ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από Νικόλα σε... Νίκο το Δημοκρατικό Κόμμα

Μονόδρομος πλέον η υποστήριξη του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη μετά και την άρνηση Παπαδόπουλου γι’ αυτόνομη κάθοδο

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Τη στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα τις επόμενες μέρες το ΔΗΚΟ. Μία απόφαση που λαμβάνεται χωρίς να υπάρχουν άλλες επιλογές, μιας και ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε μιλώντας σε συνεργάτες του ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα. Μετά το ναυάγιο των συζητήσεων με το ΑΚΕΛ, όπου έβαλαν το χεράκι τους ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ, το κόμμα βρέθηκε ανάμεσα στις Συμπληγάδες της αυτόνομης καθόδου και της υποστήριξης της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε στην εξαγγελία της Πέμπτης πως δεν είναι μάχη κομμάτων αλλά αξιών και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να γίνει πρόεδρος κόμματος αλλά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μετά την απροθυμία του Νικόλα να κατέβει, η στήριξη του πρώην ΥΠΕΞ του Αναστασιάδη μετατράπηκε σε μονόδρομο.

Τα επόμενα βήματα

Η πρόταση για τη στήριξη Χριστοδουλίδη αναμένεται να περάσει από την Κ.Ε. του ΔΗΚΟ και στη συνέχεια να ανακοινωθεί, αν και η επίσημη θέση που εκφράζεται από το κόμμα τη δεδομένη στιγμή είναι ότι συνεχίζονται οι διεργασίες και ο εσωκομματικός διάλογος για τις προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Άλλωστε, εντός της επόμενης εβδομάδας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στο πλαίσιο της προσπάθειας για υποστήριξη κοινού υποψηφίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία δεύτερη συνάντηση με τη ΔΗΠΑ, μετά από αίτημά της. Η απόφαση, ωστόσο, για το ΔΗΚΟ είναι ειλημμένη και αυτό πιθανόν να ανακοινώσει και στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος με δηλώσεις του στη «Κ» ξεκαθαρίζει ότι στις μεταξύ τους συναντήσεις δεν έχουν πέσει ακόμα ονόματα. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. αναμένεται πάντως να εκφραστούν έντονες διαμαρτυρίες για τη συγκεκριμένη επιλογή, ενώ το κλίμα μεταξύ των στελεχών του άλλοτε πυρήνα της ομάδας Νικόλα Παπαδόπουλου δεν ευνοεί την προσπάθεια συσπείρωσης που έχει ανάγκη αυτή την περίοδο το ΔΗΚΟ. Ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι να γίνουν αποδεκτές οι ενέργειες των συνεργατών που ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να εργαστούν για τις διεργασίες συνεργασίας, μιας και αναμένεται να υπάρξει από πλευράς ΔΗΚΟ ένα πλαίσιο αρχών και αξιών για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και να επισημανθούν πιθανά σημεία διαφωνίας.

Δημόσιες εμφανίσεις

Προβληματισμός εκφράζεται σε σχέση και με τη στάση που θα τηρούν τα στελέχη του ΔΗΚΟ στις δημόσιες εμφανίσεις όταν θα καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Δεν ξεκαθαρίζεται μάλιστα αν θα υπάρξει κοινό επιτελείο συντονισμού (όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις συνεργασιών) μιας και το μήνυμα που δίνεται κυρίως από την πλευρά του ανεξάρτητου υποψηφίου είναι πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο προς το παρόν. Μάλιστα, διαμηνύεται ότι ούτε οι κοινές εμφανίσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Νίκου Χριστοδουλίδη θα είναι στις επιλογές, μιας και ο υποψήφιος θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ανεξαρτησία του, γνωρίζοντας καλά πως σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν να χάσει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του από τη δεξαμενή της Δεξιάς. Βέβαια, η όλη προσπάθεια φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τις ενέργειες πρώην στελεχών του ΔΗΚΟ που τώρα ανήκουν στο επιτελείο Χριστοδουλίδη και ήδη έπιασαν δουλειά, πλησιάζοντας ψηφοφόρους του κόμματος. Αξιοσημείωτη και η αναφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι στον σχηματισμό κυβέρνησης θα επιλέξει τους καλύτερους απ’ όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχονται, προκαλώντας μια δυστοκία σε στελέχη του ΔΗΚΟ, αν τελικά θα υπάρξει επιβράβευση της υποστήριξής τους με τον διορισμό στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν έντονες φωνές διαμαρτυρίας εσωκομματικά. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι τις προεδρικές εκλογές θα ακολουθήσει το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ και εκεί θα αξιολογηθεί η πορεία της παρούσας ηγεσίας, που ήδη μετρά μία ήττα σε προεδρικές, όπως και διαγραφές στελεχών, αλλά και μείωση των ποσοστών. Μία νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως και συμμετοχή στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση, θα έδινε μία πιθανή παράταση παραμονής της ηγεσίας, σε διαφορετική περίπτωση οι δυσκολίες είναι ήδη εμφανείς.

Στο ΔΗΚΟ, πάντως, φαίνεται να γνωρίζουν καλά πως τη δεδομένη στιγμή είναι το κόμμα που έχει περισσότερο ανάγκη την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και όχι το αντίθετο, διαπιστώνοντας ίσως για πρώτη φορά πως τα δεδομένα άλλαξαν και πιθανόν να μην έχουν τον βασικό ρυθμιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ