ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προεκλογικό βήμα ο προϋπολογισμός του 23

Κυβερνητικός απολογισμός από ΔΗΣΥ σκληρή επίθεση από ΑΚΕΛ στη μέση το ΔΗΚΟ με θετικές και αρνητικές αποτιμήσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στη Βουλή και τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023 μεταφέρθηκε η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων. Στις ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων κυριάρχησε το κλίμα τις περιόδου, με πιο έντονη του ΑΚΕΛ το οποίο πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επικεντρώθηκε στα θετικά της κυβερνητικής θητείας με έντονους παραλληλισμούς στο τι παρέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, το 2013 και το τι παραδίδει δέκα χρόνια μετά. Στην αντίπερα όχθη ο γ.γ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αξιολόγησε την δεκαετία Αναστασιάδη αρνητικά, κάνοντας λόγο για βήματα προς τα πίσω της κοινωνίας, ενώ στο Κυπριακό αναφέρθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Ο τρίτος πόλος των λεγόμενων μεγάλων, το ΔΗΚΟ, κράτησε ισορροπημένη στάση απέναντι στη διακυβέρνηση, δίνοντας τα εύσημα για την πρώτη πενταετία κάτι που δεν έπραξε για την δεύτερη. Στο πνεύμα αυτό ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αφού σημείωσε τη συνεισφορά του κόμματός του για έξοδο από την κρίση, αναφέρθηκε με νόημα τις απαξιωτικές αναφορές και χαρακτηρισμούς από πλευράς του υποψηφίου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μαξιλάρι 1 δισ.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην ομιλία του περιέγραψε την κατάσταση της Κύπρου όταν η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το 2013 και τι παραδίδει η κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2023. Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε ταμειακά διαθέσιμα που αρκούσαν για ένα μήνα και παραδίδει ένα μαξιλάρι ενός δισ. ευρώ. Στο σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στάθηκε στις επιδόσεις της οικονομίας σημειώνοντας:

-Η κυπριακή οικονομία τρέχει το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης στο 6,0% σε πραγματικούς όρους, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό.

Την διαβεβαίωση ότι μπορεί να εγγυηθεί όπως η οικονομία για συνεχίσει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο έδωσε ο Αβέρωφ με το ΑΚΕΛ να απαντά πως η κοινωνία έκανε βήματα πίσω.

-Το ποσοστό ανεργίας το 2022 αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 7%.

-Το δημόσιο χρέος το τέλος του 2022 αναμένεται να περιορισθεί στο 89,3%, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με το 103,6% του ΑΕΠ το 2021 και 115% του 2020.

-Η Κύπρος ανέβηκε από την 68η στην 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI performance Index.

Το αύριο

Με τόνο προεκλογικό ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσδιόρισε το αύριο τονίζοντας πως μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης. Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις για ύφεση που είναι προ των πυλών της Ευρώπης, υποστήριξε πως η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

-Στόχος η Κύπρος να είναι ΑΑA οικονομία. «Στην επόμενη πενταετία μπορώ να εγγυηθώ μείωση του δημόσιου χρέους στο 30%».

-Μια οικονομία ΑΑΑ με ένα δημόσιο χρέος μόλις στο 30% του ΑΕΠ σημαίνει, όπως είπε, τουλάχιστο μισό δισεκατομμύριο λιγότερες δόσεις και λιγότερους τόκους κάθε χρόνο. Σημαίνει μισό δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο περισσότερη κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Σημαίνει προσέλκυση πολύ περισσότερων επενδύσεων.

-Μια τέτοια πολιτική σημαίνει και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 50% στην επόμενη πενταετία.

«Απροβίβαστο» σε ΔΗΣΥ

Έντονο αρνητικό πρόσημο έδωσε από το βήμα της Βουλής, στη 10ετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη, ο γ.γ του ΑΚΕΛ στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Αποτιμώντας συνολικά αυτή τη διακυβέρνηση ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι «στα δέκα χρόνια με τον ΔΗΣΥ στην εξουσία η χώρα μας και η κοινωνία μας έκαναν βήματα προς τα πίσω αντί βήματα προς τα μπροστά». Όπως εξήγησε «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις. Κοντά στα υφιστάμενα προβλήματα προκάλεσε καινούρια ενώ τα αδιέξοδα, ειδικά για τους νέους και τις νέες μας. Η κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε για την πλειοψηφία της κοινωνίας». Στο κομμάτι διαφθοράς ο κ. Στεφάνου επικαλέστηκε διεθνείς εκθέσεις οι οποίες όπως είπε δείχνουν υπάρχει σοβαρή διολίσθηση στους τομείς διακυβέρνησης και ειδικότερα στους τομείς της διαφθοράς, της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της δικαιοσύνης.

Ακρίβεια

Επικαλούμενος ευρωπαϊκές στατιστικές ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η Κύπρος κατατάσσεται τέταρτη από το τέλος στη διάθεση πόρων για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Ακόμα και σε θέματα όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στο σύστημα υγείας, το ΓΕΣΥ, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, βάλλεται και υποσκάπτεται από μέσα, από στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, όπως υποδεικνύουν ακόμα και πρώην στελέχη της κυβέρνησης. Αρνητικό πρόσημο δόθηκε και στο ιδιωτικό χρέος. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ προειδοποίησε πως η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εταιρείες πιστώσεων μπορεί να βοηθά τις τράπεζες να δείχνουν βελτιωμένη εικόνα, αλλά τα δάνεια παραμένουν στην κοινωνία και την οικονομία. «Χιλιάδες συμπολίτες μας χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους».

Κυπριακό

Το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που βρέθηκε ποτέ τόνισε ο κ. Στεφάνου ο οποίος έκανε λόγω για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ σημείωσε ο κ. Στεφάνου περιπλανήθηκαν και παραπλάνησαν για κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία και για πολυμερείς συμφωνίες που θα θωρακίσουν την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά όλα αποδείχθηκαν κάλπικα μεγάλα λόγια και ψευδαισθήσεις».

Οι νουθεσίες

Το καταλυκτικό σημείο της ομιλίας του ο κ. Στεφάνου το αφιέρωσε στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον κ. Στεφάνου να αναφέρει πως «το αισθανόμαστε ως ιστορική ευθύνη να δώσουμε τη μάχη για να αποκαταστήσουμε το ηθικό κύρος της χώρας μας. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να προσυπογράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ισορροπημένο το ΔΗΚΟ

Με έντονο προεκλογικό χρώμα ήταν και η ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023. Ο κ. Παπαδόπουλος αφού απαρίθμησε τις κρίσεις υποστήριξε πως η απερχόμενη δεκαετής διακυβέρνηση Αναστασιάδη θα κριθεί πλέον από τον ιστορικό του μέλλοντος και δεν είναι η πρόθεση του ιδίου να την κρίνει. Διευκρινίζοντας πως θα ήταν χρήσιμο να καταγραφεί, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε πως η διακυβέρνηση Αναστασιάδη «έχει σημειώσει επιτυχίες, κυρίως κατά την πρώτη της πενταετία, αλλά και σημαντικές αποτυχίες, κυρίως κατά τη δεύτερη της πενταετία».

Οι επιτυχίες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ στις επιτυχίες αναγνώρισε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα χάος, ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας, με κοινωνικά παντοπωλεία, με πρωτόγνωρες γραμμές ανεργίας και με ένα τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση, όπως είπε. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως μερίδιο στις επιτυχίες έχουν οι θυσίες του λαού αλλά και η βοήθεια του κόμματος του, το οποίο αγνοώντας το πολιτικό κόστος ψήφισε δύσκολα νομοσχέδια. «Το «ευχαριστώ» που ακούμε για αυτή την υπευθυνότητα, επί καθημερινής πλέον βάσεως, είναι οι απαξιωτικοί και μειωτικοί χαρακτηρισμοί: είμαστε «τοξικοί», είμαστε «αχταρμάς», είμαστε φόβητρο, «θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια» και άλλα πολλά».   Στα θετικά της οικονομίας κατά τον κ. Παπαδόπουλου συγκαταλέγεται ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης η υποχώρηση του ποσοστού ενεργείας, η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού καθώς και η μείωση στο 90% του ΑΕΠ το 2022 με πτωτική τάση.

Τα αρνητικά

Στα αρνητικά ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο κόστος ενέργειας και καύσιμα καθώς και ο πληθωρισμός ο οποίος όπως είπε προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά, επίπεδα στο 8,4% το 2022, κάτι που οδηγεί στην ακρίβεια σε ότι αφορά σημαντικά βασικά αγαθά και πρώτες ύλες. «Ήδη ένα στα 7 νοικοκυριά στερείται βασικά αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα και το φαγητό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση