ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Δημητριάδης: «Άλλη όψη του ίδιου νομίσματος» του περιουσιακού η προσφυγή Τ/κ στο ΕΔΑΔ

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» μετέδωσε την Τετάρτη ότι εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τέσσερα κτίρια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ως «άλλη όψη του ίδιου νομίσματος» του περιουσιακού χαρακτηρίζει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ενός τ/κ ιδρύματος για περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ο δικηγόρος, με εμπειρία στην εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον του ΕΔΑΔ, κάνει λόγο για «μνημείο κακοδιαχείρισης», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο Κύπριος φορολογούμενος, λόγω ενδεχόμενης υποχρέωσης της Δημοκρατίας για καταβολή αποζημιώσεων. Λέει ακόμη ότι η δημιουργία στις ελεύθερες περιοχές μιας επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας, αντίστοιχης με αυτήν που λειτουργεί στα κατεχόμενα, είναι πιθανή σε βάθος χρόνου, αν δεν λυθεί το Κυπριακό.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» μετέδωσε την Τετάρτη ότι εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τέσσερα κτίρια, τα οποία βρίσκονται σε γη 4,5 στρεμμάτων που ανήκει στο Ίδρυμα Μπαρουτσουζαντέ Αχμέτ Βασίφ Εφέντι στη Λευκωσία και δύο υποθέσεις οδηγήθηκαν στο ΕΔΑΔ.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι δεν σχολιάζει την ίδια την υπόθεση, καθώς εκδικάζεται, είπε ωστόσο ότι δεν είναι η μόνη, καθώς υπάρχουν και άλλες υποθέσεις για τ/κ περιουσίες εναντίον του Κηδεμόνα ενώπιον του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο.

«Το θέμα αυτό πιστεύω ότι άπτεται του περιουσιακού στην Κύπρο και είναι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Όπως δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, έτσι και οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Η διαφορά είναι ότι στις ελεύθερες περιοχές έχει δημιουργηθεί το σύστημα του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών, ενώ στα κατεχόμενα λένε ότι είναι δικές τους», είπε.

Οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα είναι τριπλάσιες, καθώς ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. σκάλες σε σύγκριση με περίπου 400 χιλιάδες σκάλες που είναι οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, σημείωσε.

«Από την ώρα που δημιουργείς ένα σύστημα διαχείρισης ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχεις υποχρέωση να διαχειρίζεσαι τις περιουσίες σωστά. Δηλαδή, να προστατεύεις την περιουσία, να εισπράττεις τα ενοίκια στην αγοραία αξία και να τα αποδίδεις στους δικαιούχους, αν όχι αμέσως τότε με τη λύση του Κυπριακού» ανέφερε ο δικηγόρος.

Διερωτήθηκε ακολούθως «τι ποσά διαθέτει το Ταμείο της διαχείρισης τ/κ περιουσιών για αυτές τις 400 χιλιάδες σκάλες που ο Κηδεμόνας διαχειρίζεται» για να προσθέσει ότι «κατά την άποψή μου είναι ένα μνημείο κακοδιαχείρισης ο Κηδεμόνας, διότι πολλές Κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν για πολιτικούς σκοπούς τις περιουσίες αυτές».

Ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε παράλληλα τις περιπτώσεις, όπου δίνονται περιουσίες για αυτοστέγαση σε τ/κ περιουσία «και το κράτος δεν μπήκε στον κόπο να απαλλοτριώσει αυτές τις περιουσίες και να δώσει τίτλο σε αυτούς που έχουν χτίσει σπίτια επάνω».

Όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η χρήση των περιουσιών αυτών και τα εισοδήματα που εισπράττει η Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό να τα αποδώσει στους ιδιοκτήτες. «Τώρα αν η Κυπριακή Δημοκρατία το χρησιμοποιεί ως όργανο πολιτικής, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Κύπριος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει αυτή την κακοδιαχείριση, την οποία απολαμβάνουν ορισμένοι» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο Κύπριος φορολογούμενος με τυχόν αποζημιώσεις, ο δικηγόρος απάντησε «βέβαια είναι ορατός ο κίνδυνος» είπε όμως ότι μέχρι τώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ακολουθήσει μια γραμμή συμβιβασμού και έτσι δεν φτάνουν αυτές οι υποθέσεις σε επιδίκαση από το ΕΔΑΔ.

«Κάποτε θα έρθει μια υπόθεση που δεν θα υπάρξει συμβιβασμός και θα αναγκαστεί η Δημοκρατία να εκδικάσει την αγωγή» συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «οι πιθανότητες ο Νόμος του Κηδεμόνα να θεωρηθεί ότι είναι συμβατός με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μειωμένες».

Όσον αφορά τέλος το θέμα της δημιουργίας μιας επιτροπής ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές, στην οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι Τουρκοκύπριοι για τις περιουσίες τους, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «το βλέπω να γίνεται σε βάθος χρόνου, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, αφού ήδη υπάρχει μια τέτοια επιτροπή στα κατεχόμενα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ