ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χ. Χριστόφιας: Ο ΔΗΣΥ πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη για το ΕΛΑΜ

Η πρωτιά του ΑΚΕΛ είναι εφικτή αναλόγως και πού θα καταλήξει ο Συναγερμός, σημείωσε σε συνέντρυξή του στην «Κ» ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Χριστόφιας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Ο λαός έχει κατατάξει το ΑΚΕΛ ιστορικά ως πρωταγωνιστική δύναμη στα πολιτικά πράγματα του τόπου, και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι το ΑΚΕΛ μπορεί για όλα σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής και τον Ανδρέα Κημήτρη, ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Χριστόφιας. Η πρωτιά δεν είναι αυτοσκοπός, όμως μπορεί να είναι εφικτή, σημείωσε, αναλόγως και πού θα καταλήξει ο ΔΗΣΥ. Όπως εξήγησε, ο στόχος που θέσανε είναι η αύξηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις βουλευτικές του 2021, για να διατηρήσουν τις δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι για το οποίο χρειάζεται 25-25,5% τουλάχιστον.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του ΔΗΣΥ ότι το ΑΚΕΛ τον παρουσιάζει ως κόμμα πλησίον του ΕΛΑΜ για να τον αποδυναμώσει και έτσι να εξασφαλίσει την πρωτιά, ο κ. Χριστόφιας επισημαίνει ότι ο Συναγερμός πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη για το ΕΛΑΜ και να μην αναζητεί ευθύνες έξω από τον χώρο του.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης ως γνήσιο συναγερμικό παιδί αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να τα βάλει με το ΑΚΕΛ που είναι η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση», ανάφερε.

«Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν και που συνεχίζουν να στηρίζουν σήμερα, και η στάση τους στο μεταναστευτικό/προσφυγικό κατά τη διακυβέρνησή τους, είναι που δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για την ενδυνάμωση της Ακροδεξιάς. Άρα, ας μην αναζητούν ευθύνες έξω από τον δικό τους χώρο. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Εξάλλου ήταν με τις ψήφους του ΕΛΑΜ που η πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξελέγη στην προεδρία της Βουλής και τους δώρισε ως αντάλλαγμα ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι στελέχη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ που είδαμε να μεταπηδούν άνετα στο ΕΛΑΜ, λέγοντας μάλιστα «εμένα πάντα αυτές ήταν οι θέσεις μου». Είναι αυτοί που κανονικοποιούν την Ακροδεξιά, υιοθετώντας την ανιστόρητη και αντιεπιστημονική λεγόμενη θεωρία των δύο άκρων. Και ο ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα συνέβαλαν, δυστυχώς, στην κανονικοποίηση του ΕΛΑΜ –και με τις πολιτικές που εφαρμόζονται αλλά και με την αποδοχή της φωνής της Ακροδεξιάς ως μιας άλλης άποψης μέσα στη δημοκρατία, κάτι με το οποίο εμείς διαφωνούμε», ανάφερε.

«Ο Χριστοδουλίδης ως γνήσιο συναγερμικό παιδί άλλαξε τακτική»

Σε σχόλιο ότι τελευταία παρατηρείται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Χριστοδουλίδη και του ΑΚΕΛ, επιλέγοντας να απαντά ο ίδιος στο ΑΚΕΛ και μάλιστα πολύ έντονα, ο κ. Χριστόφιας απάντησε:

«Ο κ. Χριστοδουλίδης ως γνήσιο συναγερμικό παιδί αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να τα βάλει με τον μοναδικό πραγματικό πολιτικό του αντίπαλο, γιατί το ΑΚΕΛ είναι η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στον τόπο, και το κάνει με όσα έμαθε από το κόμμα του τα προηγούμενα χρόνια, με αντιακελισμό και παρουσιάζοντας το ΑΚΕΛ ως μπαμπούλα».

Για τις επικρίσεις απέναντι στις τοποθετήσεις του

«Να λες αυτό που είσαι και να είσαι αυτό που λες, αυτό σημαίνει για μένα ειλικρίνεια και συνέπεια στην πολιτική», απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του για το ιδεολογικό κομμάτι, ότι είναι αναχρονιστικό ένας νέος άνθρωπος να τοποθετείται σήμερα υπέρ του κομμουνισμού. «Δηλώνω περήφανος για την ιδεολογία μου και για τη δράση που έχουμε μέσα από τις γραμμές του ΑΚΕΛ. Μπορεί κάποιοι να παρουσιάζουν την κοσμοθεωρία μας ως κάτι παλιό και αναχρονιστικό, αλλά εμείς το βρίσκουμε νέο και σύγχρονο και ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2026 ή αν θα παραμείνει στη θέση του επαρχιακού γραμματέα Λευκωσίας – Κερύνειας, ανάφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά και στην ώρα τους.

«Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα συνεπές στην πολιτική του. Αν άλλοι πολιτικοί χώροι έχουν μετακινηθεί από θέσεις που είχαν και μας έδιναν τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε, αυτό πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ κάθε άλλο παρά απομονωμένο είναι»

Σε παρατήρηση ότι εμπεδώθηκε σε μια μερίδα της κοινωνίας, πως το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κυβερνήσει, και ερωτηθείς αν υπάρχει πλάνο με ορίζοντα το 2028 που να ανατρέπει αυτή την εντύπωση, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Το βασικό πλάνο με ορίζοντα το 2028 είναι το ΑΚΕΛ να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και να φτάσει στα ποσοστά που ιστορικά το έχει κατατάξει ο κόσμος, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ένα ισχυρό ΑΚΕΛ που θα έχει την εμπιστοσύνη του ενός τρίτου του λαού μας, θα πατά πλέον σε άλλη βάση για να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα και να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2028».

Εκφράζοντας τη θέση ότι το ΑΚΕΛ κάθε άλλο παρά απομονωμένο είναι, αναφέρθηκε στους εν δυνάμει συμμάχους του ΑΚΕΛ για να πετύχει τα πιο πάνω, σχολιάζοντας επίσης τη διαπίστωση ότι μεγαλώνει η απόσταση του από κόμματα του Κέντρου με τα οποία παραδοσιακά συνεργαζόταν:

«Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα συνεπές στην πολιτική του. Αν άλλοι πολιτικοί χώροι έχουν μετακινηθεί από θέσεις που είχαν και μας έδιναν τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε, αυτό πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι πώς μπορούμε στα επόμενα χρόνια να χτίσουμε τέτοιες συμμαχίες με οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο που να δημιουργήσει προϋποθέσεις για πολιτικές συνεργασίες».

Διαψεύδει για Θεολόγου και Κιζιλγιουρέκ

Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο κόμμα για τη συνεργασία με την Άννα Θεολόγου και ότι με τον κ. Νιαζί δεν ήταν όλα ρόδινα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «οι συζητήσεις που αγγίζουν το όριο της παραφιλολογίας, είτε για την Άννα Θεολόγου ότι τάχα δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων σε βασικά ζητήματα όπως το Κυπριακό, ή για τη συνεργασία μας με τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, δεν ευσταθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση