ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγεφύρωτο το χάσμα στην Γενεύη

Κρίσιμες ώρες στην άτυπη πενταμερή

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, το χάσμα ανάμεσα στις δυο κοινότητες για την λύση του Κυπριακού, το οποίο αναδύθηκε από τα πρώτα κι’όλας λεπτά της άτυπης πενταμερούς στην Γενεύη, παρέμενε αγεφύρωτο. Η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ, με την υποστήριξη της Άγκυρας επιμένει στο γεγονός ότι ήρθε η ώρα για να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού Προβλήματος. Την ίδια ώρα, στην Γενεύη, οι συνεργάτες του κ. Τατάρ εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επιμένει την συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα και φυσικά με βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο, μέσα από την νέα διάσταση της αποκέντρωσης που εισάγει η ε/κ πλευρά το τελευταίο διάστημα.

Η δε, ε/κ πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Γενεύη εκφράζει προβληματισμό τόσο ως προς τις εισηγήσεις και την στάση του κοινού μετώπου Τουρκίας-ηγεσίας Τατάρ όσο και ως προς τις επόμενες πιθανές κινήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες από την Γενεύη θέλουν την ε/κ πλευρά να προσεγγίζει θετικά την ιδέα μιας νέας, τριμερούς διάσκεψης στην Νέα Υόρκη κατά το επόμενο διάστημα. Από τ/κ πλευράς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο τ/κ στρατόπεδο, σε ότι αφορά τον ρόλο του ΟΗΕ στην Γενεύη και στην πορεία του Κυπριακού, μήνυμα έστειλε πριν από λίγη ώρα ο κ. Τατάρ, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από την στάση του ΟΗΕ απέναντι στην ιδέα των δυο κρατών, το σημαντικό σημείο στην διάσκεψη της Γενεύης είναι ότι η ηγεσία του έθεσε επί τάπητος την λύση των δυο κρατών και ότι η Τουρκία παρείχε ένθερμη υποστήριξη σε αυτήν την κίνηση.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι που παρακολουθούν την διάσκεψη της Γενεύης θεωρούν ότι το βράδυ της Τετάρτης θα κρίνει πολλά στο Κυπριακό. Ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν αποκλείουν μια «νύχτα-θρίλερ» όπως αυτήν της τελευταίας ημέρας της διάσκεψης του Κραν Μοντάνα το 2017. Στα πλαίσια αυτής της αναμονής, σημαντική είναι και η πληροφορία που έρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες και θέλει τον ΟΗΕ, εκτός από τον σημερινό δείπνο στην Γενεύη, να εστιάζει σε νέο κύκλο επαφών με τις δυο ηγεσίες και τις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση