ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Διαφάνεια Τώρα»: Οριζόντια ψηφοφορία και όριο όχι πάνω από 3%

Ολοκληρωμένη πρόταση της Πλατφόρμας σε συνεργασία με ΔΗΣΥ, Συμμαχία και Οικολόγους

ΚΥΠΕ

Ο θεσμός της οριζόντιας ψηφοφορίας είναι απαραίτητος για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα «Διαφάνεια τώρα», σημειώνοντας ότι έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με τα κόμματα ΔΗΣΥ, Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών.

Όλα τα κόμματα είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και τα καλούμε εκ νέου να υιοθετήσουν μία πρόταση που προκρίνει το 83% των πολιτών, σύμφωνα με έγκυρη δημοσκόπηση, προστίθεται.

Η καθιέρωση ελάχιστου εκλογικού μέτρου, όπως εισηγούνται τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, μπορεί να συνεισφέρει στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, σημειώνεται, ωστόσο, «όταν επιχειρείται χωρίς την εισαγωγή του θεσμού της οριζόντιας ψηφοφορίας οδηγεί σε φίμωση ομάδων πολιτών και απαγωγή της δημοκρατικής διαδικασίας από τους κομματικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, το εκλογικό μέτρο δεν μπορεί να ξεπερνά το κατώτερο όριο που έχουν ευρωπαϊκές χώρες με εκλογικό μέτρο, δηλαδή το 3%».

Η πλήρης συμμόρφωση με τις οδηγίες της GRECO για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων είναι απαραίτητη για πάταξη της διαφθοράς, συνεχίζει η πλατφόρμα. Ωστόσο, προστίθεται, από το σχετικό νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί οι απαγορευτικές ποινές, ενώ από τον έλεγχο του γενικού ελεγκτή εξαιρούνται οργανώσεις συνδεδεμένες με κόμματα (όπως, οι κομματικές νεολαίες). «Απαιτούμε πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις της  GRECO και παρατηρούμε ότι η αφαίρεση των ποινών αποκαλύπτει πολύ ύποπτες προθέσεις».
 
Η πλατφόρμα «Διαφάνεια Τώρα» ευελπιστεί και αναμένει την εμπλοκή κομμάτων ή άλλων οργανωμένων συνόλων που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί ή υιοθετήσει τις πιο πάνω προτάσεις και ανακοινώνει ότι αρχίζει επαφές για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση προς υιοθέτηση ολοκληρωμένων προτάσεων που να ενδυναμώνουν αντί να φιμώνουν τη Δημοκρατία και να ενισχύουν την διαφάνεια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση