ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξήθηκαν κατά 121% οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2016

Αποτελεί και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων δέκα ετών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε το 2016 η αγορά ακινήτων, καθώς, όπως αναφέρει σχετική έκθεση της Δανός & Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση των αγοραπωλησιών κατοικιών, με τη ζήτηση να αφορά κυρίως έτοιμα ακίνητα και λιγότερο οικόπεδα. Κύριος λόγος της βελτίωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν η επιστροφή των ξένων αγοραστών στο νησί, οι οποίοι κινήθηκαν εκ νέου για την αγορά εξοχικών κατοικιών, ως αποτέλεσμα και των κινήτρων που παρασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος της «Χρυσής Βίζας». Οι ξένοι προτιμούν τα πιο προνομιακά σημεία της Λευκωσίας και ασφαλώς όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τιμές πώλησης παρέμειναν σταθερές κατά το δεύτερο μισό του έτους. Παράλληλα, οι συναλλαγές, τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους αγοραστές, ενισχύθηκαν και ως αποτέλεσμα των φορολογικών κινήτρων που παρασχέθηκαν για τους αγοραστές.

Τη θετική συγκυρία για την αγορά ακινήτων της Κύπρου αποτυπώνουν και τα τελευταία στοιχεία του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), όπου επισημαίνεται ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις κατοικιών, καταγράφονται ακόμα και αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2016, προκύπτει αύξηση της τάξεως του 0,6% για τις μονοκατοικίες και κατά 0,9% για τα διαμερίσματα, ενώ η ετήσια μεταβολή για τις εξοχικές κατοικίες άγγιξε το 1,6% για τα διαμερίσματα που απευθύνονται σε ξένους αγοραστές και το 0,4% για τις μονοκατοικίες. Μάλιστα, στην Πάφο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,77%, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στην αγορά της Λεμεσού με 1,4% σε ετήσια βάση.

Οι δε συναλλαγές για το σύνολο του έτους αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 121%, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων δέκα ετών. Τη μεγαλύτερη αύξηση των αγοραπωλησιών κατέγραψαν οι αγορές της Λευκωσίας και της Λεμεσού με 156%, ενώ ακολουθούν η Πάφος με 137% και η Λάρνακα με 18%. Το RICS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος οφείλεται στην επάνοδο των ξένων αγοραστών, οι οποίοι συμβάλλουν έτσι στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι οι εγχώριοι αγοραστές παραμένουν λιγοστοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 31% των αγορών πραγματοποιήθηκε από ξένους. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο, η αύξηση των αγοραπωλησιών από ξένους άγγιξε το 162% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ