ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακίνητα: Οι πιο «καυτές» περιοχές της Λάρνακας

«Γιαννάδες», Φανερωμένη, Χρυσοπολίτισσα και Μακένζι οι ακριβότερες περιοχές σύμφωνα με μελέτη της WiRE

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τις πιο «καυτές» περιοχές όσον αφορά τις τιμές αγοραπωλησίας ακινήτων στην Κύπρο, εντοπίζει το νέο εργαλείο που έχει αναπτύξει η Proptech εταιρεία WiRE, το “Cyprus Real Estate Hotspots”.

Η WiRE, με την χρήση τεχνολογίας και μεθοδολογίας που ανέπτυξε, αποκωδικοποίησε τη μέση δηλωμένη τιμή ανά έτος, τον τύπο του ακινήτου και την ακριβή περιοχή όλων των αγοραπωλησιών ακινήτων για 612 διαφορετικές περιοχές στην επαρχία Λάρνακας. Ακολούθως, υπολόγισε τη μέση και τυπική απόκλιση της δηλωμένης τιμής ανά έτος, είδος ακινήτου και περιοχή ώστε να εντοπίσει το πού πωλούνται ακίνητα συστηματικά για πιο ψηλές τιμές. Προχωρώντας στην ανάλυση των δεδομένων για συνολικά 8,638 συναλλαγές της περιόδου 2018-2020 προέκυψαν οι πιο προνομιούχες περιοχές της επαρχίας Λάρνακας και το είδος των ακινήτων που πωλούνταν συστηματικά άνω της μέσης δηλωμένης τιμής κατά τη συγκεκριμένη τριετία.

Συγκεκριμένα, προέκυψε πως η πιο «καυτή» περιοχή για κατοικίες ήταν η «Γιαννάδες blue flag beach» στο παραλιακό μέτωπο Πύλας. Για διαμερίσματα, η πιο καυτή περιοχή ήταν το Μακένζι και συγκεκριμένα ο λοφίσκος στο νότιο μέρος της Πιαλέ Πασά. Όσον αφορά στα οικόπεδα, υπήρξαν τρεις περιοχές που οι τιμές ήταν σταθερά πιο πάνω από τη μέση τιμή. Αυτές ήταν η Φανερωμένη, η Χρυσοπολίτισσα και η περιοχή Μακένζι.

Σύμφωνα με τον Παύλο Λοΐζου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της WiRE FS, η τεχνολογία έχει απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες για όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού των ακινήτων, ο οποίος είναι από τους βασικότερους της κυπριακής οικονομίας. «Σήμερα, μπορούμε να διεξάγουμε εξειδικευμένες μελέτες και να εντοπίσουμε μέσω του “Cyprus Real Estate Hotspots” την διαχρονική αξία των πράξεων για ακίνητα αλλά και τις περιοχές που σταθερά κινούνται άνω του μέσου όρου. Ειδικά για την επαρχία Λάρνακας, η οποία εκτιμάται πως τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και θα πάψει να είναι ο επονομαζόμενος «φτωχός συγγενής», είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ιδιώτες όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατό για τον τομέα των ακινήτων. Με αυτόν τρόπο εκπληρώνουμε μέρος της αποστολής μας, που δεν είναι άλλη από το να φέρουμε διαφάνεια στον τομέα των ακινήτων», σημειώνει ο κ. Λοΐζου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση