ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Κίνημα Αλληλεγγύη ιδρύει η Ελένη Θεοχάρους

«Δύσκολη και επίπονη» χαρακτηρίζει την αποχώρησή της από τον ΔΗΣΥ η ευρωβουλευτής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την αποχώρησή της από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Κατά τη διάρκεια Δημοσιογραφικής Διάσκεψης που παρέθεσε, η Ευρωβουλευτής ανακοίνωσε παράλληλα τη δημιουργία κινήματος υπό την ονομασία «Αλληλεγγύη» στο οποίο θα συμμετέχουν μέλη του ΔΗΣΥ, ενδεχομένως και πρόσωπα από άλλους χώρους.

Η «Αλληλεγγύη» θα κινείται ιδεολογικά «στο χώρο της διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάκτησης της αξιοπρέπειας του πολίτη, της αλληλεγγύης ανάμεσα στους πολίτες και σε εκείνους που έχουν αυξημένη ανάγκη στήριξης αυτή τη στιγμή» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως θα κινείτε στο χώρο της εντιμότητας, του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης.

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ηγεσίας
Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής της διάσκεψης, η κ. Θεοχάρους εξέφρασε την ριζική διαφωνίας της με την πολιτική στάση που ακολουθεί ο ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, την πολιτική «των συνεχών υποχωρήσεων και των επώδυνων συμβιβασμών».

Υποστηρίζοντας πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ «καταπνίγει κάθε αντίθετη άποψη σε σχέση με το Κυπριακό, μαζί και τη δική μου», η Ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «διευθυντήριο έμμισθων» που χαράζουν πολιτική στο κόμμα, κάτι για το οποίο σοβαρά παράπονα έχουν και αρκετοί συναγερμικοί βουλευτές.

Κάνοντας λόγο για δυσαρέσκεια που επικρατεί μεταξύ των στελεχών και της βάσης του κόμματος, η κ. Θεοχάρους υποστήριξε πως τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ δεν λειτουργούν και πως υπάρχει εκτροπή στη γραμμή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ από τις διακηρυγμένες θέσεις του κόμματος.

Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Θεοχάρους προκάλεσε το κόμμα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να διαπιστώσει αν η βάση του Συναγερμού αποδέχεται τις θέσεις του στο Κυπριακό.

Από «πολιτική συνέπεια» δεν αφήνει την έδρα στις Βρυξέλλες
Ως προς το ζήτημα που προκύπτει με την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως στη θέση αυτή εκλέγηκε με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και με 20.000 ψήφους περισσότερους από τον δεύτερο και 30.000 ψήφους από τον τρίτο.  

«Η θέση αυτή ανήκει στους ψηφοφόρους μου, που με ψήφισαν για τις συγκεκριμένες μου θέσεις. Εάν αποχωρήσω εκείνος που θα διαχειριστεί την έδρα δεν έχει πάρει ούτε το 1/5 των σταυρών που έλαβα και οι πολιτικές του θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μου, νομίζω ότι για λόγους πολιτικής συνέπειας προς τις αρχές μου, θα κρατήσω την έδρα για όσο καιρό χρειαστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που ωστόσο απομένει, είναι να διευκρινιστεί, είναι κατά πόσον θα συνεχίσει να ανήκει στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Προεδρικές 2018: Μπορεί να είμαι εγώ
Ανοικτό άφησε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να βρεθεί υποψήφια στις Προεδρικές εκλογές του 2018, εάν αυτές πραγματοποιηθούν.

«Εάν υπάρχει άνθρωπος νεότερος, σφριγηλότερος, με ικανότητες πολύ περισσότερες, σίγουρα θα τον στηρίξω» ανέφερε η Ελένη Θεοχάρους, συμπληρώνοντας πως μπορεί να είναι και η ίδια. «Αλλά δεν είναι το ζητούμενο, η επιδίωξη και η στόχευσή μου. Ούτε όλα αυτά γίνονται γιατί κάποιοι θέλουν να μειώσουν την οποιαδήποτε κίνησή μου βάζοντας ως στόχο τις επόμενες Προεδρικές εκλογές. Δεν αποκλείω τίποτα. Αλλά ούτε και επιτρέπω σε κανέναν να θεωρεί ότι στόχευσή μου είναι ντε και καλά να εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΣΥ: Σεβαστή η απόφαση της κ. Θεοχάρους
Από πλευράς του ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του αναφέρει πως η απόφαση της κ. Θεοχάρους είναι σεβαστή και πως «εκ καθήκοντος, ο Πρόεδρος του Κόμματος αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στον Πρόεδρο του ΕΛΚ, με την οποία τους ενημερώνει ότι η κ. Θεοχάρους δεν ανήκει πλέον και δεν εκπροσωπεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό».

Η επιστολή στον Αβέρωφ
Το πρωί, μετά και από τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η κ. Θεοχάρους με επιστολή της προς το κόμμα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΔΗΣΥ.

Στην ίδια επιστολή, η Ευρωβουλευτής κάνει λόγο για μέγα χάσμα στις θέσεις της με το κόμμα, ως προς το Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως «οδηγούμεθα ταχέως προς μη αναστρέψιμες καταστάσεις»

Αυτούσια η επιστολή Θεοχάρους προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ

«Προς Πρόεδρο ΔΗΣΥ, κον Αβέρωφ Νεοφύτου,
 
Με την επιστολή αυτή σας ανακοινώνω την αποχώρησή μου από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η αποχώρησή μου από το κόμμα είναι μία δύσκολη και επίμονη διαδικασία, τόσο για μένα όσο και για τους στενούς συνεργάτες και φίλους μου μέσα στο κόμμα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πια άλλη επιλογή. Το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό και βαθύτατα πολιτικό και δημιουργεί σε όλους έντονα συναισθήματα, χωρίς για μένα να αγγίζει διαπροσωπικές σχέσεις σε ανθρώπινο επίπεδο.
 
Όπως γνωρίζετε μας χωρίζει χάσμα μέγα όσον αφορά στην πορεία του εθνικού θέματος και πιστεύω ακράδαντα ότι οδηγούμεθα ταχέως προς μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
 
Η στάση της ηγεσίας πολλές φορές με οδήγησε σε πλήρη απογοήτευση και μου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
 
Για τα ζητήματα αυτά σας ενημέρωσα και στο παρελθόν.
 
Είναι μία δύσκολη απόφαση, αλλά είναι αναγκαία και απαραίτητη.
 
Η εξέλιξη είναι απόλυτα συμβατή με τη συνείδηση και την πολιτική μου ηθική.
 
Μετά τιμής
Ελένη Θεοχάρους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πολιτική αυτονομία η Ελένη Θεοχάρους

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση