ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση 65% από το 2008 των τιμές των χειμερινών εξοχικών

Η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων παραμένει στα «αζήτητα»

Kathimerini.gr

Πτώση που αγγίζει ακόμα και το 65% καταγράφουν οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών από το τέλος του 2008 μέχρι σήμερα, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων παραμένει στα «αζήτητα», μην μπορώντας να προσελκύσει αγοραστές, ούτε από την εγχώρια αλλά ούτε και από τη διεθνή αγορά. Kι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι αξίες είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστικές, συγκριτικά τουλάχιστον με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπολογίζεται ότι τα απούλητα εξοχικά που βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς ανά την επικράτεια αγγίζουν τα 10.000.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, κατά μέσον όρο η πτώση των αξιών σε επιλεγμένους χειμερινούς προορισμούς αγγίζει το 54%. Οπως τονίζει ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της εταιρείας, η κατάρρευση αυτή αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις υπερβολικές αποτιμήσεις των προηγούμενων ετών, ιδίως σε περιοχές όπως ο Αγιος Αθανάσιος Πέλλας και η Αράχωβα (κυρίως στο Λιβάδι).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2016 με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, όταν δηλαδή ξεκίνησε η πτωτική πορεία των τιμών, στον Αγιο Αθανάσιο η πτώση αγγίζει το 64%, καθώς οι μέσες τιμές πώλησης έχουν μειωθεί από τα 3.300 ευρώ/τ.μ. σε μόλις 1.190 ευρώ/τ.μ. σήμερα. Αντίστοιχα, στην Αράχωβα η κάμψη των τιμών αγγίζει πλέον το 57%, καθώς από τα 3.000 ευρώ/τ.μ. του 2008, σήμερα οι τιμές πώλησης δεν ξεπερνούν τα 1.290 ευρώ/τ.μ. Στα Τρίκαλα Κορινθίας, η πτώση διαμορφώνεται σε 50%, από τα 2.250 ευρώ/τ.μ. σε 1.135 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Καρπενήσι, οι τιμές πώλησης σήμερα αγγίζουν τα 1.220 ευρώ/τ.μ. από 2.310 ευρώ/τ.μ. το 2008, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 47%.

Ενδεικτικό της έλλειψης ζήτησης είναι και το ότι οι τιμές στα εν λόγω ακίνητα εξακολουθούν να υποχωρούν με ρυθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα ακίνητα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το εννεάμηνο του 2016, η μέση ετήσια πτώση των τιμών των κατοικιών πανελλαδικά δεν ξεπέρασε το 2,8%, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο, η πτώση στην Αθήνα ήταν μόλις 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, σε ετήσια βάση, η πτώση των τιμών των χειμερινών εξοχικών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 άγγιξε το 5,25%, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να εντοπίζεται στον Αγιο Αθανάσιο με 5,6% και τη μικρότερη στην Αράχωβα με 4,95%.

Η αγορά των χειμερινών εξοχικών κατοικιών γνώρισε περίοδο άνθησης κυρίως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η ευκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό τροφοδότησε τη ζήτηση, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πωλούνται χιλιάδες ακίνητα σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπως η Αράχωβα και το Καρπενήσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X