ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης:Κοινή εκτίμηση με ΓΓ για επανέναρξη συνομιλιών σύντομα

«Με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζητήσαμε την ουσία των θεμάτων που εκκρεμούν»

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Αρκετά δημιουργική χαρακτήρισε τη 40λεπτη συνάντηση που είχε πριν λίγο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις θέσεις που αναπτύχθηκαν. «Μπήκαμε στην ουσία ουσιαστικών θεμάτων που εκκρεμούν και θα πρέπει να ευρεθεί λύση προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα ή αξιώσεις που τίθενται προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για λύση του κυπριακού», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση για το τι σκέφτεται να κάνει ο ΓΓ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει σύντομα ο διάλογος. «Αλλά εξ ίσου υπάρχει κι η εκτίμηση ότι εκκρεμούντος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενδεχομένως να μην είναι η ώρα για λήψη των απαραιτήτων αποφάσεων από εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η πρόοδος σε σημαντικά θέματα». Στο ερώτημα αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην Άγκυρα και στον Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως «έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις που μεταφέρει και οι οποίες δεν είναι άλλες από τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Οι 4 ελευθερίες και ο Έιντε

Στο ερώτημα πως αισθάνεται ο κ. Γκουτιέρες - που ως πρώην ηγέτης της Πορτογαλίας γνωρίζει σε βάθος το ευρωπαϊκό κεκτημένο – για τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των 4 ελευθεριών, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Να μην αναμένετε να τοποθετείται ένας γενικός γραμματέας κατά τρόπον απερίφραστο. Αλλά ήταν βεβαίως σαφής ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος έτσι ώστε να διασφαλίζονται και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Ευρωπαίων».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ του κ. Γκουτιέρες και του ειδικού του συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε και διευκρίνισε πως «δεν είναι θέμα ούτε του όποιου διαμεσολαβητή, ούτε ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν υπάρχει κίνδυνος για τον Ελληνισμό της Κύπρου από την εφαρμογή μιας αξίωσης που μπορεί να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού ή να θέσει σε κίνδυνο τον Ελληνισμό, δεν θα υπαγορεύσει κανένας τρίτος είτε την αποδοχή είτε τον συμβιβασμό επ’ αυτού. Επομένως δεν είναι ανάγκη να ρωτούμε τι λένε ή τρίτοι. Στο τέλος είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός που θα αποφασίσει μέσα από δημοψήφισμα».

Η άδεια στην Exxon

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τέλος ότι πρόκειται να έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Exxon Mobil για να συζητήσουν κάποιες λεπτομέρειες και ανέφερε: «Στις 5 Απριλίου θα υπογραφούν τα συμβόλαια, βάση των οποίων θα δοθεί στην Exxon Mobil άδεια για διεξαγωγή ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Το θέμα των αγνοουμένων

Πέραν των θεμάτων του διακοινοτικού διαλόγου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει προς τον Γ.Γ. την έκκληση όπως τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να επισπεύσουν την απελευθέρωση των όποιων στοιχείων υπάρχουν για το θέμα των αγνοουμένων και δήλωσε συγκεκριμένα: «Τον Μάιο πρόκειται να επισκεφθεί την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σ’ αυτό τον τομέα».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση