ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε σύσταση εσωτερικού ελέγχου προχωρά ο Ιωνάς μετά την γκάφα

Δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα παραιτήσεων στην κυβέρνηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά και από την αποκάλυψη της αστυνομικής γκάφας να μεταφέρει τις πληροφορίες, που έλαβε από την Ιντερπόλ της Σερβίας, για την κάθοδο στην Κύπρο πληρωμένων εκτελεστών, στον αρχηγό της σπείρας των δολοφόνων. Η υπόθεση έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και άλλον έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ήδη, το χάπι στο καρκίνωμα διαφθοράς της Αστυνομίας έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και αφορά στη σύσταση εσωτερικού ελέγχου για τη διαφθορά στην Αστυνομία.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Κυριακής, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως «θα αποπεμφθούν όχι μόνο όσοι δημιουργούν προβλήματα με πράξεις διαφθοράς, αλλά και όσοι επιδιώκουν να εμποδίσουν την Αστυνομία στο εγχείρημά της για πάταξη της διαφθοράς εντός του αστυνομικού Σώματος».

Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Κυβέρνηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία θα προχωρήσουν στη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, με αρμοδιότητες για πάταξη της διαφθοράς. Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι θα ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, στο πλαίσιο της έρευνας των ποινικών ανακριτών για το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, να διερευνηθεί και η πτυχή της διαρροής πληροφοριών προς τα εγκληματικά στοιχεία. Υπογραμμίζοντας ότι είναι άριστες οι σχέσεις της κυπριακής Αστυνομίας με τη Γραμματεία της Ιντερπόλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ωστόσο ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, θα αναληφθεί πρωτοβουλία για αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε με την Ιντερπόλ Βελιγραδίου.

Καμία παραίτηση

Πάντως, μετά και από την γκάφα ολκής που αποκαλύφθηκε το βράδυ του Σαββάτου, έγκυρες πηγές της «Κ» αναφέρουν πως δεν τίθεται ζήτημα παραιτήσεων επί του παρόντος ούτε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου ούτε και από τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Η υπόθεση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κομματικό σκηνικό. Το ΑΚΕΛ, διά του Εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου έκανε λόγο για αναπάντητα και αιωρούμενα  ερωτήματα «από την πρωτοφανή γκάφα και τον κακό χειρισμό της υπόθεσης του πολλαπλού φονικού στην Αγία Νάπα». Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αιωρούμενη παραμένει και η ευθιξία των κυβερνώντων, που για μια ακόμη φορά, όπως είπε, και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα προτιμούν τη σιωπή. «Κι όμως μερικές ώρες πριν αποκαλυφθεί η γκάφα ολκής για το φονικό ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης πλεόναζε σε δηλώσεις για την επιτυχία της Αστυνομίας στην υπόθεση με τα ναρκωτικά» ανέφερε. Τώρα για μια ακόμη φορά ο Ιωνάς Νικολάου, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, σιωπά και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. 

Ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του διά του Εκπροσώπου Τύπου Πρόδρομου Προδρόου επεσήμανε ότι ορθώς διορίστηκε ποινικός ανακριτής. Ο κ. Προδρόμου τόνισε ωστόσο ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει μεταξύ τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πάταξη φαινομένων διαφθοράς στο αστυνομικό Σώμα.

«Η εμπλοκή μελών των Σωμάτων Ασφαλείας σε ύποπτες και μη νόμιμες δραστηριότητες είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό. Η κυβέρνηση σε αυτά τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής της δεν έχει πράξει ούτε τα βασικά για να περιορίσει και να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ. «Εάν όντως ο πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας γνώρισε το ότι μέλη της αστυνομικής δύναμης παρείχαν προστασία σε άτομα που πιθανόν να εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες και δεν έπραξε τίποτε για αυτό, τότε τίθεται μέγα ζήτημα δικής του ευθύνης»  αναφέρεται στην ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η «όψιμη διακήρυξη για τη  σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχουν δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την ευθύνη για τα τεκταινόμενα και τα όσα πολύ πρόσφατα έρχονται στο φως της δημοσιότητας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση