ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Η Τουρκία δεν έχει στην ατζέντα την αναγνώριση του ψευδοκράτους

«Η συμφωνία στο Βερολίνο βασικός λόγος της παρέμβασης της Τουρκίας στις

ΚΥΠΕ

Επιτεύχθηκε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο με την οποία «το εκτροχιασμένο τρένο τοποθετήθηκε ξανά στις ράγες του», όμως οι αξιωματούχοι της Τουρκίας δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτή την συνάντηση, ανέφερε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στην πράξη στο Βερολίνο τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις με την αναφορά ότι στο εξής η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια και θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, διευκρινίστηκε επίσης ότι το πλαίσιο Γκουτέρρες είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου 2017 και έγινε αναφορά στα κείμενα του ΟΗΕ που προνοούν ότι η πολιτική ισότητα πρέπει να εφαρμόζεται στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις.

«Επειδή υποδεικνύεται η εκ περιτροπής προεδρία, η πολιτική ισότητα και μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, ικανοποιήθηκαν απ’ αυτήν όσοι είχαν πρόθεση την λύση στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Ακιντζί αναφερόμενος στην συμφωνία του Βερολίνου.

«Αν μπορούσα να μείνω στα καθήκοντά μου θα συνέχιζα πάνω στο πλαίσιο του Βερολίνου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της παρέμβασης της Τουρκίας στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

«Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της παρέμβασης στις εκλογές. Για να πάρουν ένα αποτέλεσμα που θα τους επέτρεπε να πουν ότι ο τουρκικός λαός της Κύπρου δεν θέλει ομοσπονδία πλέον, χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες μιας χώρας 80 εκατομμυρίων για να σφετεριστούν την βούληση του λαού».

Σημειώνοντας ότι ρώτησε αξιωματούχους από την Τουρκία τι θα τεθεί στην θέση της ομοσπονδίας, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πολλές φορές διερωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο ακόμα και το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και οι τουρκικές ομάδες δεν μπορούν να διεξάγουν αγώνα με τουρκοκυπριακές.

Η Τουρκία δεν έχει στην ατζέντα της την αναγνώριση του ψευδοκράτος, συνέχισε «Μπορώ να το πω πολύ ξεκάθαρα αυτό. Κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Έρντογαν, μου είπε: ‘πέραν των 100 χωρών αναγνώρισαν το Κόσσοβο, ε και τι έγινε;’».

Ο κ. Ακιντζι είπε ότι όταν εξελέγη Πρόεδρος ο Έρντογαν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και όχι στην Κύπρο. «Συναντηθήκαμε μερικές φορές με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ στην Κωνσταντινούπολη, στο Νταβός, όμως παρά το γεγονός ότι τον προσκαλέσαμε πολλές φορές, ούτε εκείνος ήρθε ούτε εγώ προσκλήθηκα εκεί. Υπάρχει και άλλο. Όταν ήταν ο Ναζαρμπάγιεφ Πρόεδρος του Καζακστάν και η Τουρκία προήδρευε της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και εμείς ήμασταν παρατηρητές μέλη, δεν μπορέσαμε να πάμε στην διάσκεψη που συνήλθε στο Καζακστάν ενώ ήμασταν προσκεκλημένοι ως παρατηρητές μέλη, διότι [ο Ναζαρμπάγιεφ] αντιτάχθηκε στην μετάβασή μας ως χωριστή αντιπροσωπεία».

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, δεν δέχτηκε το ψευδοκράτος ως χωριστή αντιπροσωπεία. «Παρά το γεγονός ότι το ζήτησε αυτό ο Έρντογαν προσωπικά σε τηλεφωνική τους συνομιλία, το αίτημα απορρίφθηκε. Διάβασα τα πρακτικά σε σχέση με αυτή την συνομιλία. Ενώ λένε πράγματα όπως ότι θα νιώσουν ικανοποίηση από την μετάβασή μας εκεί συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της Τουρκίας και ότι θα υποδεχτούμε με ικανοποίηση τα αδέλφια μας τους Τουρκοκύπριους που θα έρθουν εντός της αντιπροσωπείας της Τουρκίας, λέει ότι δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν στα εδάφη τους μια χωριστή αντιπροσωπεία που θα σήμαινε αναγνώριση», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση