ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Real Estate: Αντέχει λόγω ξένων η κυπριακή αγορά

Σχεδόν €2,8 δισ. η αξία των πωλήσεων την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφει η αγορά ακινήτων στην Κύπρο εν μέσω πολλών προκλήσεων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων, τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως διαφαίνεται από την τελευταία ανάλυση “Real Estate Dynamics in Cyprus”, της Delfi Analytics, μέλος του Ομίλου Delfi Partners, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 ολοκληρώθηκαν 11.655 πωλήσεις ακινήτων συνολικής αξίας €2,8 δισ. περίπου. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου καταγράφεται σημαντική αύξηση της τάξης του 31% στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές. Ενδεικτικό της δυναμικής που προσδίδει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι το γεγονός ότι το 46% των πωλητηρίων εγγράφων το οκτάμηνο του 2023, προέρχεται από ξένους αγοραστές.

Παρά το γεγονός ότι ο όγκος των πωλήσεων ακινήτων το οκτάμηνο του 2023 είναι ελαφρώς χαμηλότερος (-2,8%) σε σύγκριση με το οκτάμηνο του προηγούμενου χρόνου, η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 7,1% λόγω των αυξημένων τιμών.

Σημαντική αύξηση της τάξης του 31% καταγράφεται στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές

Οι πωλήσεις στην επαρχία Λεμεσού έφτασαν τις 3.384 αυξημένες 0,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Μεγάλη μείωση της τάξης του 12,9% καταγράφεται στον όγκο των πωλήσεων στην επαρχία Λευκωσίας, σε αντίθεση με την επαρχία Λάρνακας η οποία συγκεντρώνει 2.361 πωλήσεις αυξημένες κατά 10,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου με τη μείωση στις πωλήσεις να διαμορφώνεται στο 4,7% και στο 1,9% αντίστοιχα.

Ο Γιώργος Φουκαρίδης, Διευθυντής της Delfi Properties ανέφερε: «Παρά τις επίμονες προκλήσεις που αρχίζουν να την επηρεάζουν, η κυπριακή αγορά ακινήτων εξακολουθεί να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής ζήτηση για ακίνητα παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστη. Σε επίπεδο επαρχιών, παρατηρούμε ότι η Λεμεσός συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή στην κυπριακή αγορά ακινήτων. Είναι σημαντικό επίσης το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων  αγοραστών την ώρα που οι ντόπιοι αγοραστές φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικοί».

Η Νατάσα Αποστόλου, Special Projects Manager της Delfi Partners and Company ανέφερε: «Η Κύπρος με κινητήρια δύναμη μεταξύ άλλων την πολιτική σταθερότητα καθώς και το ελκυστικό νομικό πλαίσιο, αποτελεί πλέον ένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα επενδυτικά κέντρα στην Ευρώπη. Η αναζωογόνηση του τομέα των ακινήτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ξένα κεφάλαια. Η ραγδαία ανάπτυξη και η εισροή ξένων κεφαλαίων έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ενώ παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών και Grade A’ γραφείων με πολλές ξένες εταιρείες να έχουν μετακομίσει τα γραφεία και το προσωπικό τους στο νησί. Ωστόσο, η εξισορρόπηση των ξένων επενδύσεων με τις τοπικές ανάγκες αποτελεί υψίστης σημασίας για την επίτευξη και διασφάλιση της βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του τομέα την ώρα που η αύξηση του πληθωρισμού επιβαρύνει την οικονομία».

Αξία πωλήσεων και μέσες τιμές

Η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν στην επαρχία Λεμεσού ξεπερνά ελαφρώς το €1,1 δισ. και αντιστοιχεί στο 39,3% της συνολικής αξίας των πωλήσεων ακινήτων της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023. Στη Λευκωσία πωλήθηκαν το οκτάμηνο του έτους ακίνητα αξίας €567 εκατ., που αντιστοιχούν στο 20,3% του συνόλου και στην Πάφο ακίνητα αξίας €479 εκατ., που αντιστοιχούν στο 17,1%. Στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου πωλήθηκαν ακίνητα αξίας €459 εκατ. και €185 εκατ. αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στις μέσες τιμές πώλησης ακινήτων ανά επαρχία. Η Λευκωσία έχει τη χαμηλότερη μέση τιμή πώλησης με €180.000, αρκετά πιο πίσω από την επαρχία Λεμεσού, όπου η μέση αξία πώλησης ανέρχεται στις €326.000. Η μέση τιμή στην επαρχία Λευκωσίας είναι μειωμένη -1,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εν αντιθέσει με τη Λεμεσό όπου η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 11,5%.

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή πώλησης σε ετήσια βάση καθώς έχει εκτοξευθεί κατά 52,4% στις €272.000.

Ακολουθεί η επαρχία Πάφου με €230.000 και αύξηση 14,4%. Πιο κοντά στα δεδομένα της Λευκωσίας βρίσκεται η επαρχία Λάρνακας, όπου η μέση τιμή πώλησης το οκτάμηνο φτάνει τις €194.000 καταγράφοντας όμως αύξηση 8,3%.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση