ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:31
 

Ά. Κυπριανού: Δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή από την Κύπρο στη Χάγη

«Η γνωμοδότηση, δεν θα είναι νομικά δεσμευτική για την Τουρκία», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή από την Κυπριακή Δημοκρατία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική επιθετικότητα, ανέφερε την Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι αναμφίβολα χρήσιμο και πολύτιμο κάθε νομικό όπλο που μπορούμε να έχουμε ώστε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική επιθετικότητα. Για να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στο ζήτημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να έχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση για τον επιδιωκόμενο στόχο και το ακριβές αντικείμενο της προσφυγής».

Πρόσθεσε ότι αναφορικά με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δύο τρόποι υπάρχουν για να αποδεχθεί η Τουρκία να προσέλθει σε αυτό, είτε να έχει κάνει δήλωση αποδοχής της γενικής υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του (κάτι που δεν έχει κάνει), είτε να υπογράψει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία συνυποσχετικό που θα καθορίζει το αντικείμενο της διαφοράς που θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο, κάτι που δεν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα αποδεχθεί η Τουρκία».

Αφού ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή» ο κ. Κυπριανού είπε ότι «άλλη επιλογή είναι να ζητήσουμε γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που ως δυνητική επιλογή το ΑΚΕΛ το είχε επισημάνει γραπτώς στο Εθνικό Συμβούλιο από το 1991. Αυτό προϋποθέτει να τεθεί και να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η γνωμοδότηση, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «δεν θα είναι νομικά δεσμευτική για την Τουρκία. Θα είναι σίγουρα πολιτικά χρήσιμη στον αγώνα μας για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «αν δεν προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία, αυτά ενέχουν και κάποιους κινδύνους, τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο Διεθνούς Δικαστηρίου. Γι’ αυτό» κατέληξε «η κυβέρνηση πρέπει να διαβουλευθεί και να προβεί σε σοβαρή προετοιμασία προτού αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, ώστε να είναι διασφαλισμένη η επιτυχία της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Φούλη, από πότε η λέξη "σύνεση" έγινε συνώνυμη με τη λέξη "τρόμος";»
Ai Em  |  10:08

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X