ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάζεται την Παρασκευή το βιβλίο του Ιωάννη Κασουλίδη

Το δεύτερο βιβλίο του τέως ΥΠΕΞ έχει τίτλο «30 Χρόνια Παρών», με ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τριάντα χρόνια παρουσίας και προσφοράς του Ιωάννη Κασουλίδη στα κοινά και ο τέως υπουργός Εξωτερικών καταθέτει τη δική του μαρτυρία για σημαντικές πτυχές και γεγονότα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου. Με έμφαση την τελευταία 20ετία ο κ. Κασουλίδης καταγράφει στη δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την κυπριακή διπλωματία. Στο βιβλίο με τίτλο «30 Χρόνια Παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας» ο συγγραφέας σκιαγραφεί το σύνολο των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας. Ο κ. Κασουλίδης παραθέτει τις απόψεις για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, την εξωτερική πολιτική, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Κύπρο.

Ισχυρές συμμαχίες

Ο ρόλος, αλλά και οι σχέσεις της Κύπρου με κράτη της περιοχής αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι όσων καταγράφει ο κ. Κασουλίδης στο βιβλίο του. Αρχή γενομένης από την αλλαγή πλεύσης της κυπριακής διπλωματίας με το «Ανήκομεν εις την Δύσιν» ο τέως υπουργός Εξωτερικών παραθέτει τα βήματα που οδήγησαν στο νέο δόγμα. Αναφέρεται στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας πως η Κύπρος αποτελεί τα ανατολικότερο σύνορο του δυτικού κόσμου. Με απλό λόγο περιγράφει πώς οικοδομήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών, καταγράφοντας τις απόψεις του για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε καυτά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά. Με θετικό τρόπο τοποθετείται ο συγγραφέας στο βιβλίο του για τις σχέσεις με τη Γαλλία, υποστηρίζοντας πως το Παρίσι έχει αποδείξει πως στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη που καταθέτει για την Ιταλία στα ενεργειακά της Δημοκρατίας.

Περιφερειακές συνεργασίες

Στο κομμάτι των περιφερειακών συνεργασιών ο τέως υπουργός Εξωτερικών επικεντρώνεται στο πλέγμα των τριμερών, αναφέροντας πότε και πού γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης Τριμερούς συνεργασίας. Αποκαλύπτει τον ρόλο της Τουρκίας την περίοδο του καθεστώτος Μόρσι στην Αίγυπτο, αλλά και πώς οι δύο χώρες επικύρωσαν τη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ. Στο κεφάλαιο »Σχέσεις με το Ισραήλ» ο Ιωάννης Κασουλίδης επικεντρώνεται στις διαχρονικές ευαισθησίες της κυπριακής διπλωματίες με τις αραβικές χώρες, ευαισθησίες που έτυχαν κατανόησης και δεν επηρέασαν την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με το Τελ Αβίβ.

Τουρκικές προκλήσεις

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι κινήσεις που έγιναν σε περιόδους που η τουρκική προκλητικότητα βρισκόταν σε έξαρση, αλλά και οι αναφορές του για τις χώρες που στήριξαν τη Λευκωσία. Ο συγγραφέας κάνει ιδιαίτερη αναφορά για τα γεγονότα στο τεμάχιο 3, ενώ καταγράφει τι πιστεύει ο ίδιος για την κάθοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις τού συγγραφέα για τις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας.

Παρουσίαση του βιβλίου

Το βιβλίο «30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στο CINE Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Έγκωμη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής Καθημερινής Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Ανδρέας Παράσχος, διευθυντής Καθημερινής Κύπρου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο συγγραφέας Ιωάννης Κασουλίδης.

Το πρόγραμμα της παρουσίασης

Υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τέως υπουργό Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας
18:30 – 19:15

Χαιρετισμός και συντονισμός:
19:15 – 19:20              
Ανδρέας Παράσχος
Διευθυντής εφημερίδας Η Καθημερινή Κύπρου
 
Παρουσίαση βιβλίου:
19:20 – 19:30              
Κώστας Χριστοφίδης
τέως πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
 
19:30 – 19:40              
Αλέξης Παπαχελάς
Διευθυντής εφημερίδας Η Καθημερινή
 
19:40 – 19:50              
Νίκος Χριστοδουλίδης
Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
 
Αντιφώνηση συγγραφέα Ιωάννη Κασουλίδη
19:50 – 20:00              

Συζήτηση
20:00 -20:20             

Δεξίωση & υπογραφή βιβλίων από τον συγγραφέα Ιωάννη Κασουλίδη
20:20 – 21:30              

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X