ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κτίρια μηδενικών εκπομπών από το 2030

Οι κανονισμοί που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με στόχο από το 2030 τα νέα κτίρια να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοπηκίου, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κανονισμούς για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από κτίρια. Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 370 ψήφους υπέρ, 199 κατά και 46 αποχές. Οι κανονισμοί στοχεύουν επίσης στην ανακαίνιση κτιρίων με χαμηλή ενεργειακή απόδοση και ενημέρωση του κοινού όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.

Σημειώνεται ότι, ο ορίζοντας του 2030 αφορά όλα τα νέα κτήρια, με εξαίρεση τα νέα κτήρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές, για τα οποία ορίζεται ως προθεσμία το 2028. Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι τόσο τα δημόσια και μη οικιστικά κτήρια, όσο και οι κατοικίες, θα πρέπει μέχρι το 2030 να είναι εξοπλισμένες με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Επιπλέον, για τις κατοικίες τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20‑22% μέχρι το 2035.

Από την άλλη, όσον αφορά τα μη οικιστικά κτήρια, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων στοχεύει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα της ΕΕ έως το 2030 και να καταστήσει τον τομέα κλιματικά ουδέτερο έως το 2050.

Αλλαγές και στα συστήματα θέρμανσης

Μέτρα για την κατάργηση συστημάτων θέρμανσης που προκαλούν εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη. Οι λέβητες ορυκτών καυσίμων καταργούνται πλήρως έως το 2040 και από το 2025 θα απαγορεύονται οι επιδοτήσεις για αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων.

Θα μπορούν, ωστόσο, να συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης με σημαντικό μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αυτά που συνδυάζουν λέβητα με ηλιακή θερμική εγκατάσταση ή με αντλία θερμότητας.

Σημειώνεται ότι από τους νέους κανόνες θα μπορούν να εξαιρούνται αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά περίπτωση, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν να εξαιρούνται κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική τους αξία, κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, καθώς και εκκλησίες και χώροι λατρείας.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση