ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιθανή κοινή υποψηφιότητα ΕΔΕΚ-Συμμαχίας στις Προεδρικές

Εποικοδομητική σε φιλικό κλίμα χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κ. Λιλλήκας

ΚΥΠΕ

Στα γραφεία της ΕΔΕΚ συναντήθηκαν σήμερα Γιώργος Λιλλήκας και Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά από αίτημα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών.

Οι δύο αρχηγοί ανέφεραν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για κοινή υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης από όλους όσους ενδιαφέρονται να εμπλακούν για να συγκροτήσουν μια συνεργασία.

Ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση των προβληματισμών καθώς επίσης και το σκεπτικό της Συμμαχίας Πολιτών, τα κριτήρια με τα οποία είχε γίνει η όλη ανάλυση και συζήτηση μέχρι στιγμής στα σώματα της Συμμαχίας Πολιτών.

«Εκφράσαμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις και το διάλογο μετά την Κυριακή», είπε και «πρόθεση ήταν και παραμένει αν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο μία υποψηφιότητα, να αναπτυχθεί η συνεργασία και προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια», δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.

Συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση εποικοδομητική, σε φιλικό και θερμό κλίμα «και θεωρώ ότι μπορεί να πετύχουμε να κτίσουμε σε αυτά που μας ενώνουν έτσι ώστε να έχουμε μια υποψηφιότητα, η οποία να είναι νικηφόρα, να μπορεί να απαλλάξει την Κύπρο από την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και να τροχιοδρομήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιεί η ΕΔΕΚ με άλλο κόμμα αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Διαβεβαίωσε για το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε και επαναβεβαίωσε ότι για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο είναι ακριβώς οι δυνάμεις, πέραν από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, που έχουν σοβαρές συγκλίσεις τόσο σε θέματα διαχείρισης του Κυπριακού όσο και σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, θα πρέπει να συνεργαστούν στη βάση ενός πλαισίου συνεργασίας και με μια νικηφόρα υποψηφιότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ «θα εμπλακεί με τρόπο εποικοδομητικό, ειλικρινή, έντιμο, χωρίς να προτάσσει οποιεσδήποτε διεκδικήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν οποιαδήποτε προβλήματα στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου, τον οποίο πιστεύω όλες οι δυνάμεις έχουμε θέσει και που θα πρέπει όμως να το επιβεβαιώσουμε στην πράξη με τις ενέργειές μας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος για να υπάρξει αυτή η κοινή υποψηφιότητα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «έχουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες αλλά θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης από όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλακούν για να συγκροτήσουν αυτή τη συνεργασία».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι προοπτικές υπάρχουν, αν και είναι οι πρώτες συναντήσεις, δεν θα πρέπει να βιαστούμε να εξάξουμε συμπεράσματα. Θεωρώ, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι μπορεί να υπάρξουν (προοπτικές).

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομης χρονικής διάρκειας.

Σε ερώτηση αν η ΕΔΕΚ θα ξεκινήσει επαφές για τις προεδρικές, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία μελέτης της όλης κατάστασης, των δεδομένων των οποίων υπάρχουν.

«Δεδομένου ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε μια πορεία προς το Παγκύπριο Συνέδριο, εμείς θα θέλαμε σε αυτή τη διαδικασία να εμπλακεί όσον το δυνατό το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος αλλά και των μελών και δεν αποκλείεται η τελική μας απόφαση να είναι αντικείμενο επικύρωσης πια από το Παγκύπριο Συνέδριο στις 30 Απριλίου και αυτός είναι ο δικός μας ο στόχος».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «για μας η προτεραιότητα είναι τα πέντε κόμματα τα οποία ήδη έχουν συνεργαστεί, είναι τα κόμματα που έχουν τις μεγαλύτερες συγκλίσεις σε θέματα κυρίως Κυπριακού αλλά και σε πάρα πολλά ζητήματα, σε πάρα πολλές διαβαθμίσεις, σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής».

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι για τη Συμμαχία πρώτη προτεραιότητα και στόχος αυτή τη στιγμή είναι η διερεύνηση της «πιθανότητας να υπάρξει μια υποψηφιότητα από το λεγόμενο κεντρώο ή άλλος πως χώρο, νικηφόρα υποψηφιότητα».

Πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι να μπορούμε να ξεκινούμε, προαποκλείοντας ή απορρίπτοντας στήριξη μιας υποψηφιότητας από κάποιους άλλους πριν μας στηρίξουν».

Σε ερώτηση ποια είναι τα περιθώρια μιας κοινής υποψηφιότητας όταν τουλάχιστον το ένα από τα πέντε κόμματα έχει ως διακηρυγμένη βάση τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι αυτό είναι το ΔΗΚΟ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «το ΔΗΚΟ μπορεί να έχει αποδεχθεί το θέμα της ονοματολογίας αλλά όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο, νομίζω ότι εκεί υπάρχει σύγκλιση».

Είπε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις με τα κόμματα αλλά το ζητούμενο είναι να αναζητήσουν στα ουσιώδη ζητήματα εάν και κατά πόσο υπάρχει είτε ταύτιση είτε μεγάλη σύγκλιση που να επιτρέπει αυτή τη συνεργασία.

«Εμείς απορρίψαμε και την ονοματολογία γιατί ακριβώς οι χθεσινοί και οι σημερινοί κυβερνώντες εις τη βάση της ονοματολογίας προβαίνουν σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις οι οποίες καθιστούν πια τη λύση μη λειτουργική, μη βιώσιμη, μη δημοκρατική και κυρίως μια λύση η οποία να στηρίζεται στον φυλετικό και ρατσιστικό διαχωρισμό των πολιτών. Εμείς ως σοσιαλιστές δεν μπορούμε να τον δεχθούμε», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι η οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να στηριχθεί ποτέ πάνω στην επιβολή του ενός επί του άλλου. Σημείωσε ότι θα πρέπει για να υπάρξει προοπτική να στηριχθεί στον αλληλοσεβασμό, αναζητώντας και εστιάζοντας όχι σε εκείνα που τους χωρίζουν αλλά σε εκείνα που τους ενώνουν, στη δημιουργία του κοινού εδάφους. «Τότε μόνο διαμορφώνονται προοπτικές, κατά την άποψή μου, μιας παραγωγικής και επιτυχούς συνεργασίας», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X