ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Καλεί την Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της για επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων

Η Κυβέρνηση να δημιουργήσει τις σωστές προϋποθέσεις και να είναι έτοιμη για ανάληψη πρωτοβουλιών μετά τον Οκτώβρη, ανέφερε ο κ. Κυπριανού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Να αξιοποιήσει το διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο για να προετοιμάσει το έδαφος για καλλιέργεια μιας σωστής ατμόσφαιρας στην κυπριακή κοινωνία και για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων καθώς και να εντείνει τις προσπάθειες της για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ζητά από την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «μας ανησυχεί η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία είναι απαράδεκτη».

«Οι πράξεις αλλά και οι τοποθετήσεις της οι δημόσιες, κατά την άποψή μας ξεφεύγουν από κάθε πλαίσιο νομιμότητας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα», είπε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών σίγουρα είναι θετικές». Δεν πρόκειται όμως, πρόσθεσε, «να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε».

«Επιμένουμε ότι για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και κλιμακούμενη προκλητικότητά της χρειάζεται να της αφαιρέσουμε τις όποιες δικαιολογίες και αυτές θα αφαιρεθούν μόνο όταν και εφόσον επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «κατανοούμε ότι μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα γίνει η εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις, αλλά η θέση μας είναι ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει όλο αυτό το διάστημα, από την μια για να καλλιεργήσει μια σωστή ατμόσφαιρα στην κυπριακή κοινωνία και από την άλλη για να προετοιμάσει το έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αμέσως μετά από την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «έχει τεράστια σημασία βέβαια ποιος θα είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό μας παραπέμπει στο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα τελευταία τρία χρόνια και υπάρχει ο κίνδυνος δυστυχώς, να ανελιχθεί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας πολιτικός ο οποίος θα επιδιώξει να προωθήσει την λύση δύο κρατών, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο».

«Χρειάζεται λοιπόν η Κυβέρνηση μας να αναλάβει πρωτοβουλίες, να δημιουργήσει τις σωστές προϋποθέσεις και να είναι έτοιμη για ανάληψη πρωτοβουλιών μετά τον Οκτώβρη για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειες της για επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων, όχι απλά και μόνο για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους και μαθητές που εργάζονται ή έχουν σχολεία στις ελεύθερες περιοχές.

«Τα οδοφράγματα χρειάζεται να ανοίξουν, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία, με στόχο να επαναρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα το οποίο θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και για επίλυση του Κυπριακού».

Πλάνο διάσωσης του πλανήτη θέλει το ΑΚΕΛ, έτοιμο να συνεργαστεί με περιβαλλοντικές οργανώσεις

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ένα μοντέλο βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης βασισμένο σε θεμελιώδεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές αρχές, όπως το δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και των μελλοντικών γενεών σε υγιές περιβάλλον».

«Υπερασπίζεται την αρχή της προφύλαξης από κάθε πιθανή περιβαλλοντική ζημιά και επιβάρυνση, το σεβασμό στα φυσικά και ανθρωπογενή οικοσυστήματα, την ορθολογική διαχείριση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, τους οποίους και θεωρεί ως συλλογικά, κοινωνικά αγαθά», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι σε αυτά τα πλαίσια προτείνει «πλήρη σεβασμό και τήρηση των σχετικών νομοθεσιών για την Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από έργα, αλλά και Στρατηγικές Εκτιμήσεις των Επιπτώσεων».

Εισηγείται επίσης «προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, σωστή διαχείριση των ορυκτών και υδάτινων πόρων, προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, σε συνδυασμό με στρατηγική μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων και εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων».

Αυτά, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, «είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των πολιτών».

Προτείνει επίσης «ενδυνάμωση της ορθολογικής και βιώσιμης αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπέρ της κοινωνίας με κύριο γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια έχει καταθέσει δημόσια την πρόταση του για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος».

Για το ΑΚΕΛ, είπε, «βασική προτεραιότητα είναι η ευημερία των ανθρώπων, μέσα στα πλαίσια μιας αειφόρου οικολογικής ισορροπίας».
Εξυπακούεται, διευκρίνισε, «ότι περιβαλλοντική προστασία δεν σημαίνει αναίρεση της οικονομικής δραστηριότητας, ούτε ανακοπή της ανθρώπινης εξέλιξης».

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για τον πλανήτη μας, είπε, «ως ΑΚΕΛ είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις απειλές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να προτείνουμε εφικτές λύσεις που πλέον το μόνο που μπορούν να επιτύχουν, είναι να μετριάσουν τα φαινόμενα. Η υγεία των ανθρώπων συνδέεται στενά με την υγεία της άγριας ζωής, την υγεία των ζώων και την υγεία του περιβάλλοντος».

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «απαιτούμε να διαμορφωθεί πραγματικό πλάνο διάσωσης του πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι υπόλοιπες χώρες οφείλουν να ανταποκριθούν, τόσο με τη διάθεση πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά κυρίως με την κάμψη των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, που έχουν αποδειχθεί τόσο εύπλαστοι όταν τα συμφέροντα της ελίτ κινδυνεύουν».

Για να γίνει αυτό, ανέφερε, χρειάζεται μεγάλη πίεση και κινητοποίηση από την ίδια την κοινωνία και τους λαούς.

«Σ` αυτό τον αγώνα το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται απλά να συμμετέχει αλλά είναι έτοιμο σε συνεργασία με τα περιβαλλοντικά κινήματα και οργανώσεις του τόπου να οργανώσουν από κοινού προτάσεις και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση», διαβεβαίωσε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι Επαρχιακές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ, σε συνεννόηση και συνεργασία με το Κεντρικό Γραφείο Περιβάλλοντος έχουν προετοιμάσει για το επόμενο επταήμερο σειρά εκδηλώσεων για την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X