ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πολιτογραφήσεις μείωσαν τα ΜΕΔ των ντιβέλοπερς

Στα οφέλη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος επικεντρώθηκε ο Παντελής Λεπτός κατά την ετήσια γενική συνέλευση

Newsroom K

Στα οφέλη του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος των ντιβέλοπερς, Παντελής Λεπτός κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου, τονίζοντας πως το επενδυτικό πρόγραμμα συνέβαλε στο να μειωθούν κατά 70% τα 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων που βρίσκονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης το 2014.

Σύμφωνα με την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, τόσο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων όσο και η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν υποβοηθητικοί παράγοντες στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών. Εξήγησε πως μέσω της αύξησης της συνολικής αξίας ενυπόθηκων ακινήτων και της βελτίωσης των προοπτικών αποπληρωμής από ΜΕΔ του κατασκευαστικού τομέα, οι οποίες αν και παραμένουν ακόμη σε υψηλό επίπεδο, κατέγραψαν πολύ σημαντική μείωση σε σχέση με το 2013. "Καλύψαμε δηλαδή ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής. Επιβάλλεται όμως να συνεχίσουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά, στον ίδιο δρόμο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεπτός, τόνισε πως ενώ η συνολική ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια κατά 57%, στους κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές και την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, η μείωση ξεπέρασε το 76%. Ενώ στις επαγγελματικές και επιστημονικές υπηρεσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο, νομικοί, λογιστές-ελεγκτές, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, η μείωση αντιστοιχεί στο 68%. Όπως είπε, παρόμοιες μειώσεις της ανεργίας παρουσιάζουν διάφοροι τομείς της οικονομίας, όπως το λιανικό εμπόριο, η ιδιωτική εκπαίδευση, η εισαγωγή αυτοκινήτων και άλλοι, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εξυπηρέτηση αλλοδαπών επενδυτών.

Η αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε, κατά κύριο λόγο, σε τρεις κλάδους: Στον Τουρισμό, στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές. Παρόλο που το πρόγραμμα επιτρέπει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και οι τρεις αυτοί κλάδοι κατάφεραν να προσελκύσουν ποιοτικές ξένες επενδύσεις, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάκαμψή τους. Αξιοποίησαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας.

Κατά τον ίδιο, το σημαντικότερο, μακροπρόθεσμο όφελος του Κυπριακού Προγράμματος, έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί από τους επενδυτές που λαμβάνουν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω επένδυσης, φέρνουν στον τόπο μοναδικό επιχειρηματικό ταλέντο και συνεχίζουν να επενδύουν σε νέα έργα, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.
Αναφορικά με τις αλλαγές που προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε πως αναμφίβολα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για αλλαγές, όπως είπε, που καθιστούν το Πρόγραμμα ακόμη πιο ισχυρό και αξιόπιστο και που δημιουργούνται προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υποσχόμενων τομέων της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία.

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παντελής Λεπτός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ολοκληρώνεται και η δική του παρουσία στην Προεδρία του Συνδέσμου, τόνισε πως καταγράφεται ήδη ανανέωση της εμπιστοσύνης στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος, όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά ανακάμπτει δίνοντας έτσι ισχυρή ώθηση και στην υπόλοιπη οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου που παρουσίασε ο κ. Λεπτός, τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 καταγράφηκε άνοδος στα πωλητήρια έγγραφα της τάξης του 15%.

Συνέχισε με το ότι ο κλάδος απασχολεί εκ νέου πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες, εισαγωγείς οικοδομικών υλικών, επιπλοποιοί, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και τραπεζικοί οργανισμοί, νομικοί και ελεγκτικοί οίκοι και άλλοι.

Ανέβηκαν οι τιμές

Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, ο Πρόεδρος των ντιβέλοπερς τόνισε πως ως επακόλουθο της αύξησης της ζήτησης, καταγράφουν άνοδο σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου και σε όλες τις κατηγορίες. Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, σχολίασε ότι οι τιμές παραμένουν ακόμη χαμηλότερες από τα επίπεδα στα οποία είχαν βρεθεί προ κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας παρά την ανάκαμψη του τομέα καθώς και του ΑΕΠ της Κύπρου οι τιμές των ακινήτων, ο κ. Λεπτός ανέφερε πως παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις με εξαίρεση περιοχές ή έργα που επηρεάζονται από συγκεκριμένους παράγοντες. Οι εξελίξεις στις τιμές των ακινήτων, λόγω της σημαντικής επίδρασης που έχουν στην ανάπτυξη πρέπει να παρακολουθούνται στενά και τυχόν πιέσεις προς τα κάτω θα δημιουργούσαν μια ενδεχόμενη μαζική διάθεση ακινήτων που αποκτήθηκαν από τις τράπεζες μέσω του σχεδίου ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία (debt to asset swaps), καθώς επίσης και από μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς που απέκτησαν ενυπόθηκες χορηγήσεις μέσω του εργαλείου πώλησης των ΜΕΔ.

"Θετική τάση καταγράφουν κι άλλοι σημαντικοί δείκτες που παρακολουθούν την πορεία του κλάδου, για παράδειγμα οι άδειες οικοδομής που αφορούν στη μελλοντική δραστηριότητα και κατά συνέπεια προδιαγράφουν τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής του. Αναμφίβολα, σημαντική συμβολή στις πιο πάνω θετικές επιδόσεις, συνεχίζει να έχει και το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων και άδειας μόνιμης παραμονής μέσω επένδυσης. Αυτά τόνωσαν σημαντικά το ενδιαφέρον και τις πράξεις από ξένους αγοραστές. Είναι επίσης γνωστό ότι τέτοια προγράμματα προσφέρονται από πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

BidX1: Στήριξη του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο διευκολύνοντας τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της διαδικτυακής της πλατφόρμας

Σημαντικό να αναφερθεί ότι παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, η BidX1 συνεχίζει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ