ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:58
 

ΥΠΟΙΚ: Θετικός στο πακέτο στήριξης αλλά με δημοσιονομική σταθερότητα

Δήλωσε μετά τη σύμπλεση με ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Ν. Παπαδόπουλου, Α. Νεοφύτου και Ζ. Αιμιλιανίδου

Newsroom K

Για τη σύμπλευση σχετικά με πακέτο κοινωνικής στήριξη σχεδόν €100 εκατ. που πρόκειται να προωθηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς όπου συζήτησαν την Τρίτη Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, επιβεβαίωσε ότι έγινε συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν το πακέτο στήριξης, ενώ όπως τόνισε πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας. «Όχι μόνο γιατί αυτή είναι θέση δική μου, της Κυβέρνησης, όχι επειδή είναι ξεκάθαρη οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά επειδή το ίδιο έντονα νιώθουν και οι αρχηγοί των κομμάτων του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ» σημείωσε ο υπουργός.

«Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι κάποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και η κατεύθυνση είναι ακριβώς, ένα μέρος αυτών των περιθωρίων, να επιστραφεί πίσω στους συμπολίτες μας υπό την μορφή κάποιον μέτρων κοινωνικής στήριξης. Ο Πρόεδρος είχε ήδη δώσει οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση στην υπουργό Εργασίας άρα επιβεβαιώνω πως υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση. Θα είμαστε σε ανοικτή διαβούλευση με τα δυο κόμματα έτσι ώστε να έχουμε σύντομα κάποιες αποφάσεις» επισήμανε.

Ερωτηθείς για το πότε θα είναι έτοιμα τα νομοσχέδια αυτά έτσι ώστε να μπορούν να κατατεθούν για στη Βουλή πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «δεν είναι όλα τα μέτρα πολιτικής του ιδίου χαρακτήρα. Κάποια χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση. Ζητήματα κοινωνικής πολιτικής δεν ρυθμίζονται με νομοθεσίες, αλλά με κυβερνητικά σχέδια και προς αυτή την κατεύθυνση η υπουργός Εργασίας ήδη εργάζεται. Ζητήματα που αφορούν φορολογίες, αυτά είναι ζήτημα νομοθεσίας και ανήκει στην Βουλή. Είναι ένας ανοικτός πολιτικός διάλογος που έχουμε με τα πολιτικά κόμματα».

Παράλληλα διερεύνησε πως «δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα. Για παράδειγμα στο θέμα της φορολογίας η εισήγηση της Κυβέρνησης, ήταν διαφορετική η θέση της από την δική μου. Θεωρώ ορθότερη την φορολογική ελάφρυνση πάνω στους τόκους των καταθέσεων για να ενθαρρυνθεί η αποταμίευση. Όμως ο τελικός λόγος και αυτό είναι κάτι το οποίο απόλυτα αναγνωρίζουμε και κινείται εντός της συνταγματικής τάξης, ο τελικός λόγος ανήκει στην Βουλή. Έχει συμφωνηθεί ότι η δημοσιονομική επίπτωση, η πραγματική ελάφρυνση σε χρήμα θα είναι ίδια αλλά ο προσανατολισμών των κομμάτων είναι να γίνει μια ισόποση μείωση στην φορολογία στα καύσιμα».

Χαμηλοσυνταξιούχοι και «νέο» σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση της σύνταξης 50 ευρώ σε πρώτη φάση για χαμηλοσυνταξιούχους, ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε τίποτε διευκρινίζοντας πως σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο που αφορά συνεπής δανειολήπτες και το κατά πόσο προβληματίζει η αντίδραση ΕΕ για ένα τέτοιο μέτρο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «δεν μιλάμε για ένα δεύτερο σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Δεν μιλάμε καν για διαφοροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ΕΣΤΙΑ, το οποίο εδώ και κάποιο καιρό βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πρέπει καν να αναφέρεται ως σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τους συνεπής δανειολήπτες. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει και θα επεξεργαστούμε και θα πάρει περισσότερο χρονικό διάστημα είναι ο προσδιορισμός ενός τέτοιου μέτρου κοινωνικής πολιτικής και περισσότερο πρέπει να θεωρηθούν ως επέκταση, μια διεύρυνση υφισταμένων μέτρων που το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει. Έχει σχέδια επιδότησης του επιτοκίου για συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X