ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριακό: Aπορρίφθηκε έφεση του Ηλιάδη για δυσφήμισή του

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου απέρριψε ομόφωνα σήμερα την έφεση του Σωκράτη Ζ. Ηλιάδη εναντίον απόφασης Πρωτόδικου Δικαστηρίου, με την οποία είχε απορριφθεί αγωγή δυσφήμισης του για αναφορά στο βιβλίου «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ: Η απόφαση για τη διχοτόμηση» των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου, εκδόσεων Λιβάνη.

Εναγόμενοι τόσο στην αγωγή δυσφήμισης, όσο και στην έφεση ήταν οι δύο δημοσιογράφοι και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη ΑΒΕ.

Η επίδικη αναφορά βρίσκεται στην εισαγωγή του βιβλίου, στην οποία ο Μάριος Ευρυβιάδης, διδάκτωρ, ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι στην περίοδο του 1964 «…όταν ο Γρίβας μέσω του αρχισυμβούλου του Σωκράτη Ηλιάδη άρχισε να συνωμοτεί με τον Τζόρτζ Μπολ για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου το σχέδιο Άτσεσον άρχισε να φαντάζει ενωτικό».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε όλους τους λόγους, για τους οποίους το Πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή στη βάση ιστορικών πηγών και ιδιαίτερα αποχαρακτηρισμένων εγγράφων από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, τα οποία παρουσίασαν οι εναγόμενοι στη δίκη για υπεράσπιση της επίδικης αναφοράς.

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση του τονίζει: « Στην παρούσα περίπτωση, μέσα από τις ιστορικές πηγές, στις οποίες το επίδικο δημοσίευμα έχει βασισθεί, αδιαμφισβήτητα διαφαίνονται συνωμοσίες και ενέργειες σε μια προσπάθεια παράνομου παραμερισμού του προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας προσπάθειας που γινόταν σε συνεργασία με τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, του οποίου προφανώς (κάτι που δεν αρνείτο και ο ίδιος) στενός συνεργάτης και σύμβουλος ήταν ο εφεσείων».

Η πιο πάνω απόφαση εκδόθηκε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρο Αρτέμη και τους δικαστές Γιάννη Κωνσταντινίδη και Έφη Παπαδοπούλου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση