ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κτηματολόγιο - 1η Ιουλίου στη δημοσιότητα η νέα Γενική Εκτίμηση ακινήτων

Τι ανέφερε ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, Ηλίας Ηλία

ΚΥΠΕ

Δημοσιοποιούνται την Παρασκευή, 1η Ιουλίου του 2022, οι αξίες των 2 εκατομμυρίων ακινήτων, παγκύπρια, της νέας Γενικής Εκτίμησης, με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2021, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) Ελίκκος Ηλία, αναφέροντας παράλληλα ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αξίες γενικής εκτίμησης 1.1.2021, κατά μέσο όρο, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά από αυτές του 2018.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ηλία ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου του 2022, τίθεται σε εφαρμογή η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης με παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό, το 17100.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ότι το Τμήμα προχώρησε στην επικαιροποίηση των πινάκων αξιών και συμπληρώθηκε η προεργασία για τη διενέργεια της εκτίμησης μέσω του αυτοματοποιημένου μαζικού συστήματος εκτιμήσεων.

«Στο στάδιο αυτό ελέγχεται η ποιότητα και η ορθότητα των αποτελεσμάτων και αναμένεται ότι, την 1η Ιουλίου 2022, τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Τμήματος και θα διατεθούν για ενημέρωση σε κάθε ενδιαφερόμενο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, «οι μέχρι τώρα ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αξίες γενικής εκτίμησης 1.1.2021, κατά μέσο όρο, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά από αυτές του 2018».

«Αναμένεται, σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, να υπάρξουν πολύ μικρές αυξήσεις σε κατοικίες και διαμερίσματα, αλλά δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι για τη νέα Γενική Εκτίμηση ξεκίνησαν να ενημερώνονται οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, οι περισσότερες των οποίων θα χρησιμοποιήσουν τις νέες αξίες από το 2023.

Αναφερόμενος στους λόγους που επικαιροποιούνται οι αξίες των ακινήτων, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι «ο εκσυγχρονισμός της Γενικής Εκτίμησης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχει ως αποτέλεσμα τη δίκαιη και ομοιόμορφη φορολόγηση των ακινήτων, επειδή σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται νέες και παλαιές αναπτύξεις που δεν καταγράφηκαν από τις αρμόδιες οικοδομικές αρχές στην προηγούμενη Γενική Εκτίμηση, ενημερώνονται οι τροποποιήσεις ή αναβαθμίσεις των πολεοδομικών ζωνών και λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής της παλαιότητας των κτιρίων σε τιμές της νέας Γενικής Εκτίμησης».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, επικαιροποιούνται οι αξίες των κτιρίων, λόγω της ηλικίας τους.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ακόμη ότι η δημοσιοποίηση της Γενικής Εκτίμησης αποτελεί «πυλώνα διαφάνειας της κτηματαγοράς και παρέχει μια ένδειξη της αγοραίας αξίας των ακινήτων».

Ανέφερε επίσης ότι η Γενική Εκτίμηση αποτελεί χρήσιμο δημοσιονομικό εργαλείο, τόσο για σκοπούς παρακολούθησης της κτηματαγοράς και της οικονομίας γενικότερα, όσο και για τις φορολογικές αρχές.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η αξία Γενικής Εκτίμησης ενός ακινήτου δεν είναι ίση με την αγοραία αξία του.

«Η αγοραία αξία ενός ακινήτου είναι η τιμή που προσφέρεται για αυτό σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και σε συνθήκες μιας ελεύθερης, ανταγωνιστικής και δραστήριας αγοράς, με την προϋπόθεση ότι οι συμβαλλόμενοι στην αγοραπωλησία είναι καλά πληροφορημένοι για το ακίνητο, τα χαρακτηριστικά του και τα δικαιώματα/περιορισμούς του και ταυτόχρονα δρουν ελεύθερα, αβίαστα και με σύνεση», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, η αγοραία αξία διαφέρει από την αξία Γενικής Εκτίμησης, σημείωσε.

Η πρώτη γενική εκτίμηση είχε γίνει με τιμές 1η Ιανουαρίου του 2013 και η δεύτερη με τιμές 1η Ιανουαρίου του 2018.

Αμεσότερη και φιλικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη

-------------------

Εξάλλου, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι τόσο για τη νέα Γενική Εκτίμηση, όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ΤΚΧ, τέθηκε ως προτεραιότητα η βελτίωση της ενημέρωσης, αλλά και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Προς το σκοπό αυτό, όπως είπε, τίθεται σε εφαρμογή, την 1 Ιουνίου 2022, η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης.

Ανέφερε ότι το κέντρο αυτό διαθέτει ένα μοναδικό παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό, το 17100, τον οποίο θα μπορούν να καλούν οι πολίτες και τον αριθμό +357-22804900 για κλήσεις από το εξωτερικό.

Σημείωσε ότι στην περίπτωση κλήσης από το εσωτερικό, η χρέωση θα είναι αυτή που αναλογεί σε τοπική κλήση και στην περίπτωση κλήσης από το εξωτερικό, θα είναι αυτή που αντιστοιχεί σε εξωτερική κλήση, ανάλογα με τη χώρα από την οποία γίνεται η κλήση.

Ο Διευθυντής του ΤΚΧ συνέστησε στους πολίτες όπως, πριν από οποιαδήποτε τηλεφωνική κλήση, να επισκέπτονται την Πύλη Κτηματολογίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://portal.dls.moi.gov.cy, όπου υπάρχουν αναρτημένες πληροφορίες, οδηγίες και έντυπα για όλα τα είδη αιτήσεων/εργασιών που δέχεται ή διεκπεραιώνει το ΤΚΧ, οπότε μέσω αυτών θα μπορούν να λαμβάνουν μια πρώτη ενημέρωση για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Είπε ακόμη ότι το ΤΚΧ παρέχει επίσης τη δυνατότητα για υποβολή αποριών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω της Πύλης Κτηματολογίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://portal.dls.moi.gov.cy/el-gr/Pages/Contact-Us.aspx.

«Συστήνεται στους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, να επιλέγουν αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας και όχι το τηλεφωνικό κέντρο», κατέληξε ο κ. Ηλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση