ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ - Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι εγώ κυβερνούσα τη δεκαετία Αναστασιάδη;

Πώς απαντά στις «διπλές» κριτικές για την παρέμβασή του στο Κυπριακό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις κριτικές που έλαβε με αφορμή την παρέμβασή του για το Κυπριακό απαντά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X», «όπως αναμενόταν και όπως συνέβαινε συχνά και τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν δύο κύριες κριτικές. Απαντώ λοιπόν, θεωρώντας καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, επώνυμη ή ανώνυμη, με ψευδώνυμο ή με υπογραφή». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κριτική ότι τα τελευταία 10 χρόνια ήταν κυβέρνηση, ο κ. Νεοφύτου διερωτάται «μετά τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) στις πρόσφατες εκλογές υπάρχει οποιοσδήποτε νοήμονας πολίτης που να πιστεύει ότι εγώ κυβερνούσα;». 

Υπενθυμίζεται ότι στην παρέμβασή του ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ετοιμότητά του να σταθεί δίπλα στον Νίκο Χριστοδουλίδη αν επιδείξει ηγετικότητα και πολιτικό θάρρος για την σωτηρία του τόπου. Θεωρεί πως ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό θα έχει χρονοδιάγραμμα δράσης έξι μηνών και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί έγκαιρα το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει και συγκεκριμένα να πείσουμε την άλλη πλευρά για την πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, έναντι της διχοτομικής κυριαρχικής ισότητας. 

Αυτούσια η ανάρτηση

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΙΣ «ΔΙΠΛΕΣ» ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Με αφορμή την τελευταία παρέμβασή μου για το Κυπριακό, όπως αναμενόταν και όπως συνέβαινε συχνά και τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν δύο κύριες κριτικές. Απαντώ λοιπόν, θεωρώντας καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική, επώνυμη ή ανώνυμη, με ψευδώνυμο ή με υπογραφή.

Πρώτη Κριτική.

Τι έπραξα τόσα χρόνια και ειδικά τα τελευταία, δεδομένου ότι «ήμουν κυβέρνηση» και στήριζα Αναστασιάδη;

Η απάντησή μου.

1.Είμαι από τους ελάχιστους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών που παρέμεινα σταθερότατος στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού. Αρκετοί από τους μονοπωλούντες την λύση σήμερα, στήριξαν το «όχι» το 2004. Και μερικοί που ψήφισαν «ναι» το 2004, έχουν σήμερα περισσότερους ενδοιασμούς ακόμη και από αυτούς που ψήφισαν «όχι» το 2004.

2.Το 2017, ακόμη και διαρκούσης της Συνόδου στο Crans Montana, αλλά και έκτοτε, διατύπωσα δημόσια τη θέση μου ότι το Πλαίσιο του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο ικανοποιούσε τις εύλογες ανησυχίες μας, έπρεπε μονομερώς να το είχαμε προσυπογράψει, διαφορετικά θα το γυρεύουμε και δεν θα το ξαναβρίσκουμε.

3.Το Σεπτέμβρη του 2018 μίλησα για «Εθνικό Τσουνάμι».

4.Το 2021 πήγα στις Βουλευτικές Εκλογές τονίζοντας ότι εάν δεν ξεκαθαρίσουμε την θέση μας για την πολιτική ισότητα, θα μας προκύψει η κυριαρχική ισότητα, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, συνέβη.

5.Ακόμη και τις τελευταίες μέρες των Προεδρικών Εκλογών, μιλούσα για την ανάγκη να προβάλουμε με πειστικότητα την προσήλωση μας στην λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ρίχνοντας στο τραπέζι ασφάλεια και ενέργεια.

6.Όσο για την κριτική ότι τα τελευταία 10 χρόνια «ήμουν κυβέρνηση», απλά και με ταπεινότητα, ερωτώ. Μετά τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) στις πρόσφατες εκλογές υπάρχει οποιοσδήποτε νοήμονας πολίτης που να πιστεύει ότι εγώ κυβερνούσα; Και να τονίσω και κάτι ακόμα. Προσωπολάτρης, χειροκροτητής και δεδομενος δεν υπήρξα ποτέ κανενός. Και ίσως και για αυτό κάποιοι ήταν απέναντι μου. Πάντα στήριζα εκείνο που θεωρούσα ωφέλιμο για τον τόπο μου, χωρίς ασφαλώς να ισχυρίζομαι ότι ως πολιτικός δεν διέπραξα και λάθη.

Η δεύτερη κριτική προέρχεται από τους ανθρώπους που προασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία με την μια και μόνη κυριαρχία.

Και η απάντησή μου.

Το 2004 ψηφίζοντας «ναι» ψήφιζα ταυτόχρονα συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετεξελισσόμενης σε ομοσπονδιακή δομή, με μια και μόνη Κυριαρχία. Μακάρι να έχουμε ξανά μπροστά μας μια τέτοια πρόνοια, και μακάρι να έχουμε ένα νέο σχέδιο λύσης…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση