ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανατροπή τη Λεμεσό

Εξέλεξαν δήμαρχο οι δυτικές συνοικίες -Απουσία συσπείρωσης της τριμερούς

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ως αναμενόμενη θεωρείτο για πολλούς η επανεκλογή του Ανδρέα Χρίστου για τρίτη θητεία στη δημαρχία της Λεμεσού. Όχι μόνο εξαιτίας της σύστασης της τριμερούς ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ γύρω από την υποψηφιότητα Χρίστου αλλά και επειδή η δημαρχία του χαρακτηριζόταν ακόμη και από τους αντιπάλους του ως επιτυχής.

Τι έγινε και ανατράπηκαν τα δεδομένα σε ένα θρίλερ όπου εννέα ψήφοι οδήγησαν στην απώλεια ενός δήμου που παραδοσιακά άνηκε στο ΑΚΕΛ είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως τις τελευταίες ώρες. Μία ανάγνωση των πρώτων αποτελεσμάτων καταδεικνύει πως οι παραμελημένες συνοικίες εξέλεξαν τον Νίκο Νικολαϊδη, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της βάσης της τριμερούς, δεν υπάκουσε το κόμμα του.

Χαρακτηριστική η ΕΔΕΚ όπου παρά τις προτροπές της ηγεσίας για επιλογή Χρίστου, το 47% παράκουσε και επέλεξε να προχωρήσει με την επιλογή του στελέχους του, Νίκου Νικολαϊδη. 

Από τη μετριοπάθεια στην επίθεση

Η υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαϊδη δεν είχε ξεκινήσει και με τους καλύτερους οιωνούς. Όχι μόνο γιατί το κόμμα του τον αποκήρυξε θεωρώντας την απόφασή του να διεκδικήσει ως αντικομματική καθώς δεν ανέμενε τις τελικές οδηγίες της ΕΔΕΚ, αλλά και επειδή η στήριξη του ΔΗΣΥ προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Ως αναμενόμενο η προεκλογική του ξεκίνησε με ένα σχετικό μούδιασμα με την πολιτική του καμπάνια να αλλάζει στην πορεία.

Ο Νίκος Νικολαϊδης είχε ξεκινήσει μία εν πολλοίς μετριοπαθή προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «παίρνουμε τη σκυτάλη», αναγνωρίζοντας έτσι το έργο του Ανδρέα Χρίστου. Μετά και από την απόφασή του δεύτερου να επαναδιεκδικήσει, ο Νίκος Νικολαϊδης, βγήκε με μία σαφώς πιο επιθετική προεκλογική καμπάνια, θίγοντας τα κακώς έχοντα στις συνοικίες, την έμφαση στη βιτρίνα της Λεμεσού και όχι στις γειτονιές και την ανάγκη για χρηστή διοίκηση στον δήμο.

Αυτά φαίνεται να έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο για να αποκτήσει μία σημαντική δυναμική και να κερδίσει τελικά το παιχνίδι των εκλογών.

Ο «εφησυχασμός» Χρίστου

Σε αντίθεση με την υποψηφιότητα Νίκου Νικολαϊδη, που εισέπραττε αρχικά κομματικές αντιδράσεις, η υποψηφιότητα Ανδρέα Χρίστου αγκαλιάστηκε από την τριμερή ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με κομματικές πηγές και των τριών κομμάτων, ο Ανδρέας Χρίστου δέχτηκε έντονες πιέσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων για να διεκδικήσει επανεκλογή.

Τα δημοσιεύματα αλλά και οι δηλώσεις του που άφηναν ανοικτό το γεγονός ότι ο επί δύο θητείες δήμαρχος Λεμεσού κουράστηκε, προκάλεσε αναπόφευκτα πλήγμα στην υποψηφιότητά του, σε συνδυασμό πως θα διεκδικούσε για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Συσπείρωση και αποκέντρωση

Το θρίλερ που παίχτηκε μέχρι και την υστάτη στη Λεμεσό, κατέδειξε πως τα τρία κόμματα ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ απέτυχαν να συσπειρωθούν και να εκλέξουν υποψήφιο, αφού κυρίως από τα δύο κόμματα του ενδιάμεσου χώρου υπήρξαν έντονες διαρροές. Χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Νικολαϊδης κατάφερε να κερδίσει το 47% της ΕΔΕΚ ενώ σύμφωνα με πολιτικές πηγές την υποψηφιότητά του βοήθησαν και δηκοϊκοί παράγοντες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στους ενορχηστρωτές της επικοινωνιακής του καμπάνιας, δεν ήταν άλλος από τον πρώην υπεύθυνο του γραφείου τύπου της ΕΔΕΚ Γιώργο Αγαπίου, ο οποίος έπαιξε τον δικό του ρόλο τόσο στο επικοινωνιακό παιχνίδι όσο και στο οργανωτικό κομμάτι, προσέλευσης ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ. Ο ΔΗΣΥ από την άλλη κατάφερε την υστάτη να μαζέψει ένα ποσοστό της τάξεως του 75%.

Νικητές και χαμένοι
Μεγάλος νικητής των εκλογών δεν θεωρείται άλλος από τον ίδιο τον Νίκο Νικολαϊδη, ο οποίος έχοντας στραμμένη την πλάτη της ηγεσίας του κόμματός του αλλά και συναγερμικών παραγόντων, κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος. Αξιοπρεπής θεωρείται και η παρουσία του Ανδρέα Χρίστου παρά την εκλογική ήττα.

Νικητής θεωρείται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλους και παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Νίκου Νικολαϊδη, όπως επίσης και ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, η επιλογή Νικολαϊδη φέρεται να ήταν του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας «κλειδώνοντας» έτσι και τους μετριοπαθείς του ενδιάμεσου χώρου σε μελλοντική εκλογική αναμέτρηση, εάν και εφόσον διεξαχθεί.

Στους μεγάλους ηττημένους ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος βλέποντας με καθαρά εσωκομματικά κριτήρια, έχασε τον μεγάλο δήμο της συμπρωτεύουσας, με το κόμμα του να μην τον ακολουθεί. Ηττημένο θεωρείται και το ΑΚΕΛ καθώς έχασε έναν παραδοσιακά δικό του δήμο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X