ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Μειώθηκε ο αριθμός των ανέκδοτων τίτλων ιδιοκτησίας

Το 2013 υπήρχαν 70,000 τίτλοι που δεν είχαν εκδοθεί, αριθμός σήμερα έγινε κατορθωτό να μειωθεί στις 20,000 γεγονός που έχει προφανή πολλαπλά οφέλη, ανέφερε ο κ. Νουρής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τόσο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως όσο και στο Τμήμα Κτηματολογίου.

Ανέφερε ακόμα ότι οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου πέτυχαν να μειώσουν δραστικά και τον αριθμό των ανέκδοτων τίτλων ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα ενώ το 2013 υπήρχαν 70,000 τίτλοι που δεν είχαν εκδοθεί, αριθμός σήμερα έγινε κατορθωτό να μειωθεί στις 20,000 γεγονός που έχει προφανή πολλαπλά οφέλη.

Ανέφερε επίσης ότι για την περίοδο 2021-2023 το συνολικό κόστος των έργων που προωθούνται σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας, θα ανέλθει στα €783 εκατομμύρια, με τις δαπάνες να κατανέμονται σε €459 εκατομμύρια στις αστικές περιοχές και 236 και 88 εκατομμύρια στις αγροτικές και περιαστικές περιοχές.

Όσον αφορά τα στεγαστικά σχέδια είπε ότι με γνώμονα την παροχή βοήθειας στους διαμένοντες στην ύπαιθρο, έχουν εκπονηθεί αριθμός σχεδίων, η δαπάνη των οποίων για την τριετία 2021-2023 θα ανέλθει στα 330 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά την προσφυγική πολιτική είπε ότι η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης διαχειρίστηκε τους 14 τελευταίους μήνες σχεδόν 4.000 αιτήσεις εκτοπισθέντων του σχεδίου στεγαστικής πολιτικής από τις 6.500 που έχουν κατατεθεί.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την στεγαστική πολιτική για τους εκτοπισθέντες ήταν €24,5 εκατομ., με σειρά εξοικονομήσεων δόθηκαν στην Υπηρεσία Μέριμνας πρόσθετα 5 εκατομ. ενώ άλλα 5 εκατομ. θα είναι επίσης προς διάθεση στο αμέσως επόμενο διάστημα και αυτά μέσω πρόσθετων εξοικονομήσεων ώστε να ικανοποιηθεί πρόσθετος αριθμός αιτήσεων.

Σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια εκτίμησης της καταλληλόλητας αλλά και της αναγκαιότητας για βελτιωτικά και υποστηρικτικά έργα στους διαμένοντες στους συνοικισμούς.

Πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΣ είναι ήδη στην φάση της αξιολόγησης της μελέτης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και εξέτασης του ενδεχομένου απόδοσης ωφελημάτων και οικονομικής ενίσχυσης των ιδιοκτητών ακίνητης κατεχόμενης περιουσίας.

Όσον αφορά τα σχέδια προσιτής κατοικίας αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι με τον Δήμο Λεμεσού για την σταδιακή ανέγερση 600 κατοικιών στον χώρο των πρώην εργατικών κατοικιών στη Λεμεσό.

Αναφέρθηκε επίσης σε αριθμό σχεδίων πολεοδομικών κινήτρων είτε για την νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και μικρών παρατυπιών, είτε για την αλλαγή χρήσης μεταξύ κατοικίας και γραφείων, είτε παραχωρώντας αύξηση στον συντελεστή δόμησης ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Για τον ίδιο λόγο, πρόσθεσε, παρατάθηκε μέχρι τέλους του 2021 η διάρκεια ισχυόντων σχεδίων που έτυχαν ευρείας αξιοποίησης από τους πολίτες, όπως οι τουριστικές ζώνες ενώ κατατέθηκε στην Βουλή και το Νομοσχέδιο για την διευκόλυνση της αδειοδότησης των μεγάλων επενδύσεων

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στην ρύθμιση που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με την οποία κατά μέγιστο μέσα σε 20 μέρες εκδίδεται πλέον τόσο η πολεοδομική όσο και η οικοδομική άδεια σε αντιδιαστολή με τους μήνες καθυστέρησης του παρελθόντος. Είπε επίσης ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί στο επόμενο στάδιο που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2022. Από την ημερομηνία αυτή και μετά όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και οι άδειες θα εκδίδονται πλέον σε 10 και όχι σε 20 μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αποποιείται της αποζημίωσης η Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις

«Να είστε σίγουροι ότι ΑΝ εξαρτάτο αυτό ΜΟΝΟΝ από τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτο και ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:40

Σε 15 μέρες στην Ολομέλεια η λίστα Γιωρκάτζη

«Σαν σύγκρουση συμφερόντων μου φαίνεται. Καλείτε η Βουλή να ψηφίσει για θέμα που την αφορά και με μεγάλο ...»
ΜΑΡΙΟΣ  |  07:27

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση