ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αισιοδοξία για το τεμάχιο «6»

Ανάβει φλόγα στο στόχο «Κρόνος-2» η ΕΝΙ – Ενδείξεις για ταμιευτήρα φυσικού αερίου στην περιοχή

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

160 χλμ νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο «6» επί της ΑΟΖ, στρέφεται ξανά το ενεργειακό ενδιαφέρον με αφορμή την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης επί του στόχου «Κρόνος-2» εκ μέρους της ΕΝΙ. Η γεώτρηση που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε προ ημερών με θετικά αποτελέσματα που δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανακάλυψη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος. Η ΚΔ εξέδωσε σχετική οδηγία NAVTEX και το τρυπάνι “Transocean Barrents” θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε άναμμα της φλόγας πάνω από τον γεωτρητικό στόχο -μια στάνταρ διαδικασία ανάδυσης του φυσικού αερίου από τον ταμιευτήρα προς την επιφάνεια που γίνεται προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η ποιότητα των υδρογονανθράκων, εκτιμήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος και την εμπορική τους προοπτική ως προς την διάσταση της αξιοποίησης.

Ολοκληρώνεται η εικόνα του «6»

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, η ιταλική ΕΝΙ είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη εκτιμώμενης ποσότητας, περίπου, 2,5 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών) φυσικού αερίου στον στόχο «Κρόνος-1», σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική για πρόσθετες ποσότητες που θα διερευνηθούν με επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή που απαρτίζει το τεμάχιο «6» επί της κυπριακής ΑΟΖ. Η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-2» ήταν η τρίτη στο διάστημα των τελευταίων πέντε χρόνων επί του «6» από την ΕΝΙ για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL/ENI. Είχαν προηγηθεί η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», το 2018, η οποία δεν δείχνει να έφερε στο φως σημαντική ποσότητα κοιτασμάτων και, ακολούθως, το 2019 η γεώτρηση στον «Κρόνο-1» -που θεωρείται κοραλλιογενής ύφαλος Μιοκαινικής ηλικίας- που έδειξε προοπτική.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στον «Κρόνο-2» σχηματίζεται, σε μεγάλο βαθμό, η εικόνα για τις προοπτικές του τεμαχίου «6» καθώς και η χαρτογράφησή της θαλάσσιας περιοχής συνολικά και εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξουν, εκτός απροόπτου, και επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή εικόνα των ποσοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση