ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα σενάρια ενόψει προϋπολογισμού

Κλωτσούν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, τη στιγμή που και η Αλληλεγγύη άρχισε να αντιδρά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Νέος κύκλος συζητήσεων και διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη συζήτηση που ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για το κατά πόσο θα ψηφιστεί αυτή τη φορά. Ο προϋπολογισμός έχει καθαρά πολιτική χροιά και αυτό φάνηκε από την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο την περασμένη Δευτέρα.

Ενδιαφέρον προκάλεσε δε, η απουσία από τις συναντήσεις αυτές του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει εκφραστεί θετικά, αν και ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου φαίνεται να επιμένει πως ζητήματα που θεωρεί κόκκινη γραμμή στις εκποιήσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η Αλληλεγγύη, πλέον, εκφράζει τις δικές της αντιρρήσεις για την πολιτικοποίηση του προϋπολογισμού αναφέροντας με νόημα πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφιση του προϋπολογισμού από το κόμμα της. Η συζήτηση του προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, ενώ η ΕΔΕΚ, της οποίας η ψήφος θεωρείται κλειδί, θα λάβει την τελική απόφαση στο πολιτικό γραφείο την Τετάρτη το απόγευμα. Σε ενδεχόμενο πάντως ισοψηφίας, τα βλέμματα στρέφονται προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος φαίνεται έτοιμος να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό αν όλα εξαρτώνται από μία ψήφο.

Σοσιαλιστικές ανησυχίες

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε στείλει το μήνυμα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τη Δευτέρα που πέρασε, πως το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί τρεις προτάσεις του φέρεται να ικανοποιούνται. Μία εκ των οποίων αφορά τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου που θα εξετάζει τις προσφυγές των δανειοληπτών αν δηλαδή διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος μαζί με τον Ηλία Μυριάνθους έθεσαν ως κόκκινη γραμμή το θέμα των εκποιήσεων, θεωρεί ως βασικό ζήτημα να ξεκαθαρίσουν οι εξουσίες που θα έχει το ειδικό δικαστήριο. Ο ίδιος, για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ζητά από το υπουργικό συμβούλιο να υπάρξει πλαίσιο στις αρμοδιότητες του ειδικού δικαστηρίου. Πάντως, ο κ. Σιζόπουλος, μιλώντας στην Πρωινή Επιθεώρηση του «Πολίτη», είπε με νόημα πως η κοινοβουλευτική ομάδα δεσμεύεται από την απόφαση που θα λάβει το Πολιτικό Γραφείο, θέλοντας να προλάβει την όποια διφωνία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι δεύτερες σκέψεις…

Πέραν της ΕΔΕΚ πάντως, που θα ξεκαθαρίσει τη θέση της την Τετάρτη το απόγευμα, και η Αλληλεγγύη φαίνεται ενοχλημένη από τις πολιτικές προεκτάσεις που έλαβε το όλο ζήτημα. Δεν πέρασε απαρατήρητη η συνέντευξη του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα στον «Φιλελεύθερο». «Η διαβούλευση», όπως ανέφερε, «που ακολούθησε την καταψήφιση ήταν αποσπασματική και ετεροβαρής. Και δεν ήταν καθόλου ευγενικό ούτε πολιτικά ορθό -και εμείς το λαμβάνουμε υπόψη- το ότι η Κυβέρνηση παραγνώρισε αυτούς που στήριξαν τον προϋπολογισμό και έδωσε πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν. Και θα ήταν πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα αν η κυβέρνηση έκανε μια εξαντλητική διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις χωρίς αποκλεισμούς». Ήδη η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ανέφερε περίπου τα ίδια μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθαρίζοντας πως κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο ΔΗΣΥ φρόντισε πάντως να στείλει μήνυμα προς τα κόμματα για τη σοβαρότητα των στιγμών, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τορναρίτη να σημειώνει πως όλοι θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων καθώς η καταψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί τιμωρία της κοινωνίας.

Ο ρόλος του Αδάμου

Πάντως, στο ενδεχόμενο ισοψηφίας του προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου έχει ξεκαθαρίσει πως θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό με θετική ψήφο, καθώς θεωρεί πως καταψήφισή του οδηγεί την κοινωνία σε δύσκολα μονοπάτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση