ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωματικό παρασκήνιο με στόχο συνάντηση Τραμπ-Αναστασιάδη

Ποια τα πρόσωπα κλειδιά στην επίτευξη συνάντησης, μέχρι το καλοκαίρι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός Κύπρου, με στόχο συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι και το καλοκαίρι.
 
Άνθρωποι κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» για την εν λόγω συνάντηση, υπάρχουν πρόσωπα κλειδιά που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς την πραγματοποίησή της, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου. Ο Αρχιεπίσκοπος, μένοντας μακριά από τις όποιες πολιτικές τριβές ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα στις ΗΠΑ έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό όλων, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά. Επαφές και διεργασίες πραγματοποιούν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Κορνήλιος Κορνηλίου όπως επίσης πλέον ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα έχει επαφές με το State Department. Πιθανότερη δε, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες της «Κ» ημερομηνία για να λάβει χώρα η συνάντηση Αναστασιάδη-Τραμπ είναι μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιούνη.

Σημειώνεται δε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μαζί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και θα προσπαθήσουν να  έχουν επαφή με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι συναντήσεις αυτές σαν σκοπό έχουν να ξεκαθαρίσει και το τοπίο γύρω από τη νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ.

State Department και κυπριακό

Ερωτηματικό παραμένει την ίδια ώρα το θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από  το ποιος αναλαμβάνει τι στην εξωτερική διακυβέρνηση της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η θέση του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, θέση που κατείχε η Βικτώρια Νούλαντ, παραμένει ανοικτή, ενώ αδιευκρίνιστο είναι το ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ και ποιες ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον. Είναι δεδομένη η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ να έχει λόγο, ειδικά στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και μέσα σε αυτόν τον άξονα, συν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τα ενεργειακά, θεωρείται κομβική η σχέση ΗΠΑ-Αιγύπτου και το όφελος που μπορεί να αποκομίσει η Κύπρος από αυτή.  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση