ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσφωνήσεις Προέδρου Χριστόφια και νέων Υπουργών στη τελετή διαβεβαίωσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη και της νέας Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου.

Στην προσφώνησή του κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών Εσωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα, διορίζω σήμερα τον Νεοκλή Συλικιώτη στη θέση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και την Ελένη Μαύρου στη θέση της Υπουργού Εσωτερικών. Οι νέοι Υπουργοί αναλαμβάνουν από σήμερα τα καθήκοντά τους.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ανανέωση της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου και δίνεται η ώθηση που απαιτείται στον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης να συνεχίσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το έργο της.
Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τη διαβεβαίωση του νέου Υπουργού Οικονομικών.
Συνεχίζουμε έτσι με ανανεωμένη τη βούληση για ολοκλήρωση του έργου της Κυβέρνησής μας πιστοί στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Προς την απερχόμενη Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για ότι έχει προσφέρει.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι το κυβερνητικό μας σχήμα λειτουργεί συλλογικά ως ομάδα με μοναδικό σκοπό την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Η συλλογικότητα τόσο στις συζητήσεις όσο και στην λήψη και εφαρμογή αποφάσεων δεν επιτρέπει και ούτε αφήνει χώρο για προσωπικές πολιτικές. Σίγουρα στην συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης κάθε υπουργός αφήνει με τον ζήλο και την εργατικότητα του, το προσωπικό του αποτύπωμα και στίγμα.

Αγαπητή Ελένη,
Σε καλωσορίζω στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αναμένω από εσένα, ως νέο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, την ενεργό παρέμβαση και συμβολή σου στα θέματα που τίθενται ενώπιον σου. Είμαι σίγουρος ότι θα εμπλουτίσεις με τις εμπειρίες σου, την ενεργητικότητα και τον δυναμισμό σου το έργο μας. Ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση του τόπου επιφορτίζοντάς μας με την τιμητική αυτή ευθύνη. Κυρίως, όμως, και πρωταρχικά προσδοκά στην υλοποίηση του εκλογικού μας προγράμματος.

Αγαπητέ Νεοκλή,
Είμαι σίγουρος ότι ως παλιά καραβάνα της παρούσας Κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης, θα μεταφέρεις την θετική σου ενέργεια την απαράμιλλη εργατικότητα και την πολιτική διορατικότητα σου στα κρίσιμα θέματα που αφορούν το νέο σου Υπουργείο έτσι ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις νέες προκλήσεις που αναφύονται σε σχέση με την εύρεση και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ένα πεδίο το οποίο θα επηρεάζει στο διηνεκές τις μελλοντικές γενεές των Κυπρίων.

Φίλοι Υπουργοί,
Όλοι έχουμε επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που διέρχεται η οικονομία του τόπου μας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι για τούτο που οι πολιτικές ευθύνες και οι υποχρεώσεις μας είναι σήμερα αναβαθμισμένες και αδιαχώριστα συνυφασμένες με την ανάγκη για βελτίωση, εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότητα των διοικητικών δομών του Κράτους. Η αξιοκρατία, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής στον τομέα ευθύνης του κάθε Υπουργείου και Υπηρεσίας είναι υποχρέωση του συγκεκριμένου πολιτικού προϊσταμένου.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας μας βρίσκεται ο άνθρωπος, ο απλός πολίτης αυτού του τόπου. Πάγιος στόχος μας είναι η προσφορά στην κοινωνία μέσω δομών του κράτους και πολιτικών που θα βοηθούν στην δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου συλλογικού πλούτου.

Σε αυτά τα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή βοήθεια.

Σας συγχαίρω για το διορισμό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας. Καλή δουλειά».

Ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην αντιφώνησή του είπε:
«κ. Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε διορίζοντας με στο υψηλό πολιτειακό αξίωμα του Υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα σε μια κορυφαία στιγμή για τη χώρα μας, αφού σε τέσσερις περίπου μήνες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες και αναφέρομαι βεβαίως στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή την πρόκληση, ως κράτος και ως λαός, έχουμε μόνο μια επιλογή: την επιτυχία. Και θα επιτύχουμε αν όλοι εργαστούμε με πνεύμα ενότητας συνεργασίας και συναίνεσης, αν όλοι προσπαθήσουμε να υπερβούμε τα μικρά και πρόσκαιρα και αντικρίσουμε αυτή την πρόκληση ως ένα γεγονός ιστορικής σημασίας για τον τόπο μας, αλλά και για την Ευρώπη την ίδια.
 
Για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης για τους πολίτες της, αλλά και μιας Ευρώπης αποτελεσματικής και αλληλέγγυας, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
 
Ταυτόχρονα, οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την Κύπρο, με δεδομένη τη θέση που πλέον καταλαμβάνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Είναι, επίσης, καθοριστικοί για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου που θέσαμε ως Κυβέρνηση για μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Μια προοπτική που θα διαμορφώσει τελεσίδικα στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή. Μπροστά σε αυτή τη νέα, λαμπρή σελίδα που ανοίγεται για την πατρίδα μας και το λαό μας, οφείλουμε να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα, έτσι που σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και κρατικούς θεσμούς του τόπου μας να υλοποιήσουμε την εθνική μας πολιτική στα θέματα ενέργειας.
 
Δεσμεύομαι πως, κάτω από τη δική σας καθοδήγηση, θα εργαστώ από το νέο πολιτειακό αξίωμα που μου αναθέσατε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με σαφή προσανατολισμό την αξιοποίηση των ενεργειακών μας αποθεμάτων προς όφελος της Κύπρου του σήμερα και του αύριο, όλων των Κυπρίων του σήμερα, αλλά και των μελλοντικών γενιών των συμπατριωτών μας.
 
Παράλληλα, δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι με συλλογικότητα και αρμονικά με τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την προώθηση και εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος στους τομείς των αρμοδιοτήτων μου, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και της χρηστής διοίκησης, την ανάπτυξη, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την ευημερία του πολίτη».
 
Από την πλευρά της, η κα Μαύρου είπε τα ακόλουθα:
«κ. Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Είναι για μένα και τιμή και μεγάλη ευθύνη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων. Είναι Υπουργείο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου αλλά ταυτόχρονα και Υπουργείο με έντονα κοινωνικό χαρακτήρα.

Αυτός ο χαρακτήρας είναι που καθορίζει και τις προτεραιότητες μας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου στηρίζοντας, ταυτόχρονα, τους ανθρώπους του τόπου μας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που δημιουργούνται στις σημερινές συνθήκες.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ συλλογικά, υπεύθυνα για την υλοποίηση του Κυβερνητικού Προγράμματος για το καλύτερο για τον τόπο και για τους ανθρώπους του τόπου μας».
                          


www.kathimerini.com.cy

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση