ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Oρκίστηκαν οι νέοι ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΡ

Αναστασιάδης: Επιτέλους μπορώ να προσφωνώ και μια κυρία στο Υπουργικό Συμβούλιο

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, η τελετή ορκωμοσίας του νέου Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και της νέας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε:

«Επιτέλους μπορώ να προσφωνώ και μια κυρία στο Υπουργικό Συμβούλιο – βλέπετε δεν είναι μόνο το Μνημόνιο που έχουμε βελτιώσει σημαντικά, είναι και τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακούμε και προσαρμοζόμαστε.

Θέλω να συγχαρώ θερμά, αφενός εσάς κ. Γεωργιάδη που αναλαμβάνετε ύστερα από την ευαίσθητη και πολιτικά ορθότατη απόφαση του προκατόχου σας, μιας καταξιωμένης προσωπικότητας της κυπριακής πολιτικής ζωής και όχι μόνο. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και, βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που ο τόπος περνά.

Δεν έχω αμφιβολία ότι μαζί και με τους υπόλοιπους Υπουργούς θα ακολουθήσουμε μια πορεία με βάση το πρόγραμμα που είχαμε εξαγγείλει. Μπορεί να ανεστάλη προς στιγμή η κατά γράμμα υλοποίηση του – ευτυχώς για πολύ περιορισμένο χρόνο – αλλά χωρίς αμφιβολία οι δύσκολες μέρες που έχουμε μπροστά μας απαιτούν πρώτον, συλλογικότητα και δεύτερον, συνέπεια και στη δημοσιονομική πειθαρχία και σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν το συντομότερο δυνατόν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας».

Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Είστε εξ εκείνων που είχαμε μια στενή συνεργασία από το παρελθόν. Γνωρίζω τις γνώσεις, τις δυνατότητες και τις ικανότητες σας και δεν έχω αμφιβολία ότι θα επιτελέσετε το καθήκον σας όχι μόνο στο ακέραιο, αλλά και κατά τον καλύτερο τρόπο αναδεικνυόμενος την ίδια ώρα και αντάξιος του προκατόχου σας».

Απευθυνόμενος προς τη νέα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: “αναλαμβάνετε ένα Υπουργείο το οποίο οπωσδήποτε χρειάζεται μεγάλη ευαισθησία, διότι είναι ένα Υπουργείο που έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, την πολιτική που αφορά τις ευάλωτες ομάδες και την υλοποίηση των προνοιών του Μνημονίου σε πολλούς τομείς των εργασιακών σχέσεων.

Και αν είναι κάτι που θεωρώ ότι αποτελεί τη δική μας πολιτική πεποίθηση και νέα πορεία είναι το να μη φεισθείτε – και το απευθύνω και σε όλους τους Υπουργού – του χρόνου σας προκειμένου να εξαντλείτε το διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα, τους διάφορους φορείς που αποτελούν τους παράγοντες δημιουργίας έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις μας να είναι και αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους».

Εκ μέρους των δύο νέων Υπουργών, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο πρόσωπο του ιδίου και της κας Αιμιλιανίδου.
 
Πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες είναι μεγάλες και οι προσδοκίες των συμπολιτών μας σίγουρα μεγαλύτερες. Δική μας διαβεβαίωση είναι πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας. Κάτω από τη δική σας ηγεσία και καθοδήγηση είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε».

Παρέλαβε το χαρτοφυλάκιό του ο νέος ΥΠΟΙΚ
Ο Χάρης Γεωργιάδης παρέλαβε το μεσημέρι της Τετάρτης το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών από τον Μιχάλη Σαρρή.

Στη διάρκεια σύντομης τελετής, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος θα  ξαναβρεί τα πόδια της, θα παραμείνει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και πολύ σύντομα δεν θα είναι εξαρτώμενη κανενός.

«Η πατρίδα μας πράγματι αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Έχουμε  κλονιστεί, αλλά είμαστε όρθιοι. Και στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Έχουμε, πρόσθεσε, την προοπτική, τους ανθρώπους και τις δυνάμεις για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να πάμε μπροστά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα τα καταφέρουμε".

Είπε εξάλλου ότι η ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών είναι μεγάλη, ενώ είναι δεδομένη και η σιγουριά του για την ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου.

Αναφερόμενος στον προκάτοχό του είπε ότι ο Μιχάλης Σαρρής άφησε το στίγμα του στα οικονομικά πράγματα και ευρύτερα στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης τον αποκάλεσε προσωπικό του φίλο και δάσκαλο της οικονομικής πολιτικής.

Είπε ότι η πρόσφατη παρουσία του κ. Σαρρή στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο σύντομη και αν ήταν, ήταν εξίσου σημαντική και καθοριστική με την προηγούμενη του θητεία στο ίδιο πόστο. «Με τη δική του καθοδήγηση η Κύπρος απέφυγε τα χειρότερα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος ο νέος Υπουργός δήλωσε αστειευόμενος πως ελπίζει να καταφέρει να παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών για διάστημα περισσότερο του ενός μηνός, απ’ ότι έμεινε στο Υπουργείο Εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρρής ευχήθηκε τα καλύτερα στον νέο Υπουργό, ενώ ευχαρίστησε και τους συνεργάτες τους. Όπως είπε, η θητεία του στο Υπουργείο ήταν σύντομη αλλά συνάμα και δύσκολη, γεμάτη από σκληρούς αγώνες και τολμηρές αποφάσεις.

«Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του μνημονίου αρχίζει μια καινούρια σελίδα» στην οικονομική και γενικότερη ιστορία του τόπου, είπε ο απερχόμενος Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «εναπόκειται σε εμάς να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία», παρά τις δυσκολίες.

Τέλος ανέφερε ότι με τον νέο Υπουργό Οικονομικών τον συνδέει προσωπική φιλία ενώ είπε ότι θα τον βρει στο πλευρό του για οτιδήποτε χρειαστεί.

Κατά την διάρκεια της σύντομης τελετής παράδοσης-παραλαβής, τον νέο Υπουργό καλωσόρισαν στο Υπουργείο ο Γενικός Διευθυντής Χρίστος Πατσαλίδης, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου και η Μαρίνα Jensen εκ μέρους του Γραφείου Προγραμματισμού, ενώ ευχαρίστησαν τον κ. Σαρρή για τη συνεργασία.

Θα εργαστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο, είπε αναλαμβάνοντας η νέα Υπ. Εργασίας
Τα δύσκολα δυστυχώς ακόμα είναι μπροστά μας και πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τα αντιμετωπίσουμε και στο Υπουργείο Εργασίας η ευθύνη θα είναι μεγάλη, είπε ο απερχόμενος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης παραδίδοντας την σκυτάλη το μεσημέρι στην νέα Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας σε σεμνή τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου στην νέα Υπουργό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι "είναι φυσικά πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλέξει για το Υπουργείο Εργασίας ένα από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, την κ. Αιμιλιανίδου".

"Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο τόπος μας και είναι τιμητικός ο διορισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπο μου ως Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων", σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας προς το προσωπικό είπε πως "θα σταθώ μόνο σε ένα πράγμα - αυτό που είπε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας. Και ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα έχουμε όλη την ευκαιρία να εργαστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο και με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και να μπορέσουμε όσον είναι δυνατόν να απαμβλύνουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσοι συμπολίτες μας".

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο προσωπικό του Υπουργείου, είπε πως "θέλω να απολογηθώ σε όλους εσάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας επειδή η πραγματικότητα είναι πως δεν πρόλαβα καν να σας γνωρίσω ή να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ όπως έπρεπε έστω και σε αυτόν τον ένα μήνα που ήμουν στο Υπουργείο.

"Οι εξελίξεις δυστυχώς ξεδιπλώνονταν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζετε. Δεν υπήρξε η δυνατότητα της προσαρμογής έστω, και εδώ είμαστε σήμερα πιθανώς να καταγράφω το ρεκόρ της πιο βραχύβιας παρουσίας Υπουργού στο Υπουργείο Εργασίας. Παρόλα αυτά, μπορώ να πω ότι έστω στο διάστημα αυτό της σύντομης συνεργασίας που είχαμε έχω διαπιστώσει και επιβεβαιώσει πως εδώ στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχουν ικανότατα, πολύ έμπειρα στελέχη τα οποία θα είναι σε θέση να βοηθήσουν, να στηρίξουν και να συνεργαστούν με την νέα Υπουργό σε αυτή την δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχήθηκε στην νέα Υπουργό "καλή δουλειά, καλή συνέχεια και η συνεργασία μας ασφαλώς θα είναι συνεχής και συστηματική".

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Γεώργιος Παπαγεωργίου μιλώντας εκ μέρους όλου του προσωπικού, της Γενικής Διεύθυνσης και των Τμημάτων συνεχάρη και καλωσόρισε στο Υπουργείο την νέα Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου ενώ συνεχάρη και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο δύσκολο ρόλο που αναλαμβάνει στον μέχρι πρότινος Υπουργό Εργασίας Χάρη Γεωργιάδη.

"Τον κ. Γεωργιάδη είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αλλά τολμώ να πω ότι τα δείγματα γραφής που έχει αφήσει αλλά και η όλη εμπλοκή του στο θέμα συζητήσεων με την τρόικα δείχνουν ότι παρ ` όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που τον περιμένουν έχει και τις γνώσεις και τις εμπειρίες και τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει με επιτυχία", πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας στο Υπουργείο μας την νέα μας Υπουργό, σημείωσε, πρέπει να πω ότι είχα την τύχη και την χαρά να την γνωρίζω και να έχω συνεργαστεί μαζί της για πάρα πολλά χρόνια.

"Γνωρίζω την μεθοδικότητα της, την εργατικότητα της, την αποτελεσματικότητα της και είμαι βέβαιος ότι τα εχέγγυα αυτά σε συνδυασμό με τις πλούσιες γνώσεις και εμπειρία της θα την βοηθήσουν να ηγηθεί με επιτυχία του Υπουργείου στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο της ιστορίας του. Να είστε βεβαία κ. Υπουργέ ότι σε αυτή την δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνεται δεν είστε μόνη, είναι μαζί σας όλο το προσωπικό του Υπουργείου και πιστεύουμε ότι με την καθοδήγηση σας θα αντεπεξέλθουμε", συμπλήρωσε.

Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και η κ. Αιμιλιανίδου ευχαρίστησαν τον κ. Παπαγεωργίου για τα καλά του λόγια καθώς και το προσωπικό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση