ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Κεττής: Η συμμετοχή των νέων το ζητούμενο ενόψει Ευρωεκλογών 2024

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σημείωσε τη σημασία της καλής ενημέρωσης

ΚΥΠΕ

Οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο είναι μια «πολύ μεγάλη πρόκληση» που έχουμε ενώπιον μας και χρειάζεται η συνεργασία όλων, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, σημειώνοντας τη σημασία της καλής ενημέρωσης, ιδιαίτερα των νέων, σε σχέση με την ΕΕ. 

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι αναγκαίο οι νέοι να αποκτήσουν δεξιότητες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ενόψει του πρώτου συνεδρίου EPAS Together που διοργανώνεται στην Κύπρο, σήμερα στη Λεμεσό και το Σάββατο στη Λευκωσία.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς εάν οι νέοι Ευρωπαίοι θα συμμετέχουν στην διαδικασία, απάντησε ότι «είναι το μεγάλο ζητούμενο και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά ενημερωμένοι είναι οι νέοι άνθρωποι για τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, είπε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίο παρέδωσε την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, έλαβε διαβεβαίωση ότι μέσα στο πλαίσιο της νέας ύλης των αναλυτικών προγραμμάτων, θα ενταχθούν ορισμένες πτυχές που θα αφορούν στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι πολύ σημαντικό ήδη από την ηλικία του δημοτικού, τα παιδιά να μπορούν να κατανοούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα δικαιώματά τους», σημείωσε ο κ. Κεττής.

«Η Ευρώπη είναι οι πολίτες της και ειδικά οι νέοι πολίτες των κρατών-μελών.  Σε αυτούς θα πρέπει να γίνει η μεγάλη επένδυση. Να μάθουν τα δικαιώματά τους και τις ευκαιρίες τους και να μην θεωρούν την ευρωπαϊκή συνεργασία ως κάτι το δεδομένο», είπε.

Σημείωσε ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις και προγράμματα που αφορούν τους νέους, όπως είναι το Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS), το Erasmus plus, το Discover EU και πολλά άλλα.

Ο κ. Κεττής επανέλαβε ότι οι νέοι είναι αυτοί που θέτουν τα θεμέλια μιας καλύτερης Ευρώπης και θα πρέπει να καταρριφθεί η εντύπωση που επικρατεί σε αρκετό κόσμο ότι οι Βρυξέλλες είναι κάτι το απόμακρο, το γραφειοκρατικό, το απρόσωπο.

Αδήριτη ανάγκη οι δεξιότητες στην Ενωμένη Ευρώπη

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο διοργανώνει για πρώτη φορά διακρατικό διήμερο συνέδριο, το «Transnational EPAS Together 2023», με θέμα τα επαγγέλματα του μέλλοντος, με τον κ. Κεττή να σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα με άμεση διασύνδεση με το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Πρόσθεσε ότι μαθητές της B΄ Λυκείου, «Δόκιμοι Πρέσβεις», από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ιρλανδίας, της Μάλτας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα επισκεφθούν την Κύπρο για να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες με τους Κύπριους εταίρους τους. Σημείωσε ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν 130 μαθητές, περίπου 30-40 άτομα από κάθε χώρα. 

Ο κ. Κεττής εξήγησε ότι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο διοργανώνει κάθε χρόνο το ρηξικέλευθο πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) που δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ και να μάθουν για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρωτοβουλία αυτή, συνέχισε, συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους πολίτες της, προωθώντας παράλληλα την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη συμμετοχή των νέων.

Πλέον, ανέφερε, έγινε μια καινοτομία με το πρόγραμμα EPAS Together, το οποίο είναι ένα νέο «brand name» και σε αυτό το πλαίσιο «διοργανώνουμε τα λεγόμενα διεθνικά EPAS, δηλαδή αντί να γίνονται εκδηλώσεις μόνο στο κράτος-μέλος γίνονται σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο κ. Κεττής, δήλωσε ότι πέρσι έγινε ένα EPAS Together στη Βαλτική, όπου βασικά συμμετείχαν οι βαλτικές χώρες και η Φιλανδία, γίνεται τώρα στην Κύπρο και θα γίνει μια μέρα μετά στη Θεσσαλονίκη με τα βαλκανικά γραφεία.

«Για αυτό το συνέδριο έχουμε κάνει το λεγόμενο “Anglophone EPAS Together” τουτέστιν μαθητές, από τρία κράτη-μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν ως πρώτη ή δεύτερή τους γλώσσα την αγγλική», είπε.

Ο κ. Κεττής σημείωσε ότι η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, όπου εκεί οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να έλθουν σε επαφή με τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού. Εκεί, είπε, θα γίνουν δραστηριότητες γνωριμίας ενώ τους συμμετέχοντες θα καλωσορίσουν ο  Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Stephen Clark, και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Ακολούθως, πρόσθεσε, οι νέοι θα μεταβούν στο Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου. Εκεί θα παρακολουθήσουν οπτικογραφημένο μήνυμα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτας Μετσόλα, ενώ και η Ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου θα απευθύνει χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες.

Ανέφερε ότι στην συνέχεια, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εμπειρογνώμονες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος ενώ θα συμμετάσχουν και σε διάφορα διαδραστικά εργαστήρια που έχουν σχέση με τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Ο κ. Κεττής σημείωσε ότι την επόμενη μέρα, Σάββατο 1η Απριλίου, η αποστολή θα συνεχίσει τις εργασίες της στη Λευκωσία όπου οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στην παλιά πόλη για να δουν την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, είπε, οι μαθητές θα μεταβούν στο Δημαρχείο Λευκωσίας όπου θα παρακολουθήσουν διάφορες διαδραστικές παρουσιάσεις για τα γαλάζια επαγγέλματα και τους στόχους του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων. Επίσης, ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα με τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Ερωτηθείς ο κ. Κεττής για τη σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου στην Κύπρο, απάντησε ότι «θέλουμε να φέρουμε τους νέους από τη βόρεια και τη νότια Ευρώπη μαζί προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, και να προετοιμάζονται για το μέλλον».

Σημείωσε ότι το εύρος των δυνατοτήτων και των προοπτικών που ανοίγονται για τους νέους μέσω της απόκτησης  δεξιοτήτων είναι πολύ σημαντικό για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και ανέλιξη.

Πρόσθεσε ότι σήμερα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και ειδικά  το ευρωπαϊκό περιβάλλον οι νέοι πρέπει να είναι έτοιμοι να εργαστούν οπουδήποτε στην Ευρώπη που μπορούν να βρουν τη δουλειά που ονειρεύονται, την επαγγελματική αποκατάσταση που επιθυμούν, και δεν θα πρέπει η απόσταση ή η γλώσσα να αποτελούν ένα «σκληρό  σύνορο» όπως ήταν παλαιότερα.

«Αυτή είναι και η μεγάλη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει να καταργούνται τα όποια σύνορα είτε είναι φυσικά είτε είναι στις αντιλήψεις των ανθρώπων», ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι η σημερινή εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις, με τις συνέπειες που επέφερε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιστροφή ουσιαστικά του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πρώτιστος στόχος, υπέδειξε, είναι η διασφάλιση της συνέχειας της ειρήνης γιατί η ΕΕ είναι κυρίως ένα πολιτικό πρότζεκτ για την ειρήνη, κάτι που σήμερα μετά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι δεδομένο.

Ο κ. Κεττής επεσήμανε ότι για να μπορούμε να έχουμε ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα, και δημοκρατία ο αγώνας θα πρέπει να είναι αέναος «και εμείς ως θεσμοί της ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών έχουμε την υποχρέωση να κρατούμε τους πολίτες σε εγρήγορση, να ενημερώνονται σωστά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση