ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Μηνύματα πίσω από το παζλ ψηφοδελτίου

Οι παρουσίες, οι απουσίες, παλιές και νέες δυνάμεις και οι στρατηγικοί στόχοι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το ψηφοδέλτιο της κρισιμότερης επαρχίας, αυτό της Λευκωσίας, να έχει ήδη κλειδώσει το περασμένο Σάββατο και να ολοκληρώνονται εντός της βδομάδας τα ψηφοδέλτια Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, το ΑΚΕΛ μπαίνει από την άλλη βδομάδα επισήμως στον προεκλογικό χορό και ενεργοποιεί πλήρως τους επιτελικούς μηχανισμούς του. Παρουσίες πολιτικών προσωπικοτήτων στο ψηφοδέλτιο, αλλά και κάποιες απουσίες δίνουν τη δική τους ανάγνωση για τους άξονες με τους οποίους θα κινηθεί το κόμμα της Αριστεράς, τα μηνύματα που θέλει να περάσει και τα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει.

Το στοίχημα στη Λευκωσία
Η πρώτη γραμμή στελεχών του κόμματος συνωστίζεται στην επαρχία Λευκωσίας, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το τελικό αποτέλεσμα. Πέραν του Άντρου Κυπριανού που ηγείται του ψηφοδελτίου, Στέφανος Στεφάνου, Γιώργος Λουκαϊδης, Άριστος Δαμιανού και Χρίστος Χριστοφίδης θεωρούνται τα φαβορί για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της Λευκωσίας. Ήδη κατά την επαρχιακή συνδιάσκεψη ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης με πολιτικούς κύκλους να δίνουν την ερμηνεία πως η ηγεσία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης και αποδοχής, παρά τα καίρια πλήγματα που δέχθηκε την τελευταία πενταετία. Το στοίχημα, όμως, είναι ένα τέτοιο ποσοστό τον Μάη, που θα επιτρέψει στην ηγεσία να θεωρεί πως ανέκαμψε πλήρως από τις φουρτούνες των τελευταίων καιρών και θα μπορεί να βάζει χωρίς ανασφάλειες τη ρότα για την εξουσία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το ψηφοδέλτιο θα απουσιάζει η υποψηφιότητα του Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος για χρόνια αποτελούσε τον πιο δημοφιλή πολιτικό, ανεξαρτήτως κόμματος σε σταυρούς προτίμησης.

Ο ανταγωνισμός, πάντως, κρίνεται μεγάλος στην επαρχία Λευκωσίας, καθώς πέραν της ηγετικής πυραμίδας, μεγάλο έρεισμα και ένα δικό τους ακροατήριο έχουν η Στέλλα Μισιαούλη και ο γ.γ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας. Στην προεκλογική αρένα, μπαίνει και ο γιατρός Λώρης Κυριάκου, ο οποίος προτάθηκε στο παρελθόν για πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομόνοιας και φαίνεται να έχει αρκετό έρεισμα στους ΑΚΕΛικούς κύκλους.

Η επιστροφή της Μαύρου
Την επιστροφή της στα κοινοβουλευτικά δρώμενα φαίνεται να ετοιμάζει η Ελένη της Αριστεράς, Ελένη Μαύρου, η οποία θα κατέλθει ως υποψήφια για την επαρχία Κερύνειας, όπως, επίσης, και ο πρώην βουλευτής Κλαύδιος Μαυροχάννας. 

Αισιοδοξία για την Αμμόχωστο
Ιδιαίτερη δυναμική θεωρείται πως έχει το ψηφοδέλτιο της επαρχίας Αμμοχώστου, σύμφωνα με τους κομματικούς κύκλους. Ατού για το ψηφοδέλτιο θεωρείται ο Τουμάζος Τσελεπής, επικεφαλής του γραφείου για το Κυπριακό και μέλος της γραμματείας του κόμματος. Πέραν του κ. Τσιελεπή, και των νυν βουλευτών που θα διεκδικήσουν, όπως η Σκεύη Κουκουμά, ο Γιαννάκης Γαβριήλ και ο επιχειρηματίας Χριστάκης Τζιοβάνης, στην κούρσα μπαίνουν ο δημοσιογράφος Νίκος Κέττηρος, ο ακαδημαϊκός Πάμπος Χρυσοστόμου, αλλά και νέα ηλικιακά πρόσωπα, όπως ο γιος του Κίκη Καζαμία, Αντρέας Καζαμίας και η κόρη του στελέχους του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Ζάουρα, Αθηνά Ζάουρα.

Οι απουσίες
Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια, καθώς στελέχη τα οποία αναμένετο να διεκδικήσουν, μένουν εκτός. Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΕΔΟΝ και της ΠΕΟ, απουσιάζει από το ψηφοδέλτιο, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στα ιστορικά του κόμματος. Ο γ.γ της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας ζήτησε να μείνει εκτός του ψηφοδελτίου, καθώς πρόσφατα ανέλαβε το κρίσιμο πόστο της ΕΔΟΝ. Εκπρόσωπος από τη νεολαία στο ψηφοδέλτιο της επαρχίας Λευκωσίας είναι ο Αντρέας Γρηγορίου (γνωστός ως Κούμμουνος), ο οποίος πέρα από τα ερείσματά του στη νεολαία φέρεται να έχει καλές σχέσεις με την ηγεσία της Θύρας 9, αλλά και γενικότερα με τους οργανωμένους οπαδούς της Ομόνοιας. Από το ψηφοδέλτιο θα απουσιάζει και ο γ.γ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ενώ τη συντεχνία φαίνεται να εκπροσωπεί στη Λευκωσία ο Κώστας Σκαρπάρης. 
 
Παλιές και Νέες Δυνάμεις
Υπό την ομπρέλα των Νέων Δυνάμεων στην εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας θα διεκδικήσουν για άλλη μια φορά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις φέρεται να είναι πρώτη σε δημοτικότητα, αλλά και ο Μάριος Χαννίδης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη είχε αρκετές αντιδράσεις από κομματικά στελέχη, τα οποία θεώρησαν πως δεν θα έπρεπε να κατέβει με το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Στο άρμα των Νέων Δυνάμεων μπαίνει η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου, αλλά και ο Ανδρέας Χειμωνίδης στην επαρχία Κερύνειας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες
Στοίχημα για την ηγεσία του κόμματος θα αποτελέσει η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του κόμματος με την εμπλοκή κοινωνικών δυνάμεων, ούτως ώστε να τους δοθεί πολιτική έκφραση. Ήδη το ψηφοδέλτιο θα έχει σημαντική παρουσία κοινωνικών οργανώσεων, όπως την υποψηφιότητα του προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου στην επαρχία Λευκωσίας Άθου Γεωργίου, αλλά και της προέδρου των Μονογονιών Αργεντούλας Ιωάννου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση