ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Στις 26 του Μάη πρέπει η φωνή των πολλών, να στείλει ένα ξεκάθαρο δυνατό μήνυμα: ως εδώ»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το μήνυμα που το ΑΚΕΛ απευθύνει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους είναι ότι η Κύπρος και η Ευρώπη δεν θα αλλάξουν από μόνες τους και επιβάλλεται εμείς να γίνουμε η αλλαγή και να προσέλθουμε στην κάλπη, είπε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, σε συνέντευξη ενόψει των ευρωεκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου.

Η κάλπη, είπε στο ΚΥΠΕ, πρέπει να αναδείξει τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Το ΑΚΕΛ, είπε, επιθυμεί η Ευρώπη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, τα συμφέροντα του κόσμου, της εργασίας και των νέων ανθρώπων, να προωθεί την ειρήνη και την δημοκρατία , να καταπολεμά το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, να προστατεύει το περιβάλλον και να προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που έχουμε σήμερα πόρρω απέχει από αυτή την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο ΚΥΠΕ.

1. Με ποιες φιλοδοξίες και ποια πολιτική πρόταση διεκδικείτε τη ψήφο του λαού στις Ευρωεκλογές 2019;

Εμείς θέτουμε ενώπιον του κυπριακού λαού το όραμα μας για την Ευρώπη αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για το σήμερα της Ευρώπης. Ζητούμε τη στήριξη του κυπριακού λαού για να συνεχίσουμε τη δράση μας και στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις μας στοχεύουν σε διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης από τον ακολουθούμενο δρόμο που να σέβεται το ιδιαίτερο χαρακτήρα της οικονομίας κάθε κράτους και να δημιουργεί μόνιμες, πλήρεις και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Να ενισχύει την κοινωνική προστασία για τους αδύναμους. Να αποκαθιστά τις εργατικές κατακτήσεις και να κατοχυρώνει στην πράξη τα εργασιακά, ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, κάνοντας άμεσα βήματα όπως για παράδειγμα η προσχώρηση της ΕΕ στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Χρειαζόμαστε πολιτικές για τη γυναίκα και την ισότητα των φύλων, στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στη δημόσια ζωή. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι η Ομάδα της Αριστεράς, κατά την παρούσα θητεία, έγινε η μοναδική ομάδα στα χρονικά του Ευρωκοινοβουλίου που πέτυχε να απαρτίζεται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών ευρωβουλευτών, δίχως να έχουμε την ποσόστωση. Πρόκειται για ισχυρό συμβολισμό αλλά και ουσιαστική επιτυχία που δείχνει ότι η έμφυλη ισότητα στην πράξη είναι και παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της Αριστεράς.

Απέναντι στο ρατσισμό, τις ξενοφοβικές και ακροδεξιές λογικές της καταστολής, της στρατιωτικοποίησης και της «Ευρώπης-φρούριο», εμείς ζητούμε να εφαρμοστεί ένα σύστημα φιλοξενίας των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη, με βάση τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός, ώστε όλοι να ανταποκρίνονται στις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, διεκδικούμε τολμηρή περιβαλλοντική πολιτική με στόχους πιο φιλόδοξους από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Όπως πετύχαμε –με τη δράση και την πίεση μας- να καταστεί θέση του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου.

2. Πόσο απέχει η Ευρώπη του σήμερα από την Ευρώπη που προσδοκάτε και σε ποιους βασικούς τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται να γίνουν βήματα προόδου;

Εμείς θέλουμε την Ευρώπη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, τα συμφέροντα του κόσμου, της εργασίας και των νέων ανθρώπων. Να προωθεί την ειρήνη και την δημοκρατία. Να καταπολεμά το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Να προστατεύει το περιβάλλον. Να προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό που έχουμε σήμερα πόρρω απέχει από αυτή την Ευρώπη. Συνεπώς θα πρέπει η κάλπη να αναδείξει τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Θέλουμε μια Ευρώπη με πολιτικές υπέρ των λαών και των εργαζομένων. Διεκδικούμε δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα επικεντρώνονται στη δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ενεργητικές πολιτικές κατά της οικονομικής ανισότητας και της φτώχειας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Διεκδικούμε για τους εργαζόμενους νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης, άμεση ρύθμιση των άτυπων μορφών απασχόλησης προς όφελος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μέτρα που να αποτρέπουν την ψευδοαπασχόληση – αγορά υπηρεσιών. Διεκδικούμε την επαναφορά των μισθών και βελτίωση των όρων απασχόλησης.

Θέλουμε μια Ευρώπη σύμμαχο στον αγώνα μας για την Ειρήνη και την Επανένωση. Γι΄αυτό και θα συνεχίσουμε και αυτή την πενταετία να απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής∙ να παραμείνει σταθερή στη θέση για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, να συνεχίσει να συνδράμει, μέσω κονδυλίων προς τη ΔΕΑ, τις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και της δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Να συνεχίσει να αξιώνει από την Τουρκία την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να εγκαταλειφθούν οι ιδέες για «ειδική εταιρική σχέση» με την Τουρκία, που επί της ουσίας θα την απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει πιο αποφασιστική στάση ενάντια στις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μέτρα που να απαντούν στις συγκεκριμένες παραβιάσεις και να συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, πάντα μέσω των συμφωνημένων με την Κυπριακή Δημοκρατία διαδικασιών.

3. Η αποχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο και συνακόλουθα, των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο και ποιο μήνυμα απευθύνετε στους ψηφοφόρους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Η δική μας προσπάθεια είναι να στείλουμε, ιδιαίτερα στους νέους, ένα μήνυμα: η Κύπρος δεν θα αλλάξει από μόνη της, η Ευρώπη δεν θα αλλάξει από μόνη της. Πρέπει εμείς να γίνουμε η αλλαγή.

Πρέπει όλοι να επιλέξουμε: θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών κατεστημένων και των οικονομικών ελίτ; Θα αφήσουμε να συνεχίσουν οι πολιτικές που αυξάνουν τις εισοδηματικές ανισότητες, συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και μας οδηγούν στη φτωχοποίηση;

Θα αφήσουμε την Ευρώπη στο δρόμο που οδηγεί στην αποσύνθεση των κοινωνιών της, στην απαξίωση της δημοκρατίας, στην επιστροφή στην άνοδο της ακροδεξιάς, της εξάπλωσης του αυταρχισμού, της έξαρσης του λαϊκισμού, της επέλασης του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού; Θα ανοίξουμε ή όχι το δρόμο της αλληλεγγύης των λαών και της ισοτιμίας των κρατών;

Θα στείλουμε ή όχι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού ότι δεν δικαιούται να υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν δικαιούται να παίζει με το μέλλον μας, δεν μπορεί να συνεχίσει να φροντίζει για τους λίγους, για τους δικούς της και η πλειοψηφία του κόσμου να βυθίζεται στο τέλμα;

Εμείς απευθυνόμαστε στον κάθε άνθρωπο που αγωνιά για το μέλλον του τόπου, το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Απευθυνόμαστε στον κάθε άνθρωπο που αγωνιά για το πώς θα βγει ο μήνας, που βλέπει σιγά-σιγά ό, τι έκτισε ο ίδιος, ό, τι κτίσαμε ως κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες να καταρρέει, που βλέπει τους θεσμούς να καταρρακώνονται από τους «άριστους», που αισθάνεται αβεβαιότητα και για το σήμερα και για το αύριο. Του ζητούμε να ενώσει τη φωνή του μαζί μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας.

Στις 26 του Μάη πρέπει η φωνή των πολλών, να στείλει ένα ξεκάθαρο δυνατό μήνυμα: ως εδώ! Αξίζουμε μια άλλη Κύπρο, αξίζουμε μια άλλη Ευρώπη, αξίζουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο Άντρος είναι στο θέμα της αρχής συμπερίληψης Τ/Κ υποψηφίου ορθός αλλά τραικά λάθος στην επιλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου: ο Νιαζί Καζαντιγκιουρέκ είναι με απόλυτη βεβαιότητα η χειρότερη επιλογή. Αυτοί που τον γνωρίζουν καλά θα σας το τεκμηριώσουν: αδύνατος ακαδημαικά, με προτεραιότητα την δική του ανέλιξη κι υπονομευτικός ώς μόνιμη κουλτούρα ζωής με έντονο σύνδρομο αλαζονείας. Να είστε βέβαιοι ότι πρός εξυπηρέτηση της δικής του ανέλιξης θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο της Άγκυρας!!!
Η επόμονη και περίεργη του θέση γιά τον "αγώνα" του να καταστεί η Τουρκική γλώσσα επίσημη γλώσσα τηε ΕΕ, είναι ακριβώς κι η μόνιμη θέση του Ερντογάν!!!
Πρόε τεκμηρίωση των πιό πάνω απλά ρωτήστε τους Τ/Κ στα κατεχόμενα και θα τρομάξετε όταν συνειδητοπιήσετε όταν συνειδητοποιήσετε ότι μόνον οι ΕΠΟΙΚΟΙ θα τον ψηφίσουνε κι όχι οι Τ/Κ!!! Μέγα λάθος Άντρο με τεράστιες επιπτώσεις αρνητικές γιά την Κύπρο!

Γιάννης Σαβεριάδης

Δυστυχώς κ. Σαβεριάδη, ό,τι και να πείτε στον Άντρο Κυπριανού, δεν πρόκειται να το αντιληφθεί. Οι κομμουνιστές είναι αγύριστα κεφάλια!!

ΑΚΑ

Aγαπητέ ΑΚΑ,

Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των Ελληνοκυπρίων αυτούς μας φορτώνουν γιά ηγέτες και ρυθσμιστές της μοίρας μας στην άκρα Γή του Ελληνισμού, την διαλυμμένη Κύπρο. Βρίσκω τον Άντρο Κυπριανού πολύ πιό σεμνό και λογικό άνθρωπο και πολιτικό παρά τον ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ΨΕΥΤΗ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ Πρόεδρπου έχουμε στο κοινό αγώνα να περσώσουμε την Κύπρο από την ΙΚΑΝΟΤΑΤΗ Τουρκία!!!!

Γιάννης Σαβεριάδης

Ενώ οι ...ΑΚΕΣ είναι γυρισμένοι!!!! Τι να περιμένει να ακούσει κάποιος από ένα .....ΑΚΑ

Christos A.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X