ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ακτινογραφία μιας ακροδεξιάς ψήφου

Από πού αντλεί τελικά ψήφους το ΕΛΑΜ και πόσο βέβαιο είναι ότι κλείδωσε την τρίτη θέση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το κατά πόσο το ΕΛΑΜ θα καταφέρει να εκπαραθυρώσει από την τρίτη θέση το ΔΗΚΟ, όπως επίσης και τι ποσοστό θα καταγράψει τελικώς, είναι ένα από τα κύρια ερωτήματα που εγείρονται ενόψει των επικείμενων εκλογών. Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, το κόμμα της Ακροδεξιάς βρίσκεται στην τρίτη θέση, λαμβάνοντας ποσοστό 10,7%, αφήνοντας όμως με μικρή διαφορά πίσω το ΔΗΚΟ, το οποίο καταγράφει ποσοστό 9,1%. Η διαφορά είναι σίγουρα πολύ μικρή για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιος κλειδώνει την τρίτη θέση. Αυτό ωστόσο που επιβεβαιώνεται, είναι η σημαντική άνοδος του κόμματος της Ακροδεξιάς, το οποίο σίγουρα κλειδώνει μία έδρα στην Ευρωβουλή.

Αιμορραγίες των κομμάτων

Το ΕΛΑΜ συνεπώς κλειδώνει την έδρα στην Ευρωβουλή και παράλληλα προκαλεί πονοκέφαλο στα πλείστα κόμματα, τα οποία υποβάθμισαν τον κίνδυνο της ανόδου του. Σήμερα παρακολουθούν αμήχανα να χάνουν ποσοστά από την Ακροδεξιά και προσπαθούν να ανακόψουν ό,τι μπορεί να ανακοπεί. Μάλιστα, η αιμορραγία που έχουν προς το ΕΛΑΜ ενισχύεται σε σχέση με τα ευρήματα τής δημοσκόπησης τον περασμένο Φεβρουάριο, και εδώ εξηγείται για ποιο λόγο η αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι ότι ενώ επικρατεί η αίσθηση πως η κύρια πηγή άντλησης ψήφων του ΕΛΑΜ είναι ο ΔΗΣΥ, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται στην έρευνα. Αντίθετα, ο Συναγερμός φαίνεται να έχει επιστροφές ψηφοφόρων από το ΕΛΑΜ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021, καθώς το 18,8% των ψηφοφόρων που στήριξαν ΕΛΑΜ επιστρέφουν στο κόμμα της Δεξιάς. Το ΕΛΑΜ προφανώς λαμβάνει συναγερμικές ψήφους που φτάνουν το 11,3%, η κύρια πηγή ψήφων ωστόσο προέρχεται από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ βρέθηκε πολλές φορές να έχει συγκλίνουσες απόψεις με τα εν λόγω κόμματα, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στο μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα οι διαχωριστικές γραμμές να μην είναι πλέον ευδιάκριτες και οι ψηφοφόροι να μετακινούνται με ευκολία. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνει 10,5% των ΔΗΚΟϊκών ψήφων, 17,1% των Σοσιαλιστικών ψήφων, 5,3% από τους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ, 4% ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κόμμα που έμεινε εκτός Βουλής και 6,4% από την αποχή. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το ΕΛΑΜ έχει συσπειρωθεί στο 75%, λαμβάνοντας παράλληλα 2,2% ΑΚΕΛικές ψήφους και καμία ψήφο από τους Οικολόγους. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση της «Κ» τον περασμένο Φεβρουάριο, το κόμμα της Ακροδεξιάς είχε μία άνοδο της τάξεως του 1,6%.

Οι δυνατές επαρχίες

Η ισχυρότερη επαρχία για το ΕΛΑΜ φαίνεται πως είναι η Λεμεσός στην οποία καταγράφει ποσοστό 12,7%, ακολουθεί η Αμμόχωστος με 11,4%, η Λάρνακα με 10,9%, ενώ στη Λευκωσία καταγράφει ποσοστό 10,2%. Η πιο αδύναμη επαρχία του ΕΛΑΜ είναι η Πάφος όπου καταγράφει μόλις 6,7%.

Η ακροδεξιά ψήφος συνδέεται με τον θυμό για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, ρέπουν προς τον ευρωσκεπτικισμό και ζητούν λύσεις στο μεταναστευτικό. Δεν έχουν ωστόσο ως προτεραιότητα το Κυπριακό.

Το προφίλ του ψηφοφόρου

Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι ποιοι ψηφοφόροι επιλέγουν το ΕΛΑΜ και για ποιο λόγο. Όπως διαφαίνεται στην έρευνα, η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων είναι άντρες αντί γυναίκες, καθώς όπως καταγράφεται το 14,3% των ψηφοφόρων που προτίθεται να ψηφίσουν ΕΛΑΜ είναι άντρες και μόλις το 7,2% γυναίκες. Ενδιαφέρον είναι πως το ΕΛΑΜ έχει σημαντική ροή ψηφοφόρων από τη νέα γενιά. Το 10,7% της ηλικιακής ομάδας 18-39 χρόνων προτίθενται να στηρίξουν το ΕΛΑΜ, ενώ των ηλικιών 40-59 το 14,2%. Πρόβλημα παρουσιάζει στο να πείσει τις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς λαμβάνει το 6,2% από την ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιο ψηλά ποσοστά νέων ψηφοφόρων τα λαμβάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ τα κόμματα του Ενδιάμεσου ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ καταγράφουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε αυτές τις ηλικίες. Τόσο χαμηλά που θα έπρεπε να τους ενεργοποιήσουν για το ζήτημα της επιβίωσής τους.

Ψήφος οργής

Ο μέσος ψηφοφόρος του ΕΛΑΜ παρουσιάζεται οργισμένος, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας. Πιο συγκεκριμένα, το 91% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο. Το κύριο ενδιαφέρον τους στις συζητήσεις είναι πρώτα το μεταναστευτικό και η ακρίβεια, με το 78% των ψηφοφόρων να συζητούν για το μεταναστευτικό και το 56% για την ακρίβεια. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρά το ότι το κόμμα της Ακροδεξιάς έχει προτάξει πολλές φορές το εθνικό θέμα, οι ψηφοφόροι του δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το Κυπριακό, καθώς μόλις το 19% συζητεί και ενδιαφέρεται για το εθνικό θέμα. Την ίδια στιγμή παρουσιάζουν έντονο ευρωσκεπτικισμό, καθώς το 16% των ψηφοφόρων του έχει θετική γνώμη για την Ε.Ε., το 16% μάλλον θετική, ενώ το 34% μάλλον αρνητική και αρνητική, το 34% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ. Σε ό,τι αφορά την εκτίμησή τους για το πόσο έχει επωφεληθεί η Κύπρος από την ένταξη στην Ε.Ε., το 41% των ψηφοφόρων δηλώνουν λίγο και το 22% καθόλου, ενώ το 59% των ψηφοφόρων του έχει αρνητική γνώμη για το Ευρωκοινοβούλιο.

Η μάχη της έδρας

Με δεδομένο ότι κλειδώνει η έδρα της Ευρωβουλής, το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιος υποψήφιος θα καταφέρει να τερματίσει πρώτος. Βάσει της έρευνας της «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, είναι πρώτος σε σταυρούς προτίμησης με ποσοστό 46% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ, ενώ δεύτερος ακολουθεί ο τέως αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος με ποσοστό 37% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τέως χρηματοοικονομικός επίτροπος παρουσιάζεται πέμπτος στη σειρά, λαμβάνοντας το 11% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως η κίνηση του ΕΛΑΜ να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του συστημικά πολιτικά πρόσωπα, δεν αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, οι οποίοι προτιμούν την πιο σκληρή κομματική ψήφο.

Ο Γεάδης Γεάδη παρουσιάζεται πολυσυλλεκτικός, καθώς λαμβάνει ψήφους από όλα τα κόμματα. Λαμβάνει το 15% των συναγερμικών ψηφοφόρων που θα στηρίξουν ΕΛΑΜ, το 50% των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, το 33% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων που θα στηρίξουν το κόμμα, συσπειρώνει πλήρως με 71% τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ, ενώ λαμβάνει το 67% από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ που προτίθεται να ψηφίσουν ΕΛΑΜ. Αξίζει να σημειωθεί πως από όσους απείχαν το 2021 και προτίθενται να ψηφίσουν ΕΛΑΜ λαμβάνει το 43%. Ο Μάριος Πελεκάνος, δεν φαίνεται να κάνει σοβαρή ζημιά στον ΔΗΣΥ με τη μεταγραφή του στο ΕΛΑΜ, ωστόσο το 69% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που θα στηρίξουν το ΕΛΑΜ, δηλώνουν ότι θα τον στηρίξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση