ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ για έκθεση Γκουτέρες: Θετική η θέση για Βαρώσια

Η ανακοίνωση του κόμματος

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κινείται στη λογική προηγούμενων εκθέσεων αναφέρει το ΑΚΕΛ σε σχετική ανακοίνωση του. Το κόμμα προσθέτει ότι από την Έκθεση προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν υιοθετεί το αφήγημα Αναστασιάδη και αυτό είναι διάχυτο στο κείμενο. «Η αναφορά του σε ιστορική ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντανά με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης είναι ενδεικτική. Ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι συνεχίζεται η αρνητική ρητορική και από τις δύο πλευρές παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών», σημειώνει το ΑΚΕΛ.

Η σχετική ανακοίνωση:

Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κινείται στη λογική προηγούμενων εκθέσεων. Επειδή η προσπάθεια για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων συνεχίζεται, είναι προφανείς οι προθέσεις του να μην πλήξει αυτή την προοπτική. Από την Έκθεση προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν υιοθετεί το αφήγημα Αναστασιάδη και αυτό είναι διάχυτο στο κείμενο. Η αναφορά του σε ιστορική ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντανά με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης είναι ενδεικτική. Ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι συνεχίζεται η αρνητική ρητορική και από τις δύο πλευρές παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ενώ η Τουρκία και ο Τατάρ εμμένουν πλέον πεισματικά σε λύση δύο κρατών ή τουλάχιστον σε αναγνώριση ύπαρξης δύο χωριστών οντοτήτων στο νησί, ο Γενικός Γραμματέας δυστυχώς δεν τους επιρρίπτει ευθύνες με τη δικαιολογία ότι σε μια ανεπίσημη διάσκεψη που γίνεται χωρίς προϋποθέσεις μπορούν όλοι να πουν τις απόψεις τους και ζητά ευελιξία και πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος καθοδηγείται από τα ψηφίσματα και τις παραμέτρους του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το ΣΑ κάνει καθαρό εδώ και πενήντα χρόνια ότι υπάρχει μόνο ένα κυρίαρχο κράτος στο νησί.

Θετικά αποτιμάται η επανάληψη της θέσης του κ. Γκουτέρες για τα Βαρώσια, με υπενθύμιση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενώ δεν καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ σωστά επισημαίνει ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να ωφελούν και τις δύο κοινότητες και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν ως κίνητρο για λύση.

Η Έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ο Γενικός Γραμματέας στρέφει ρητά την προσοχή του πρωτίστως στους δύο ηγέτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση του κ. Γκουτέρες ότι οι συνεχιζόμενες δυναμικές που αναπτύσσονται στην Κύπρο και γύρω από αυτήν πιθανόν να καταστήσουν ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

Καλούμε για πολλοστή φορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πάρει το μήνυμα και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προτού η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη. Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασης του ΑΚΕΛ. Είναι πεποίθησή μας ότι αν ληφθεί υπόψη είτε θα φέρει την Τουρκία πίσω στις ράγες του Κραν Μοντανά είτε θα την εκθέσει στη διεθνή κοινότητα ως αποκλειστική υπαίτια για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση