ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Εισαγγελέας: «Είχα οδηγίες από ΠτΔ στο παρελθόν για παύση του Γ. Ελεγκτή»

Στη χθεσινή ακρόαση ξεκίνησε η εξέταση της ουσίας του αιτήματος του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που λειτουργεί ως Συμβούλιο, η διαδικασία αντεξέτασης του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη. Είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν να ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή και δεν το έκανε, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, την Πέμπτη κατά την δεύτερη μέρα αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με το αίτημά του για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο νομικός σύμβουλος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Χρίστος Κληρίδης, αναφέρθηκε σε «πάθος» και «μανία» του Γενικού Εισαγγελέα κατά του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας ότι παρεμποδίζει το έργο του κ. Μιχαηλίδη και ότι ο ίδιος προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του, και ότι «έβαλε πλώρη» από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, να εκδιώξει τον Γενικό Ελεγκτή.

Ο κ. Σαββίδης, αρνήθηκε «κατηγορηματικά» ότι ξεκίνησε με σκοπό από την αρχή να τον παύσει και ότι είχαν και συνάντηση πιο παλιά με τον κ. Μιχαηλίδη για τις διαφορές τους. Είπε ότι, από την πρώτη στιγμή διαπίστωσε ότι ο κ. Μιχαηλίδης «θα ήταν εχθρικός» και ότι θα προσπαθούσε να επιβάλει τη θέση του επί της Νομικής Υπηρεσίας.

«Είχα και οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσω τη διαδικασία παύσης και δεν το έκανα», είπε ακόμη, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον Πρόεδρο αναφέρεται.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε ότι πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σχετικά με την μαρτυρία του Γενικού Εισαγγελέα αυτή την εβδομάδα και είπε ότι ίσως οι ακροάσεις να συνεχίσουν και τα απογεύματα αν χρειαστεί.

Την πρώτη μέρα παρουσίας του Γενικού Εισαγγελέα στο εδώλιο του μάρτυρα η αντεξέταση αναλώθηκε περισσότερο στην περίοδο των Χρυσών Διαβατηρίων περίοδο κατά την οποία οι τόνοι μεταξύ ηγεσίας της Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας ήταν υψηλοί. Ζητούμενο το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής την περίοδο εκείνη δικαιούτο να παρέμβει σε μια ποινική διαδικασία και να λάβει υλικό το οποίο ήταν μέρος της ποινικής έρευνας. Από την άλλη η θέση του αιτητή όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ήταν η άποψη που είχε σχηματίσει ο ίδιος ότι ο Γενικός Ελεγκτής όπου είχε φως ήθελε να μπει μέσα αναφέροντας την περίπτωση με τις αποκαλύψεις του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και τα διαβατήρια σημειώνοντας πως το 2016 που μπορούσε να πραγματοποιήσει έρευνες δεν το έπραξε.

Διαβάστε ολόκληρη τη μαρτυρία του Γενικού Εισαγγελέα, κατά τη χθεσινή διαδικασία εδώ.

Η ακροαματική διαδικασία όπως εξελίχθηκε σήμερα

Η σημερινή διαδικασία ολοκληρώθηκε, αύριο η συνέχεια της αντεξέτασης.

- Γενικός Εισαγγελέας: Αν μιλούμε για ιδιωτική υπόθεση του Οδυσσέα ως άτομο, σαφώς και δεν τον καλύπτει. Αν μιλούμε για αγωγή του Γενικού Ελεγκτή, σαφώς και τον καλύπτει. Και του το έχω υποδείξει… Ελέγχεται ο κύριος Μιχαηλίδης γιατί διόρισε, χωρίς έγκριση, εξωτερικούς δικηγόρους και για δωρεάν υπηρεσίες. Επίσης, δέχθηκε δωρεάν υπηρεσίες από δύο γραφεία, τα οποία έχουν θεσμική εκπροσώπηση δύο οργανισμών που ελέγχει, άρα υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος…

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Η σύγκρουση συμφέροντος όμως αφορά τα δύο δικηγορικά γραφεία, επειδή είναι δικηγόροι οργανισμών που ελέγχονται.

- Γενικός Εισαγγελέας: Παραποιούνται τα όσα έχω πει, δεν ξέρω αν είμαστε σε άλλο δικαστήριο. Δεν είπα για τα δικηγορικά.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Έχετε παράπονο εναντίον του Ελεγκτή, πως με άγνωστη διαδικασία, προσέλαβε δικηγόρους για τη γνωστή υπόθεση για την ονοματολογία αξιωματούχου;

- Γενικός Εισαγγελέας: Υπάρχει εγκύκλιος από το 2015 που απευθύνεται σε όλα τα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, πως δεν μπορούν να εγκριθούν εξωτερικοί δικηγόροι εκτός της έγκρισης του… Αποφασίζει να καταχωρήσει δύο προσφυγές…

- Πρόεδρος: Τα τεκμήρια είναι ενώπιον μας.

- Γενικός Εισαγγελέας: Αποφάσισε να διορίσει τρεις δικηγόρους εκτός υπηρεσίας. Για να διορίσει εξωτερικούς δικηγόρους και το ξέρει καλύτερα από όλους μας, πρέπει να έχεις κονδύλια, να ακολουθήσεις διαδικασίες, οι οποίες δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του άμαν αφορά άλλα πρόσωπα… Ο Ελεγκτής αρνούμενος κάθε μορφής ελέγχου, αρνήθηκε να απαντήσει σε επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τους ποιος διόρισε και πλήρωσε.

- Γενικός Εισαγγελέας: Δεν δικαιούτο να το κάνει και ενώ σε σειρά από συνεντεύξεις του, όσο και ο εκπρόσωπος τύπου, ενώ είπε θα τα πληρώσει από την τσέπη του, για πρώτη φορά στην ένσταση γίνεται παραδοχή ότι τα τρία δικηγορικά γραφεία ενήργησαν χωρίς αμοιβή ότι δεν ήθελαν να πληρώσουν.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Δηλαδή πρέπει να πάρουμε την άδεια σας για να πάρει δικηγόρο για μια δική του υπόθεση;… Φτάσαμε στα άκρα να ζητά την άδεια σας ο Ελεγκτής για να πάει στο Δικαστήριο.

- Γενικός Εισαγγελέας: Διαβάστε την επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Έχετε υπόψη ότι οι γνωματεύσεις σας δεν είναι δεσμευτικές, σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου;

- Γενικός Εισαγγελέας: Την έχω ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο της αίτησης μου. Δεν παύει να είναι μια γνώμη κάποιου φορέα που τη δεδομένη στιγμή είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Και βεβαίως υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης Εισαγγελέα, από τον πιο ταπεινό μέχρι και τον πιο σπουδαίο και το Σύνταγμα λέει τι να κάνει όταν δεν συμφωνεί με τις γνωματεύσεις του. Να πάει Δικαστήριο… η εκτελεστική εξουσία οφείλει να ακούει το νομικό της σύμβουλο αλλά αν διαφωνεί έχει δικαίωμα αμφισβήτησης.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Βάλατε πλώρη από την πρώτη μέρα που αναλάβατε τα καθήκοντα σας, να διώξετε τον Ελεγκτή. Είπατε τα κρατούσατε τέσσερα χρόνια.

- Γενικός Εισαγγελέας: Αφού λέτε πως το κάνουμε εκδικητικά μετά τις καταγγελίες της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Άρα έχουμε μαντικές ικανότητες. Είναι γεγονός πως από την πρώτη στιγμή διαπίστωσα ότι ο κύριος Μιχαηλίδης και η πρώτη φορά ήταν για τα διαβατήρια, κατάλαβα πως θα ήταν εχθρικός και θα προσπαθούσε να επιβάλλει τις θέσεις του. Ακολούθησα όλα αυτά που ακολούθησα. Δεν έχω ξαναδεί οποιοδήποτε πολιτικό ακόμα και ηθοποιό, να εμφανίζεται τόσο πολλά στην τηλεόραση, όσο ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής. Και ό,τι γίνει, διαπομπεύεται ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας... Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι είχα από την αρχή αυτή την προσπάθεια.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Χαρακτηριστική της συμπεριφοράς είναι η επιστολή σας τον Απρίλιο του 2022, για την υπόθεση Γιαννάκη, που έχει αποστείλει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στον Γενικό Ελεγκτή…

- Γενικός Εισαγγελέας: Ανάρμοστη συμπεριφορά είναι η τάση του να παραπληροφορεί και να παραποιεί τα γεγονότα. Απόλυτο αφεντικό της Δημοκρατίας για μια ποινική δίωξη, και το τονίζω, το απόλυτο αφεντικό, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Και το απόλυτο αφεντικό είδε πως αυτός που δεν είχε αρμοδιότητα να κάνει ποινικές έρευνες και έγινε αντιληπτό πως τίθεται σε κίνδυνο η μαρτυρία, καθηκόντως ο Βοηθός ο Γενικός Εισαγγελέας, όταν ενημερώθηκε για μια παράτυπη διαδικασία, έστειλε μια κατεύθυνση στον Γενικό Ελεγκτή, που του είναι ο νομικός σύμβουλος, με καλή πίστη.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Η θέση μας είναι πως για δεύτερη φορά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, όταν προέκυψε το θέμα του Γιαννάκη, προσπαθήσατε να του κάνετε επίπληξη και θέλατε για ακόμη μια φορά να του κόψετε τη φόρα.

- Γενικός Εισαγγελέας: Σημαίνει δεν αντιληφθήκαμε την επιστολή που διάβασα.

- Γενικός Εισαγγελέας: Είναι ένα πράγμα να κάμεις καταγγελία και είναι άλλο να το διαλαλείς στα ΜΜΕ.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Στην υπόθεση Γιαννάκη, ο Ελεγκτής είχε μια καταγγελία και ξεκίνησε μια έρευνα. Αμέσως, έγινε προσπάθεια από τη Νομική Υπηρεσία, από τον Βοηθό Εισαγγελέα, να διακόψει την έρευνα.

- Γενικός Εισαγγελέας: Λανθασμένη η τοποθέτηση σας και η επιστολή δεν είχε να κάνει σε τίποτα με αυτό που υποστηρίζετε.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

- Γενικός Εισαγγελέας: Διερευνούσε ακόμη ή τελείωσε και το δημοσίευσαν οι εφημερίδες;
Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Του στείλατε επιστολές και σας απάντησε ότι ο τρόπος που διερευνήθηκε η υπόθεση ήταν ο καταλληλότερος και σας παραπέμπει σε σχετικό κανονισμό. Ήταν η δεύτερη περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το 2021. Πρώτα τα διαβατήρια και η δεύτερη αυτή.

- Γενικός Εισαγγελέας: Ο κύριος Μιχαηλίδης παραποίησε το αντικείμενο της επιστολής του κυρίου Αγγελίδη... Ποιου εξουσία είναι να διασφαλίσει την ορθότητα της μαρτυρίας προκειμένου να καταχωρηθεί ποινική υπόθεση; Είναι δουλειά του Ελεγκτή ή κάποιου άλλου;

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Τον έχετε εμποδίσει να κάνει τη δουλειά του στα διαβατήρια, στα θέματα άμυνας, σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την υπόθεση Γιαννάκη και σε πολλά άλλα θέματα.

- Γενικός Εισαγγελέας: Έχουμε φάει ενάμιση μέρα για την άρνηση των διαβατηρίων. Έχω εξηγήσει για τα διαβατήρια. Για Υπουργείο Άμυνας μου ζήτησε να κάνω ποινική δίωξη του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού και του είπα πως αποφάσισα πως δεν θα προχωρήσω. Πώς επενέβηκα; Ποιος επεμβαίνει σε ποιου τη δουλειά; Στο Υπουργείο Οικονομικών. Πώς επενέβηκα; Τι έγινε εκεί; Μου ζήτησε γνωματεύσεις το Υπουργείο Οικονομικών, τις αμφισβήτησε, χαρακτήρισε τη δική μου συμπεριφορά έναντι των γνωματεύσεων αυτών και επειδή δεν του άρεσαν οι γνωματεύσεις, μας κατήγγειλε για άλλη μια φορά ως χώρα και ζήτησε να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσεων της Κύπρου γιατί προκήρυξε το Υπουργείο Οικονομικών δύο συμβάσεις, χωρίς να ακολουθήσει τις διαδικασίες. Και του απάντησε η Επιτροπή, δεν υπάρχει συστημική παράβαση και πανηγύριζε πάλι ως μεγάλη του επιτυχία, ενώ άλλα έλεγε. Και μετά λέει τον ενόχλησα στο έργο του. Τι έργο; Υπόθεση Γιαννάκη. Άλλη μια φοβερή παραποίηση γεγονότων. Και εδώ θέλω να είμαι πιο προσεκτικός. Πολύ καλά ο Γενικός Ελεγκτής ανακάλυψε ότι υπήρχαν, κατά τη γνώμη του, ύποπτα στοιχεία. Ο κύριος Μιχαηλίδης χειρίστηκε αυτή την υπόθεση με ένα εντελώς λανθασμένο και επικίνδυνο τρόπο. Χωρίς να έχει οποιαδήποτε ανακριτική ή ερευνητική εξουσία, πήρε τηλέφωνο ύποπτο, τον έβαλε ανοιχτή ακρόαση στην παρουσία στελέχους της Ελεγκτικής και συνέχισε να του κάνει αντεξέταση και να ζητά στοιχεία. Ως υπεύθυνοι για τις ποινικές διώξεις, ο Βοηθός Εισαγγελέας του έστειλε επιστολή που του υποδείκνυε ότι αυτή η διαδικασία είναι επικίνδυνη γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης μαρτυρίας.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Ο κύριος Κληρίδης, αν κατάλαβα καλά από όσα είπατε, είχε δώσει δύο γνωματεύσεις, στη βάση των οποίων ενίσχυσε τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή και το πεδίο αρμοδιοτήτων και εξουσιών, κάτι με το οποίο διαφωνήσατε. Δεν θεωρείτε ότι η σχέση του Ελεγκτή με κύριο Κληρίδη ήταν άριστη, ήταν γιατί δεν υπήρχαν προσκόμματα αλλά όχι μόνο αυτό, αλλά είχε και την βοήθεια του.

- Γενικός Εισαγγελέας: Είπα χθες πως ανέτρεψα δύο γνωματεύσεις του κύριου Κληρίδη. Δεν είπα έτσι χθες. Μου φέρετε μια γνωμάτευση που σας είπα δεν είχα υπόψη μου και μου αναφέρετε γιατί έστειλα επιστολή τον Φεβρουάριο του 2024, επιμένετε ότι οι γνωματεύσεις του κύριου Κληρίδη και του Πέτρου Κληρίδη ήταν διαφορετικές. Ενώ σας είπα δεν ήταν. Σας είπα υπάρχει ναι διαφορά αλλά σας είπα πως ο κάθε Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει εκ νέου το θέμα. Το δεύτερο, είναι ότι ο Γενικός Ελεγκτής προσπάθησε, παρ’ όλο που ήταν πολύ πιο νέος τότε στο αξίωμα, να κάμει το ίδιο πράμα που κάνει συνεχώς με την οποιαδήποτε γνωμάτευση μου. Σας παραπέμπω στην ανταλλαγή επιστολών που είχαν με τον κ. Κληρίδη. Δεν νομίζω να έγραψα εγώ ποτέ τόσο αυστηρή επιστολή που του έστειλε ο κύριος Κληρίδης. (Στο σημείο αυτό ο κύριος Σαββίδης διαβάζει την επιστολή). Ποτέ δεν έγραψα τόσο έντονη επιστολή στον κύριο Μιχαηλίδη, στα τέσσερα χρόνια. Προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί ήταν νέος, απολογήθηκε. Μετά από έξι χρόνια θεωρεί πως εδραιώθηκε και κάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα που τον κατηγορεί ο κύριος Κληρίδης. Και όχι μόνο κάνει αυτό, αλλά τώρα προχωρεί ένα βήμα και δύο και τρία βήματα παραπάνω. Προχωρά στο να αμφισβητήσει συνταγματικές εξουσίες και αρμοδιότητες, προσπαθώντας να αλλάξει το Σύνταγμα, να πολιτικοποιηθεί και να αμφισβητήσει κάθετα, έντονα και με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο, όλες τις γνωματεύσεις του Εισαγγελέα. Αποδίδει στον Εισαγγελέα αλλότρια και πολύ σοβαρά κίνητρα, μεταξύ αυτών διαφθορά, και εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Τα κάνει συνέχεια και κατ’ επανάληψη, τόσο ο ίδιος, ο εκπρόσωπός του, δημοσιογράφοι που τον στηρίζουν, η ομάδα του Γενικού Ελεγκτή, παρελαύνοντας στα ΜΜΕ και να γράφουν όσοι τον στηρίζουν.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Και πάλι διαπιστώνω το πάθος αλλά η ερώτηση ήταν άλλη.

- Γενικός Εισαγγελέας: Λέτε ο προηγούμενος του έδωσε εξουσίες τον ενθάρρυνε, ενώ εγώ που προσπάθησα να βάλω τα πράγματα σε τάξη και που δεν είναι δουλειά του να ανακατεύεται, έγινα εγώ ο κακός. Είναι έκδηλο πως η συμπεριφορά του αποτελεί αντίδραση, επειδή τόλμησα να αμφισβητήσω. Επειδή ο Γενικός Ελεγκτής θέλει να έχει λόγο σε όλα τα θέματα της χώρας. Αυτό θέλει.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Επί καιρού του κύριου Κληρίδη, εκτός από την μια περίπτωση, ουδέποτε είχε σύγκρουση, επειδή ουδέποτε αμφισβήτησε τις εξουσίες τους ενώ εσείς επανειλημμένα, από το 2020 αμφισβητείτε και προσπαθείτε να τον φιμώσετε.

- Γενικός Εισαγγελέας: Αρνούμαι ότι προσπάθησα να φιμώσω οποιοδήποτε. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να γνωματεύσει επί νομικών θεμάτων στα όργανα της Κυβέρνησης, έχει κάθε δικαίωμα, να εξασκήσω τον συνταγματικό μου ρόλο

- Γενικός Εισαγγελέας: Μου έχει κατά καιρούς υποβάλει σοβαρές καταγγελίες. Δημιούργησε την εικόνα πως εγώ είμαι διεφθαρμένος.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Στην αίτηση σας, τον λέτε ανέντιμο. Επειδή διαφωνείτε μαζί του, έχετε πολύ εύκολο να τον χαρακτηρίζετε ανέντιμο. Σας είπε ποτέ ανέντιμο;

- Γενικός Εισαγγελέας: Καταρχάς υπάρχει δεδικασμένο για την ανάρμοστη συμπεριφορά. Μέσα στα πλαίσια κατά τη γνώμη μας, στοιχειοθέτησης της υπόθεσης, θεωρώ πως κάποιες ενέργειες που αναφέρονται, στερούνται των στοιχείων της αντικειμενικότητας και της εντιμότητας που πρέπει να έχει αυτή τη θέση. Θεωρώ πως ένας άνθρωπος που στοχοποιεί με τη μεγαλύτερη ευκολία ανθρώπους, επειδή δεν δήλωσαν υποταγή, στερείται εκείνο το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει και κρίνω πως είναι ακατάλληλος… Όταν λες πως ο Γενικός Εισαγγελέας στις πολλαπλές συντάξεις έβγαλε μια έκδηλα παράνομη γνωμάτευση και κάλεσε τον Γενικό Λογιστή να παρανομήσει και το κράτος δικαίου κινδυνεύει, και αναφέρεις τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, υπονοώντας πως έβγαλε γνωμάτευση ο Γενικός για να καλύψει τον Βοηθό, λυπούμαι αλλά είναι πολύ σοβαρές καταγγελίες.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Κύριε Γενικέ αυτές είναι δικές σου ερμηνείες. Στο μέρος Δ κατάληξη της δικής μας θέσης, κάνουμε σύνοψη των χαρακτηρισμών που έχετε εκτοξεύσει στην αίτησή σας. Για τον αξιωματούχο αυτού του κράτους. Ανέντιμος, αναξιοπρεπής, αυθάδης, αλαζόνας, η μόνη έγνοια του να αναδείξει τον εαυτό του, λαϊκιστής… δολοφόνος χαρακτήρων. Όλα αυτά από το δικό σας στόμα. Αν τα έλεγα εγώ θα έχανα την άδεια μου. Αν τα έλεγα εναντίον δικαστού θα πήγαινα φυλακή. Σας υποβάλλω ότι όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δείχνουν το πάθος και τη μανία σας εναντίον του Ελεγκτή.

- Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού ανέγνωσε επιστολή, είπε «αυτός», αναφερόμενος στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον συνήγορό του να αντιδρά έντονα και να λέει «αυτός, αυτός, αυτός είναι ο Γενικός Ελεγκτής». Ο Πρόεδρος παρενέβη καλώντας να χαμηλώσουν οι τόνοι.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Όσον αφορά την απόφαση του Υπουργικού, με τις οποίες ασχολείται η έκθεση για το Υφυπουργείο Τουρισμού, για την Μαρίνα, είχατε οποιαδήποτε συμμετοχή ή εσείς ή ο Βοηθός;

- Γενικός Εισαγγελέας: Όταν ήμουν υπουργός πιθανόν, είχα συμμετοχή. Αν ειπώθηκαν ονόματα στο Υπουργικό, είχα συμμετοχή.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Δόθηκαν πολιτογραφήσεις σε Αιγύπτιους και είχε συμμετοχή ο γαμπρός του πρώην Προέδρου;

- Τι σχέση έχω εγώ με αυτό το πράγμα; Διερωτήθηκε ο κος Σαββίδης.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Ούτε αυτή η έκθεση δεν δόθηκε στην Αστυνομία για την Μαρίνα, λόγω του περιεχομένου της.

- Γενικός Εισαγγελέας: Θέλω να καταλάβω είναι ότι απέκρυψα ευαίσθητα θέματα; Αν αυτό μου αποδίδει είναι πολύ σοβαρό. Πραγματικά θεωρώ τεράστια προσβολή πως κράτησα πίσω να κάνω το καθήκον μου, να κάνω μια ποινική υπόθεση, επειδή είχαν σχέση πρόσωπα.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Ξεκίνησε καμιά ποινική έρευνα για όλα αυτά που είπα σήμερα; Καζίνο ή μαρίνα;

- Γενικός Εισαγγελέας: Ο Γενικός Εισαγγελέας, να το ξεκαθαρίσουμε, για όλα αυτά δεν ευθύνεται ο Γενικός. Δεν προΐσταμαι της Αστυνομίας και δεν είμαι υπόχρεος να γνωρίζω τι κάνει η Αστυνομία.

Γενικός Εισαγγελέας: Παρά το γεγονός ότι δεν προΐσταμαι εγώ των ανακρίσεων, σχεδόν κάθε μήνα καλώ την Αστυνομία να με ενημερώσει. Δεν μπορώ να ξέρω ποιες υποθέσεις από τις εκατοντάδες, έχουν εξεταστεί και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες. Εκείνο που ξέρω κάποιες οδηγήθηκαν, κάποιες θα καταχωρηθούν.

Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Λέτε ότι είστε ενοχλημένος εσείς, έτσι και η Υπηρεσία του. Το ίδιο ενοχλημένη με αυτή τη συμπεριφορά σας. Αδίκως αισθάνεστε ενοχλημένη στην Νομική Υπηρεσία με βάση τα όσα κατέληξε και εκθέσεις.

Γενικός Εισαγγελέας: Αυτές οι 1000 σελίδες είναι αυτά που κρατήσαμε μέσα μας τέσσερα χρόνια για να μην φτάσουμε στο σημείο να είμαστε συνυπεύθυνοι στην καταστροφή των θεσμών. Είναι εκείνα που κρατούσαμε μέσα μας και δεν αισθανόμαστε πως πλήξαμε άλλη υπηρεσία. Σήμερα είναι η ημέρα που υπεύθυνα ως Γενικός Εισαγγελέας και αντιλαμβανόμενος την υποχρέωση και όχι από λαϊκισμό, οδήγησα αυτή την υπόθεση στο Δικαστήριο. Όλα αυτά τα κρατούσαμε μέσα μας τέσσερα χρόνια.

Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Είναι ο απόλυτος άρχοντας ο Γενικός Εισαγγελέας;

Γενικός Εισαγγελέας: Εγώ λέω πως έχει ανάρμοστη συμπεριφορά και θεωρεί πως είναι ο μόνος έντιμος σε αυτή τη χώρα. Και αποδίδει κατηγορίες σε άλλους. Θεωρεί πως εκείνος καθορίζει τα πιστοποιητικά εντιμότητας.

Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Έχετε πραγματικά ένα πάθος εναντίον του Ελεγκτή και ακόμα και στην ίδια την αίτησή σας τον χαρακτηρίζετε ανέντιμο.

- Στο σημείο αυτό ο συνήγορος του Γενικού Ελεγκτή επιμένει στη θέση του, «δεν στάλθηκε η επιστολή».

- Γενικός Εισαγγελέας: Κύριε Πρόεδρε θέλω προστασία. Σας είπα δεν στάλθηκε γιατί διαφωνούσα με την δημοσιοποίηση και η τελική του έκθεση περιλάμβανε αυτά τα θέματα. Άρα, μην μου λέτε δεν την έστειλα.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Γιατί δεν στείλατε την έκθεση με τις πολιτογραφήσεις για τον κύριο Χάσικο και τα καζίνο που έλεγε πως δεν έπρεπε να δοθούν; Οι λεπτομέρειες είναι στην αρχική του έκθεση που δεν στάλθηκε.

- Γενικός Εισαγγελέας: … Ό,τι στοιχεία έχει ή ενδεχόμενα να αποκτήσει θα τα παραδώσει στα πλαίσια της συνεργασίας με την Ερευνητική Επιτροπή που διόρισα και είπε θα στηρίξει, και επειδή εγώ διαφωνούσα έντονα με την δημοσιοποίηση της έκθεσης. Θα την έδινε και την έδωσε στην Ερευνητική. Στην Αστυνομία έδωσα την έκθεση που έκανε μετά τους ελέγχους που έκανε, την οποία ζήτησα και την έστειλα.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Σας υποβάλλω ότι ο λόγος που δεν δώσατε την έκθεση είναι διότι για τις αποφάσεις στο καζίνο ήσαστε μέλος της Κυβέρνησης.

- Γενικός Εισαγγελέας: Είναι η δεύτερη φορά που με προσβάλλετε και λες και είναι η δική μου συμπεριφορά που ελέγχεται ενώπιον του Συμβουλίου. Ήξερε πολύ καλά πως στον έλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων είχε ελλιπή στοιχεία… Δεν υπήρχε οποιαδήποτε υπόδειξη από τα Υπουργεία. Το δέχθηκε, παρά ταύτα στην έκθεση που εξέδωσε πιθανό να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από το Υπουργικό και με ενόχλησε και με ενοχλεί να μου λέει κάποιος πως καταχρώμαι την εξουσία μου.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Η Ελεγκτική εξέδωσε πέντε εκθέσεις για τα διαβατήρια. Τις έδωσες στην Αστυνομίας;

- Γενικός Εισαγγελέας: Πραγματικά διερωτώμαι τι σχέση έχουν αυτά με την ανάρμοστη συμπεριφορά; Σας είπα πως όταν έκανε την έκθεση, του είπα να μου στείλει όλα τα στοιχεία και την προώθησα στην Αστυνομία. (Εδώ ανέβηκαν οι τόνοι).
Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Είπατε ότι έχετε αποστείλει όλες τις εκθέσεις, τις οποίες έχει εκδώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση.

- Γενικός Εισαγγελέας: Εκείνο το οποίο είπα, είναι ότι όταν ο κύριος Μιχαηλίδης έλαβε όλους τους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις, μετά που συμπληρώθηκε η εργασία της Ερευνητικής Επιτροπής και όχι τους δέκα που αποσπασματικά έχετε, ετοίμασε έκθεση επί όλων των πολιτογραφήσεων, την ζήτησα, μου την απέστειλε και την έστειλα στην Αστυνομία.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Δηλαδή έχετε αποστείλει στην Αστυνομία την έκθεση στις 22/8/2022;

- Γενικός Εισαγγελέας: Δεν θυμάμαι ούτε αν ήταν η τελευταία, ούτε αν ήταν η προτελευταία.

- Εδώ ο συνήγορος του Γενικού Ελεγκτή θέλησε, όπως είπε, να κάνει μια διόρθωση, «ο INTOSAI δεν είναι συντεχνία, αλλά παγκόσμιος οργανισμός».

- Γενικός Εισαγγελέας: Οργανισμός που στηρίζει τα συμφέροντα των μελών του. Δεν θεωρώ, επειδή δίνετε τόσο πολλή σημασία, πως ο INTOSAI μπορεί να κουμαντάρει τη χώρα και οι Αρχές της Δημοκρατίας να αποφασίζουν με βάση αυτό.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Τελευταία υποβολή. Εσείς αποσπασματικά ερμηνεύετε αυτή τη συγκεκριμένη δήλωση του INTOSAI και σας παραπέμπω στη σελίδα 98 της κατάθεσης σας, όπου επίμονα παραλείπετε να αναφερθείτε στην ουσία. Είναι αυτή η αποσπασματική ενημέρωση σας που δημιουργεί την εικόνα εναντίον του Γενικού Ελεγκτή.

- Γενικός Εισαγγελέας: Για να απαντήσει ο INTOSAI που ζήτησε και μένα την άποψή μου για να είναι τεκμηριωμένη και τους εξήγησα πολλά πράγματα. Πρέπει να σας πω, πως παρά ότι τους έθετα ερωτήματα, ο οργανισμός παρέλειψε να μου απαντήσει. Και όταν ξανά ήρθαν στην Κύπρο, μετά από άλλη καταγγελία του Ελεγκτή για το θέμα του ΓΕΕΦ, επί δύο ώρες ήταν στο γραφείο μου και τους εξήγησα και τους έκανα παράπονο πως όταν ζητούν από ένα αξιωματούχο τις απόψεις του, το ελάχιστο που οφείλουν είναι να απαντούν στα ερωτήματα.

- Γενικός Εισαγγελέας: Αποσπασματική είναι η επιστολή του INTOSAI

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Ο INTOSAI θεωρεί πως η απόλυτη ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε όλα τα κράτη μέλη είναι ο βασικός πυλώνας ύπαρξης των Ελεγκτικών Υπηρεσιών σε κάθε χώρα. Το γνωρίζατε;

- Ο συνήγορος του Γενικού Ελεγκτή επιμένει λέγοντας, «θέλω να μου απαντήσετε», ενώ από πλευράς του ο Γενικός Εισαγγελέας διερωτήθηκε, «τι σχέση έχει με το αντικείμενο της υπόθεσης;»

- Γενικός Εισαγγελέας: Δεν θα σας απαντήσω αν δεν μου κάνετε ολόκληρη την ερώτηση.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Υπήρξε μια διαφωνία μεταξύ σας όσο αφορά ανακοίνωση του INTOSAI. Ο Ελεγκτής για την ανεξαρτησία του και εσείς δώσατε αλλού έμφαση. Υπήρχε διαφορά έμφασης, στην ερμηνεία αυτής της απόφασης. Σωστά;

- Ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή αναφέρει, «στα γεγονότα», με τον Γενικό Εισαγγελέα να τον ρωτά «στα γεγονότα ή στην ερμηνεία των γεγονότων;»

- Γενικός Εισαγγελέας: Διαβάζετε επιλεκτικά, δεν διαβάσατε την πρώτη παράγραφο που καθορίζει την αρμοδιότητα σε σχέση με την νομοθεσία. Δηλαδή, αυτή η Συντεχνία, αυτή η ομάδα, μας είπε τις αρχές, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, αλλά αν διαβαστούν ολοκληρωτικά και όχι αποσπασματικά, όπως κατ’ επανάληψη γίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα δουν πως όσα αναφέρονται, διέπονται από το δίκαιο της χώρας στην οποία το θέμα αφορά. Και το να βγαίνει η Ελεγκτική, με τον τρόπο που το έκανε, και να πανηγυρίζει, είναι μια ακόμα από τις προσπάθειες της παραπληροφόρησης γιατί πάντα η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει δίκιο, πάντα δικαιώνεται, ποτέ δεν έχει λάθος, κτλ.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Δεν κρίνατε δηλαδή, έστω να του το πείτε προηγουμένως και να προσθέσω πως υπήρχε θέμα, αφού ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής συμμετείχε στην έκθεση για τα διαβατήρια, στις 31/1/2020.

- Γενικός Εισαγγελέας: Εγώ έκρινα αυτό και αν είχε οποιοδήποτε θέμα σύγκρουσης συμφέροντος, όπως άλλοι που εξαιρεθήκαν, θα έπρεπε να το αναφέρει.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Σας υποβάλλω ότι σκόπιμα τον διορίσατε, μέσα στις προσπάθειες σας να υποσκάψετε τον Γενικό Ελεγκτή και ήταν τα πρώτα στοιχεία της σύγκρουσης. Εσείς προκαλέσατε τη σύγκρουση.

- Γενικός Εισαγγελέας: Το αρνούμαι και δεν έχω κάτι ή οποιοδήποτε λόγο να κοντράρω τον Γενικό Ελεγκτή. Εντελώς διαφορετικά τα συνταγματικά καθήκοντα

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Κύριε Γενικέ, γνωρίζατε όταν εγένετο η επιλογή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής ότι υπήρξε κάποια ένταση στη σχέση του Ελεγκτή και του Βοηθού του. (Διευκρινίζει ότι η αναφορά είναι για τον Σεπτέμβριο του 2020).

- Παρέμβαση Προέδρου: Γνωρίζατε κύριε Γενικέ;

- Γενικός Εισαγγελέας: Πέστε μου ακριβώς το θέμα που θέλετε να απαντήσω.

- Ο Γενικός Εισαγγελέας διευκρινίζει πως αρκετές επιστολές κατέληγαν στον ίδιο ενώ ο Δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή απάντησε, «αυτό».

- Γενικός Εισαγγελέας: Αυτό που γνωρίζω είναι πως κατ’ επανάληψη είχαν οι δύο αξιωματούχοι, Γενικός και Βοηθός Ελεγκτής, διάφορες συγκρούσεις, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν τον τίτλο στα πάρκινγκ…

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Όμως παρά το ότι γνωρίζατε αυτή τη σχέση, προχωρήσατε να διερευνήσετε σαν μέλος της Επιτροπής, με δική σας επιλογή, τον Βοηθό Ελεγκτή, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η κόντρα.

- Πρόεδρος: Με όλο το σεβασμό, έχει σημασία;

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Οι ανακοινώσεις για τις οποίες έχει παράπονο ο Εισαγγελέας δεν βγήκαν μέσα σε μια νύχτα.

- Γενικός Εισαγγελέας: Τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή τον γνώρισα για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση ανάληψης εξουσίας του Βοηθού Γενικού Λογιστή και ήταν τις ημέρες εκείνες που ήταν να οριστεί η επιτροπή. Έψαξα το βιογραφικό του, είδα ότι ο άνθρωπος είχε εμπειρία και ότι ήταν ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής. Έκρινα ότι τα προσόντα, η εμπειρία, η εκπαίδευση και το παρελθόν του συγκεκριμένου θα μπορούσαν να προσθέσουν μια διάσταση στην επιτροπή και τον διόρισα.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Στην επιστολή που στείλατε στον Γενικό Ελεγκτή, όταν του λέγατε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει με την δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης του 2020 υπογράφεται και από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να συνυπογράψει και ο Βοηθός;

- Γενικός Εισαγγελέας: Εκείνο που προσπάθησα να καταλήξω χθες, είναι ότι η απόφαση του Ελεγκτή να προχωρήσει με δημοσιοποίηση έκθεσης, όπως γνωστοποίησε σε επιστολή του και του απάντησε, ήταν κατ' εμένα μια απόλυτη απόκλιση από εκείνο που γραπτά συμφώνησε και ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που θα εβρίσκετο και ο δικηγόρος του, κ. Τριανταφυλλίδης, και ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας.

- Δικηγόρος Γενικού Ελεγκτή: Για αυτό το λόγο;

- Γενικός Εισαγγελέας: Θέλαμε να καταδείξουμε τη σημασία της εντελώς διαφορετικής στάσης του Γενικού Ελεγκτή από τη συνάντηση που είχαμε

- Αρχίζει η ακροαματική διαδικασία

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση