ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

10 χρόνια από τη φονική έκρηξη στο Μαρί

Η κυπριακή πολιτεία τιμά σήμερα τη μνήμη των θυμάτων αυτής της ανείπωτης τραγωδίας

ΚΥΠΕ

Δέκα χρόνια μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα, η κυπριακή πολιτεία τιμά σήμερα τη μνήμη των θυμάτων αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.

Το ετήσιο μνημόσυνο για τους 13 πεσόντες στο Μαρί πραγματοποιείται στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Το μνημόσυνο τελείται στον Ιερό Ναό των Κυπρίων Νεομαρτύρων που ανεγέρθηκε στον χώρο της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Ακολουθεί τρισάγιο στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος.

Η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί επίσης σε μνημόσυνα που θα γίνουν σε άλλους ιερούς ναούς για τους πεσόντες στο Μαρί.

Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πολεμοφόδια στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου 2011 έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Χθες βράδυ, τελέστηκε στο Μαρί τρισάγιο στην μνήμη των 13 ηρώων, που διοργάνωσαν το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαρί και οι Εθελοντές Μνήμης 11ης Ιουλίου 2011.

Το τρισάγιο τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος πάτερ Γρηγόριος.

Στον χαιρετισμό της η Κοινοτάρχης Μαρία Γεωργίου ανέφερε ότι δέκα χρόνια μετά από την έκρηξη στην ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. Ήταν 540 το πρωί μόλις άρχισε η μέρα να χαράζει και μια νέα εβδομάδα να αρχίζει. Το φορτίο με τα 98 εμπορευματοκιβώτια τα οποία κατασχέθηκαν το 2009 από πλοίο ανατινάχτηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 63, σημείωσε.

Η Κύπρος βυθίστηκε στο πένθος θρηνώντας 13 παιδιά. Η ναυτική βάση ισοπεδώθηκε, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός καταστρέφεται με σημαντική επιβάρυνση στην οικονομία. Οι κοινότητες που γειτνιάζουν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ευτυχώς όμως χωρίς άλλα θύματα, πρόσθεσε.

Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στους 13 αδικοχαμένους ήρωες της ανείπωτης τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011, είπε.

Έχασαν τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης και εν ώρα καθήκοντος. Υποσχόμαστε ότι τα θύματα της τραγικής αυτής ημέρας ποτέ δεν θα τα ξεχάσουμε δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, κατέληξε.

Πρόεδρος: Βρισκόμαστε στο πλευρό σας

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας, διαβεβαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Μαρί που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, στους 13 ήρωες της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου του 2011 στο Μαρί, οι οποίοι προτάσσοντας της δικής τους ζωής το χρέος προς την πατρίδα και την κοινωνία υπεραμύνθηκαν με αυτοθυσία και υψηλό αίσθημα ευθύνης το δημόσιο συμφέρον.

Ανέφερε πως το θάρρος, η υπευθυνότητα και η συνέπεια που επέδειξαν, μας υποχρεώνουν να αναλογιστούμε το βαθύτερο νόημα της ζωής και ιδιαίτερα της θυσίας τους, ως ύψιστης έκφρασης φιλοπατρίας και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.Μας υποχρεώνουν, την ίδια στιγμή, να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος έναντι της δικής τους θυσίας.

Χρέος το οποίο, θέτοντας μας πρωτίστως ενώπιον των ευθυνών που έχουμε απέναντι στους πολίτες, διερμηνεύεται ως υποχρέωση να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά, μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, να υπάρξουν παρόμοιες τραγωδίες, σημείωσε.

«Ως υποχρέωση να διατηρήσουμε την ετοιμότητα όλων όσοι εργάζονται σε παρόμοιες θέσεις, θωρακίζοντας την απρόσκοπτη και υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας, εκπλήρωση της αποστολής τους. Ταυτόχρονα, η δική τους θυσία μάς καθιστά υπεύθυνους να υπερασπιστούμε το δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης να νιώθει ασφαλής, να προοδεύει και να ευημερεί σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε μέσα από την ενότητα και τη συστράτευση δυνάμεων τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους.

Είπε πως με τη στάση τους τα 13 θύματα κέρδισαν δικαίως μία θέση στο πάνθεο των ηρώων και η οποία, αποτελώντας παράδειγμα και τον γνώμονα της δικής μας πορείας, θα χαίρει διαχρονικά της υπέρτατης ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης ολόκληρης της Πολιτείας και του λαού.«Όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, γνωρίζω ότι κανένα τελετουργικό, καμία τιμή και στήριξη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία τους. Θέλω, όμως, για ακόμη μία φορά, να σας διαβεβαιώσω ότι ως κράτος, όπως εμπράκτως έχουμε αποδείξει, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε πως «σε αυτόν εδώ τον χώρο του συμβολισμού και της μνήμης, τον χώρο της περισυλλογής και τους χρέους, δεν έχουμε παρά να υποσχεθούμε πως θα υπερασπιστούμε με συνέπεια και συνέχεια την αξία και την ουσία της θυσίας τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση