ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:12
 

Υπόθεση Focus: Σε δίκη εντός δίκης τα emails Ζολώτα

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω emails εξήχθησαν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονταν στην οικία και σε εταιρεία του Μιχάλη Ζολώτα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη διεξαγωγή νέας δίκης εντός δίκης στην υπόθεση της Focus για εξέταση της νέας ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση του Μιχάλη Ζολώτα και του Μιχάλη Φόλε, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, διέταξε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Κατά το στάδιο κατάθεσης τεκμηρίων της υπόθεσης στο Δικαστήριο, η υπεράσπιση προέβαλε τη θέση ότι συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα ταχυδρομείου (emails) των Ζολώτα και Φόλε που επιχειρεί να καταθέσει η Κατηγορούσα Αρχή περιέχουν ιδιωτική επικοινωνία και δεν μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο διότι παραβιάζουν το δικαίωμα του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω emails εξήχθησαν από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονταν στην οικία και σε εταιρεία του Μιχάλη Ζολώτα.

Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι τα επίδικα emails δεν περιέχουν ιδιωτική, αλλά επαγγελματική επικοινωνία μεταξύ των κατηγορουμένων.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, το δικαστήριο αποφάσισε τη διεξαγωγή της δίκης εντός δίκης για να διαφανεί η φύση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και οι συνθήκες που περιβάλλουν την ανταλλαγή των emails μεταξύ των κατηγορουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε ως πρώτο της μάρτυρα κατηγορίας τον Λοχία του ΤΑΕ Λευκωσίας, Μόδεστο Πογιατζή, ο οποίος ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την παρούσα υπόθεση.

Κατά την εξέταση του από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχή Ανδρέα Αριστείδη, ο κ. Πογιατζής είπε ότι στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των δύο κατηγορουμένων συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριάκος Μάγειρας, υπό την ιδιότητα του ως υπάλληλος και στέλεχος του Ομίλου Λαϊκής, και το δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ερωτηθείς εάν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία γινόταν λόγος για κάποιο X File, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά για να εξηγήσει ότι επρόκειτο για αρχεία Χ Files τα οποία επικαιροποιούνταν κατά καιρούς και στα οποία καταγράφονταν συναλλαγές και πληρωμές χρημάτων προς διάφορα πρόσωπα και εταιρείες μέσω της εταιρείας Focus.

Ο κ. Πογιατζής είπε ότι μια τέτοια συναλλαγή είναι και η μεταφορά του ποσού του €1 εκ. προς την Α. C. Christodoulou Consultants Ltd κατ΄ εντολή του Κυριάκου Μάγειρα. Υπάρχουν κι άλλες συναλλαγές που καταγράφονται ως X, όπως οι μεταφορές χρημάτων προς κόμμα, "κάποια δημοσιογράφο, κάποιες εταιρείες που από την πορεία που ακολουθήθηκε κατέληξαν σε κόμμα", πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας ανέφερε περαιτέρω ότι κάποια από αυτά τα X files ήταν σε μορφή Excel και άλλα σε word και pdf.

Ερωτηθείς αν σ’ αυτά τα αρχεία καταγράφεται το όνομα της εταιρείας Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, ο κ. Πογιατζής είπε ότι συνήθως καταγραφόταν με τα διακριτικά ΧΧΧ, ενώ σε μια περίπτωση, όπως είπε, καταγράφεται με το διακριτικό V δίπλα στη συναλλαγή.

Κατά την αντεξέτασή του από τον κ. Α. Λουκά, εκ των δικηγόρων των δύο κατηγορουμένων, ο μάρτυρας είπε ότι η συναλλαγή του €1 εκ. ήταν ύποπτη με βάση τη μαρτυρία που είχαν οι ανακριτές ενώπιον τους και τον τρόπο που εκτελέστηκε η συναλλαγή με εντολή του Κυριάκου Μάγειρα.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία του κ. Ζολώτα με τον κ. Μάγειρα κι αν αυτή γινόταν στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας του και της διοίκησης των εταιρειών του, ο κ. Πογιατζής, είπε ότι «με βάση τις ύποπτες χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις X συναλλαγές, δεν ήταν μόνο θέμα της διαχείρισης των εταιρειών του Ομίλου Ζολώτα, αλλά ήταν και για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών».

Ακολούθως, ο δικηγόρος των κατηγορουμένων τού υπέδειξε συγκεκριμένο email με αποστολέα τον κ. Φόλε και παραλήπτη τον κ. Ζολώτα στο οποίο, όπως είπε, γίνονται προτάσεις ως προς τη διοίκηση των επιχειρήσεων του. Ο κ. Πογιατζής είπε ότι το εν λόγω email περιλαμβάνει τη συναλλαγή της αγοράς των €9 εκ. μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίες εξασφαλίστηκαν με δανεισμό, μέσω του οποίου και κάποιας συμφωνίας καθοριζόταν το κέρδος που αναλογούσε στη Focus και την Τράπεζα σε ένα ποσοστό τη τάξης του 70% - 30%.Όπως υποστήριξε, αντί το 30% με την πώληση των μετοχών να επιστρεφόταν στην τράπεζα, παρέμενε στους λογαριασμούς της Focus και γίνονταν οι πληρωμές για τις συναλλαγές με τα διακριτικά ΧΧΧ.

Ο κ. Λουκά υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο κ. Ζολώτας αντάλλαξε αυτά τα επίδικα ηλεκτρονικά μηνύματα στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και σε σχέση με τη διοίκηση των εταιρειών του, υποβάλλοντας του περαιτέρω πως υπεκφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα του και πως καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

«Σε καμία περίπτωση τα συμπεράσματα μου δεν είναι αυθαίρετα», ήταν η απάντηση του μάρτυρα.

Ο κ. Λουκά υπέβαλε επίσης στον μάρτυρα ότι μέσα από τη συνεργασία των δύο κατηγορουμένων είχε αναπτυχθεί μια διαπροσωπική σχέση, πέραν από επαγγελματική, με τον κ. Πογιατζή να διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι μέσω της Focus χρησιμοποιούνταν λεφτά, περιουσία της τράπεζας, για να πληρώνονται οι ύποπτες συναλλαγές ΧΧΧ. «Εξελίχθηκε φιλική σχέση για να χρησιμοποιούν τα λεφτά της τράπεζας για να πληρώνουν άλλα πράγματα;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας.

Είπε, επίσης, ότι οι ανακριτές δεν χρησιμοποίησαν προσωπικά emails του κ. Ζολώτα, που αφορούσαν για παράδειγμα επικοινωνία με τη σύζυγο του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν θα προωθήσει την ένσταση που είχε εγείρει αρχικά περί της μη έκδοσης σχετικών διαταγμάτων από τις ελληνικές αρχές για πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης της Marfin Investment Group(MIG) όπως της επιτραπεί να αναπτύξει και τις δικές της θέσεις στο πλαίσιο της δίκης εντός δίκης, υιοθετώντας τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι το δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας είναι προσωποπαγές και δεν μπορεί να επικαλείται από κατηγορούμενους που δεν συμμετείχαν σε αυτή την επικοινωνία.

Πρόκειται για την 4η στη σειρά δίκη εντός δίκης που διατάζει το δικαστήριο για εξέταση ενστάσεων της υπεράσπισης επί των τεκμηρίων της υπόθεσης, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες.

Στις δύο πρώτες δίκες εντός δίκης που διεξήχθησαν, το δικαστήριο εξέτασε ενστάσεις της υπεράσπισης με τις οποίες αμφισβητούσε τη διαδικασία παραλαβής συγκεκριμένων τεκμηρίων από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές, ενώ η 3η δίκη εντός δίκης εξέτασε ένσταση που αφορούσε και πάλι το απόρρητο της επικοινωνίας σε σχέση με συγκεκριμένα τεκμήρια της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση, η οποία αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των προδικαστικών ενστάσεων, ενώ δεν έχει ακόμη αρχίσει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, το δικαστήριο ενέκρινε αίτημα του δικηγόρου της κόρης του Χριστοδούλου όπως δοθεί άδεια στη πελάτιδα του να αποχωρήσει από τη σημερινή διαδικασία και να μην παρουσιαστεί κατά την αυριανή δικάσιμο αύριο λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Το δικαστήριο όρισε σήμερα νέες δικασίμους στις ημερομηνίες 22, 23 και 24 Ιανουαρίου, στις 9 το πρωί.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Γιατί ανησυχούμε? Θα πάει το `συνεργείο` Πολυβίου να διευθετήσει την υπόθεση και να αθωώσει τα κοπέλια!

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το τραγικό απόφθεγμα

«"...Όπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις ομάδες διέψευσαν την εμπλοκή τους στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο. ...»
Χρίστος  |  09:57

Α. Δημητριάδης στην «Κ» - Πώς οι 6.082 ιδιοκτήτες γης μπορούν να σώσουν το Βαρώσι

«Μετα που λογω των ενεργειων του κυριου δημητριαδη το ευρωπαικο δικαστηριο και το διεθνες δεν δέχονται ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  00:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X