ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κυπριακό σε διεθνείς συμπληγάδες

Πώς το ουκρανικό και οι εξελίξεις στην αν. Μεσόγειο αλλάζουν τα δεδομένα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει την σταδιακή επανένταξη της Τουρκίας στις πραγματικές διαστάσεις του διπλωματικού της μεγέθους στη περιοχή. Σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Η προσπάθεια της Άγκυρας –που είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα από τη ρωσική εισβολή- να νοηματοδοτήσει τόσο τον ρόλο της ως ενός «τρίτου πόλου» στην περιοχή, να διαμερισματοποιήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία και την Δύση (μετά την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις το 2016) όσο και να εμπλέξει με «θετικό τρόπο» την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να έχει –και στα δύο επίπεδα- δημιουργήσει μια δυναμική.

Υπό αυτό το βάρος η προοπτική αναβάθμισης της Τουρκίας δεν πρέπει να ιδωθεί με την συνήθη επωδό του ότι «το Κυπριακό θα δοθεί ως δώρο στην Άγκυρα» αλλά ως ένα reality check που μετά το 2023 –και μια επιβίωση του Ερντογάν στην εξουσία μετά από αυτό- θα καταστήσει το Κυπριακό εξαιρετικά δύσκολο να συζητηθεί στη βάση των όσων μέχρι στιγμής γνωρίζαμε, ακριβώς γιατί η ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ισχύς θα έχει υποχωρήσει αισθητά.

Διαβάστε τα ρεπορτάζ του Γιάννη Ιωάννου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε μια δύσκολη συγκυρία, διεθνώς και στο Κυπριακό, η Λευκωσία εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον – Οι προεκτάσεις ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ