ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Εξέφρασε εμπιστοσύνη και εκτίμηση προς τον ΥΠΟΙΚ

«Ας δούμε την μεγάλη εικόνα και αυτού του καταραμένου πολιτικού συστήματος και για το άδικο για τον Χάρη Γεωργιάδη»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το μερίδιο της ευθύνης και το προσωπικό και του κόμματος του για την περίοδο και πριν το 2013 αλλά και την περίοδο μετά το 2013, ανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με την κατάσταση στον πρώην Συνεργατισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».

Ταυτόχρονα, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, προσθέτοντας ότι «όλοι κάνουμε λάθη, ουδείς αλάνθαστος».

«Μπορεί να έκανε και αυτός λάθη στην κρίση κάποιων επιλογών. Όμως ας δούμε την μεγάλη εικόνα και αυτού του καταραμένου πολιτικού συστήματος και για το άδικο για τον Χάρη Γεωργιάδη – που πολύ σωστά είπε και ο συνάδελφος Νικόλας Παπαδόπουλος», είπε ο κ. Νεοφύτου, στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΔΗΣΥ για τον Συνεργατισμό.

Όσον αφορά στο θέμα των πολιτικών ευθυνών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι «δεν είναι μόνο στον Υπουργό Οικονομικών που το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες αλλά και στα κόμματα για την περίοδο πριν και μετά το 2013».

«Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της δικής μας ευθύνης εν γνώση μας και εν γνώση του κυπριακού λαού και είναι κοινό μυστικό ποιοι είχαν το πάνω χέρι και ποιοι διοικούσαν τον Συνεργατισμό μέχρι το 2013 και παρέδωσαν έναν Συνεργατισμό με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπερνούσαν το 70%», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πως αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες, ο κ. Νεοφύτου είπε «στην ανάληψη της και στην διόρθωση των λαθών του παρελθόντος».

«Από αυτούς τους συναδέλφους που ακούω σήμερα να τα ξέρουν όλα είναι αυτοί που μία ζωή με είχαν στον τοίχο επειδή προσπαθούσα να περάσω νομοθεσίες για να έχουμε ένα πιο υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα εισηγηθεί τροπολογία στο πόθεν έσχες των βουλευτών για να καταγράφουν αν έχουν ΜΕΔ γιατί από την μια, όπως είπε, «που είναι η πολιτική ευθύνη των βουλευτών που είχαν ΜΕΔ και την ίδια ώρα ως νομοθέτες νομοθετούσαμε για να προστατέψουμε και τον εαυτό μας».

Αναφορικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τα πορίσματα είναι και σεβαστά και πολύ χρήσιμα εργαλεία» και πρόσθεσε πως «όταν λέμε σεβασμό στα πορίσματα δεν εννοούμε α λα καρτ». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως ο ΔΗΣΥ έχει καταλήξει σε μια τριμελή επιτροπή για να μελετήσει σε βάθος το πόρισμα, όχι για να μας κάνει αντιπόρισμα, όπως είπε, αλλά και ούτε για να μπουν σε μια μελέτη να βρουν ψεγάδια στην έρευνα.

«Μέσα από μια επιστημονική ανάλυση και μελέτη αυτής της έρευνας να υποδείξουν στον ΔΗΣΥ τι πρέπει να αλλάξουμε, κουλτούρες, νομοθεσίες, υποδομές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η επιτροπή αποτελείται από τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΧΑΚ, οικονομολόγο, Νώντα Μεταξά, τον νομικό με ειδίκευση σε θέματα εμπορικού και εταιρικού δικαίου Αλέξανδρο Τσιρίδη και τον οικονομολόγο με πείρα στα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα Κώστα Παπαναστασίου.

«Πέραν από τις οποιεσδήποτε επικοινωνίες ή διαδικτυακής πάλης ή εντυπώσεων, για μας μετρά η ουσία που είναι μέσα από τα παθήματα και τα λάθη μας και μέσα από την αυτοκριτική μας να βελτιώνουμε τις συνθήκες ως οφείλουμε για το κράτος και την πολιτεία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα πιθανά ποινικά και αστικά αδικήματα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε «τον πλήρη σεβασμό αλλά και την στήριξη των ανεξάρτητων αρχών να προχωρήσουν στο έργο τους».

Σε σχέση με την πολιτική ευθύνη που καταγράφεται στο πόρισμα στον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της διοίκησης και της διεύθυνσης του Συνεργατισμού την περίοδο μετά το 2013, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όντως θα μπορούσε ο Συνεργατισμός να είχε και καλύτερη διοίκηση και καλύτερη διεύθυνση πάντα έχοντας υπόψη ότι οποιεσδήποτε εγκρίσεις προϋπόθεταν και την στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής», αλλά έχοντας υπόψη και οποιοιδήποτε διορισμοί, όπως είπε, «έπρεπε να ετύγχαναν - όπως σωστά καταγράφεται και στην έρευνα – την έγκριση τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσο και του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη».

«Και το τέλειο συμβούλιο να είχαμε και την τέλεια διεύθυνση λόγω και των αυστηρότερων κανόνων της Φρανκφούρτης το αποτέλεσμα δεν θα ήταν και διαφορετικό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το 2013 κάναμε μια άδικη μεταχείριση και διαχωρισμό των καταθετών».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι από την μια οι καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου που πλήρωσαν βαρύ το τίμημα με το κούρεμα, έχοντας την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου, τον Συνεργατισμό, με τα ίδια προβλήματα όπως τις δύο τράπεζες», προσθέτοντας ότι «αυτή η πολιτεία επέλεξε διαφορετική μεταχείριση των καταθετών του Συνεργατισμού έναντι των άλλων καταθετών με αποτέλεσμα εκτός την άδικη μεταχείριση μεταξύ των καταθετών κάναμε και την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου κρατική, γνωρίζοντας όλοι τις παθογένειες του κρατισμού στον τόπο».

Ο κ. Νεοφύτου έδωσε στην δημοσιότητα μία από τις τέσσερις επιστολές που απέστειλε σ τ ο ν τ ό τ ε Δ ι ο ι κ η τ ή της Κεντρικής Τράπεζας, ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου 2013. στην οποία εκφράζει την εκτίμηση ότι «με βάση των απαιτούμενων μελλοντικών προβλέψεων επί των ΜΕΔ με βάση το νέο ορισμό του ευρωσυστήματος ενδέχεται να προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους περίπου €2,2 δισεκατομμυρίων πέραν της ανακεφαλαιοποίησης του €1,5 δισ.» που είχε μόλις εγκρίνει η Βουλή.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θεώρησε από τότε ότι «οι υπολογισμοί για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού ήταν λανθασμένοι και δεν επαρκούσε το €1,5 δισ.».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ήταν αναγκαία η σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής αφού το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικονομία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό το πόρισμα αλλά πιαστήκαμε από ένα σημείο και είναι το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης», προσθέτοντας ότι «είναι ένα ζήτημα το θέμα των πολιτικών ευθυνών που δεν ξεκινά και τελειώνει στον Υπουργό αλλά καλύπτει το σύνολο του πολιτικού συστήματος».

«Εδώ και αν είναι α λα καρτ ανάγνωση του πορίσματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για πιθανό αστικά και ποινικά και ότι πρέπει μέσα από αυτό το πόρισμα να γίνουμε όλοι καλύτεροι.

Ο χρόνος που είχαν στη διάθεση τους όσοι μονοπώλησαν τα μικρόφωνα και τις τηλεοπτικές κάμερες δεν ήταν επαρκείς ούτε και να μετροφυλήσουν ένα νομικό και ουσιαστικό έγγραφο 840 σελίδων, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τους πολίτες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «αυτό το απαξιωμένο και κατατρεγμένο πολιτικό σύστημα είναι αυτό που γύρισε την οικονομία του τόπου από τον οικονομικό γκρεμό».

Ανέφερε ότι δεν λέει ότι «αδίκως το πολιτικό σύστημα είναι κατατρεγμένο με πληγμένη την αξιοπιστία του, αλλά είναι αυτό», όπως είπε, «που οδήγησε την χώρα από την κατηγορία των σκουπιδιών στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα τις επόμενες ημέρες το τι έγινε με τον Συνεργατισμό» και βγήκε η Κύπρος στις αγορές που είναι η μεγαλύτερη αξιοπιστία μιας οικονομίας στην πράξη.

Ανέφερε επίσης ότι είναι αυτό το πολιτικό σύστημα που έφερε τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τόπο και «που πήρε μια ανεργία από το 18%, στο 7% και αν συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και αν δεν έλθουν αναταράξεις από τον υπερατλαντικό με τις συγκεκριμένες πολιτικές και αν το Brexit δεν οδηγήσει σε επιβράδυνση την ευρωπαϊκή οικονομία θα έχουμε σε δύο χρόνια πλήρη απασχόληση στην Κύπρο».

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε πότε στον τόπο υπήρχε δείκτης κοινωνικής προστασίας και πρόσθεσε ότι «αυτές οι 15.000 οικογένειες που σήμερα έχουν τον κοινωνικό δείκτη του ΕΕΕ όταν ο τόπος ήταν στην πλασματική ευμάρεια ποιος είδε και έδωσε το κοινωνικό χέρι και στήριξη σε αυτές τις χιλιάδες των οικογενειών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X