ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου το νέο πλαίσιο αδειοδότησης της ανάπτυξης

Έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για το μητρώο των μελετητών το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο αδειοδότησης της ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Όπως είπε το νέο πλαίσιο αδειοδότησης της ανάπτυξης θα είναι κάτι πολύ ριζοσπαστικό για τα κυπριακά δεδομένα. Πρόσθεσε ότι η σχετική μελέτη από αυστριακούς μελετητές έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή το Υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΕΤΕΚ, ώστε να γίνει μια σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών και οι ιδιώτες μελετητές να έχουν τη δική τους ευθύνη όσον αφορά την αδειοδότηση των έργων.

Είπε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για το μητρώο των μελετητών το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.

«Σύντομα θα ανακοινώσουμε αυτό το νέο πλαίσιο αδειοδότησης το οποίο πιστεύουμε θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι είναι ακριβώς στην ίδια φιλοσοφία με πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο κ. Λιλλήκας.

«Η φιλοσοφία είναι η ίδια και χαίρομαι που φαίνεται να υπάρχει μια συναντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο προχωρούμε», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι με τον κ. Λιλλήκα συζητήθηκε και το θέμα των ορεινών περιοχών και τονίστηκε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δώσει πολύ σημασία στις ορεινές περιοχές, αφού ολοκληρώνεται για πρώτη φορά μια ενιαία στρατηγική για τις ορεινές περιοχές. Πρόσθεσε επίσης ότι εγκρίθηκαν πολλά αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής τα τελευταία χρόνια στις ορεινές περιοχές. Είπε επίσης ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και επίδομα στήριξης των μόνιμων κατοίκων στις ορεινές περιοχές, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα.

Παράλληλα ο ΥΠΕΣ είπε ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον κ. Λιλλήκα, όπως η πρόταση για τη στέγαση φοιτητών.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση έθιξε το ζητήματα της κοινωνικής στέγης για την οποία το Υπουργείο έχει ετοιμάσει ήδη κάποια πολιτική σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Όπως είπε, η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασε τις απόψεις της και κάποιες εισηγήσεις για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτή η πολιτική, όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική μέσα στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη και αδυναμία από σημαντικά κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Ανέφερε επίσης στον Υπουργό το πρόβλημα που προκύπτει όσον αφορά τη φοιτητική στέγη, όπου πολλοί φοιτητές αδυνατούν να ανταποκριθούν στα πάρα πολύ υψηλά ενοίκια και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σε σχέση με την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην ανάγκη για παροχή κινήτρων κυρίως σε νεαρά ζευγάρια, ώστε να εγκατασταθούν και να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία στην ύπαιθρο «για να ξαναφέρουμε της ζωή στα χωριά μας τα οποία έχουν την τάση να μετατρέπονται σε γηροκομεία».

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι συζήτησαν με τον Υπουργό το ζήτημα της κατάργησης της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής, κάτι για το οποίο η Συμμαχία Πολιτών έχει καταθέσει στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση νόμου που εκκρεμεί.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Υπουργείο για το θέμα αυτό, αναφέροντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα συμβάλει στα μέγιστα να καταργηθεί μια γραφειοκρατία η οποία ταλαιπωρεί και τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και τον Κύπριο πολίτη που θέλει να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X