ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις Βρυξέλλες ο Ακιντζί για Κυπριακό και ευρωπαϊκό κεκτημένο

Συναντάται αύριο με Γιούνκερ, Σουλτς και Μογκερίνι

ΚΥΠΕ

Συνάντηση αύριο με τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα έχει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναχωρώντας από τα κατεχόμενα το πρωί είπε ότι οι επαφές του με την ΕΕ αυτό το διάστημα έχουν ξεχωριστή σημασία.

“Η ημερομηνία για την πενταμερή έχει πλέον καθορισθεί, πάμε για ένα αποφασιστικό στάδιο, εάν όλα πάνε καλά,” ανέφερε στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι όλη του η προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση να υπάρξει κατάληξη των μεταξύ τους (με την ε/κ πλευρά) σημείων διαφοράς με μια συμφωνία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε όπως η ε/κ πλευρά δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και αντίληψη. Σε περίπτωση που στη Γενεύη υπάρξει μια συμφωνία, ανέφερε “και εμείς ως ΤΔΒΚ, όπως έχω πει και πιο πριν, σε μια έντιμη λύση θα πάρουμε τη θέση μας ως ίση πολιτεία. Θα είμαστε η μία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες, Θα πάρουμε τη θέση μας στο διεθνές δίκαιο και την ΕΕ”.

Η προετοιμασία για την ΕΕ θα έχει από δω και πέρα μεγαλύτερη σημασία και γι' αυτό οι επαφές του με τους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ, είπε ο κ. Ακιντζί, έχουν μεγάλη σημασία. “Υπάρχει καθήκον που μας αναλογεί αλλά και το καθήκον που αναλογεί στην ΕΕ”. Μίλησε για αυτά που πρέπει να γίνουν από την ΕΕ ώστε να μπορέσει η λύση να εφαρμοστεί με υγιή τρόπο, αλλά και για τις προσδοκίες των Τ/κ όσον αφορά την προετοιμασία τους για την ΕΕ και για την προετοιμασία του ψευδοκράτους. Όλα αυτά, ανέφερε, θα τα συζητήσει στις επαφές του στις Βρυξέλλες και θα εξηγήσει εκ μέρους της τ/κ πλευράς το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον οδικό χάρτη, όπως είπε, του Ιανουαρίου, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι κάποτε η κοινή γνώμη παραπληροφορείται και θεωρεί – σημείωσε – απαραίτητο να δηλώσει ότι “δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση. Η συμφωνία είναι όπως ανακοινώθηκε. Δεν υπάρχει στο παρασκήνιο καμιά προϋπόθεση ή ότι έγινε πάρε-δώσε και με βάση αυτού υπήρξε χάρτης”. Το κείμενο που ανακοίνωσαν τα ΗΕ για το τί συμφωνήθηκε είναι πραγματικό, πρόσθεσε.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο διαφορετικό ωράριο λειτουργίας που ισχύει από σήμερα, λέγοντας ότι “αρχίζουμε τη μέρα περίπλοκα” και πως δίπλα από το σπίτι του υπάρχει ένα σχολείο όπου το κουδούνι σήμερα χτύπησε δύο φορές, στις 8 και στις 8.30 το πρωί. “Οι Τ/κ δεν πρέπει να ζουν μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό το πρόβλημα πρέπει άμεσα να αρθεί”. Ο ίδιος είπε, έχει την άποψη, που εξέφρασε και πιο πριν, αλλά η απόφαση ανήκει στην “κυβέρνηση”, ότι “το πιο λογικό είναι να δρας ανάλογα με τη φύση. Είναι το πιο λογικό να ρυθμίζεις την ώρα ανάλογα με την ανατολή και δύση του ήλιου. Θεωρώ ότι είναι σωστό να επαναλάβεις αυτό που εφαρμόζονταν χρόνια τώρα”. Αυτό, ανέφερε, είπε και στο έκτακτο “υπουργικό” την περασμένη εβδομάδα και δεν χρειάζεται γι` αυτό το θέμα καβγάδες, χάρος και αντιπαραθέσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης της ώρας σύμφωνα με την Ευρώπη.

Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ανέφερε, τον αναμένει μια εντατική ατζέντα όσον αφορά το πρόγραμμα του Ιανουαρίου και “εύχομαι στο πρόβλημα αυτό που χρονίζει εδώ και 50 χρόνια και έχει γίνει γάγγραινα, να βρούμε πλέον μια λύση”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X