ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όλα του ΔΗΚΟ δύσκολα

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν δέχεται αμφισβήτηση, αλλά πρέπει να διαχειριστεί τις εσωτερικές κομματικές αντιπαραθέσεις

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Χωρίς ανθυποψήφιο φαίνεται ότι κατεβαίνει στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ τον ερχόμενο Ιούλιο ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Μπορεί η στήριξη της υποψηφιότητας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να του εξασφάλισε την παραμονή του στην ηγεσία και μια (φαινομενική) εικόνα επιτυχίας, ωστόσο, οι χειρισμοί τόσο προεκλογικά όσο και σε σχέση με τη σύνθεση του υπουργικού φαίνεται να προκάλεσαν τριγμούς εντός του κόμματος. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά έντονες προστριβές μεταξύ στελεχών που μέχρι προσφάτως βρίσκονταν στην ίδια πλευρά, δημιουργεί προβλήματα τόσο στον συντονισμό όσο και στην εκλογή στην ηγετική πυραμίδα μιας ενιαίας ομάδας που θα μπορούσε να πάει το κόμμα παραπέρα.

Ενόχληση επικρατεί για τις αρμοδιότητες των αντιπροέδρων, καθώς, όπως λέγεται, δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος.

Στη δεύτερη τη τάξει θέση, εκτός απροόπτου, φαίνεται να επανεκλέγεται η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χωρίς ανθυποψήφιο. Προηγήθηκε έντονη φημολογία ότι τη θέση θα διεκδικούσε και ο βουλευτής του κόμματος Χρύσης Παντελίδης, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Μία συζήτηση που πιθανόν να ξεκίνησε από το γεγονός ότι οι σχέσεις αυτή την ώρα προέδρου και αναπληρωτή προέδρου δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο, ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι θέλησαν από νωρίς να διαμηνύσουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανόν να όξυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Πάντως, ο Χρύσης Παντελίδης φαίνεται να μην έχει αποφασίσει ακόμη τις επόμενες κινήσεις του. Παραμένει όμως από τους στενότερους συνεργάτες του Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον πρόεδρο του κόμματος να τον εμπιστεύεται πλήρως, άρα πιθανότατα να επιθυμεί και την παρουσία του εντός της ηγετικής πυραμίδας. Ο ίδιος αναμένεται να λάβει αποφάσεις μετά το Πάσχα χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο να μη διεκδικήσει, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο, μιας και φαίνεται να υπάρχει δυναμική. Σε συζητήσεις αναφέρει πάντως ότι όποια απόφαση και αν λάβει, θα λειτουργήσει με γνώμονα το γενικό καλό του κόμματος.

Βρυξέλλες ο Μαυρίδης

Για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου ακούστηκε και το όνομα του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη, ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται, μιας και ο ίδιος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως είναι αφοσιωμένος στα καθήκοντα του ευρωβουλευτή και είναι καλό να λαμβάνουν θέσεις στο κόμμα και άλλα μέλη. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μετά το εκλογικό συνέδριο του Ιουλίου δεν θα έχει στο πλευρό του τον στενό του συνεργάτη Άθω Αντωνιάδη, ο οποίος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα επαναδιεκδικήσει όπως ο ίδιος δήλωσε εδώ και καιρό. Όπως όλα δείχνουν η απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος θα διευκολύνει και πιθανό μελλοντικό του διορισμό σε θέση Επιτρόπου από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ο ρόλος του Άθου

Ωστόσο, η κενή θέση του γενικού γραμματέα προκαλεί προβληματισμό, μιας και το άτομο που θα την καταλάβει πρέπει να έχει άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος, για να μπορούν να κινούνται παράλληλα. Αυτό δυσχεραίνει τη διεκδίκησή της από τον Γιώργο Σολωμού, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η σχέση με τον Νικόλα Παπαδόπουλου είναι σε τεντωμένο σχοινί, αν και σημειώνεται πως γίνονται προσπάθειες επανασύνδεσης από τους ψυχραιμότερους, προσπάθειες που προς το παρόν πέφτουν στο κενό. Πάντως, ο τέως διευθυντής του Γραφείου του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έχει αποφασίσει αν και ποια θέση θα διεκδικήσει και αναμένεται να ανακοινώσει και αυτός μετά το Πάσχα την απόφασή του. Για τη θέση του γ.γ. του ΔΗΚΟ συζητείται και το όνομα του Χρίστου Ροδιά, ο οποίος όμως φαίνεται να δέχεται πιέσεις και για την επαρχιακή Λευκωσίας, ενώ ορισμένοι φωτογραφίζουν και την Κατερίνα Χριστοφίδου, διευθύντρια Γραφείου Τύπου και αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου σήμερα, χωρίς ωστόσο η ίδια να έχει συζητήσει ακόμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αφήνεται πάντως να εννοηθεί πως η ίδια προβληματίζεται, θεωρώντας ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να μπορεί πλέον να διεκδικήσει κι εκείνη μία θέση, πιθανόν, στο εκτελεστικό γραφείο.

Για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων υπάρχει ενδιαφέρον από τους νυν, χωρίς ωστόσο να θεωρείται βέβαιο, μιας και η απογοήτευση είναι εμφανής κυρίως με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Οι αντιπρόεδροι φαίνεται να μην έχουν επαρκή ενημέρωση για το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν δημοσίως, ενώ κάτι τέτοιο δεν προωθείται ούτε και από άλλα στελέχη που πιθανόν να βρίσκονται και πιο κάτω στην ηγετική πυραμίδα. Ο Μιχάλης Δαμιανού αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα μετά και το καταστατικό συνέδριο, αν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου. Ο Νεόφυτος Χαραλαμπίδης πιθανότατα να τοποθετηθεί επίσημα την επόμενη βδομάδα. Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση, αν και δεν πρέπει να παρακάμπτεται ο παράγοντας «Δήμος Λεμεσού», όπου σήμερα κατέχει τη θέση του αντιδημάρχου.

Στο κάδρο και η υποψηφιότητα Αντώνη Αντώνιου, η απόφαση του οποίου οριοθετείται και αυτή μετά το καταστατικό συνέδριο. Ωστόσο, διαμηνύεται πως πιθανόν να μη διεκδικήσει εκ νέου στην περίπτωση που βάλει υποψηφιότητα για τη μία εκ των θέσεων των αντιπροέδρων ο βουλευτής της επαρχίας Χρύσανθος Σαββίδης, έτσι ώστε να υπάρχουν αντιπρόεδροι από τις τρεις επαρχίες, όπου το ΔΗΚΟ σημειώνει και τα μεγαλύτερα ποσοστά. Πάντως, ορισμένοι θεωρούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για τις θέσεις τόσο των αντιπροέδρων όσο και του γ.γ. καθώς αναμένουν πως θα πέσουν κι άλλα ονόματα στο τραπέζι στις αρχές Μαΐου, ενώ το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει μετά το καταστατικό συνέδριο του κόμματος.

Θα φύγει ο Φύτος;

Σε ό,τι αφορά τη θέση του γενικού οργανωτικού που κατέχει από το 2000 ο Νεόφυτος Κωνσταντίνου ήρθε η ώρα να αλλάξει χέρια με πιθανότερο σενάριο να διεκδικήσει τη θέση ο νυν βοηθός οργανωτικός Παναγιώτης Παλατές. Η πρόθεσή του αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη βδομάδα, αφού εξετάσει κάποιες επαγγελματικές προτάσεις. Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, πως αν διεκδικήσει θα είναι μόνο για τη συγκεκριμένη θέση. Από το ρόστερ των διεκδικητών δεν αποκλείονται ο Αλέξης Αλέξανδρου, ο Μάριος Παναγιώτου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου που είχε διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου μετά την αποχώρηση Αλέκου Τρυφωνίδη τον Ιούλιο του 2020, αλλά και ο Ολύμπιος Χριστοφή, που όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσει μία θέση στο εκτελεστικό όπως και η Αλέξια Γεωργιάδου.

Ψηφίζουν 25.000 μέλη

Δικαίωμα ψήφου στο εκλογικό συνέδριο που προγραμματίζεται για τις 9 Ιουλίου, έχουν περίπου 25.000 εγγεγραμμένα μέλη. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων πρέπει να γίνει περίπου ένα μήνα πριν από το εκλογικό συνέδριο βάσει και προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Τα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίζουν σε όποια επαρχία βρίσκονται. Θα προηγηθεί το καταστατικό συνέδριο της 14ης Μαΐου, με θέμα αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος με στόχο ένα πιο ευέλικτο ΔΗΚΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση