ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία με Λουτ τη Δευτέρα

Ο Τ/κ ηγέτης υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχώρησε από προηγούμενες συγκλίσεις μέχρι και το Κραν Μοντάνα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ενδεχομένως τη Δευτέρα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η εργασία της οποίας για τους όρους αναφοράς δεν έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει πότε θα επισκεφθεί και πάλι την Κύπρο η κ. Λουτ.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ σε τρεις δημοσιογράφους των ιδιωτικών καναλιών Kanal T, Genç tv και Kanal Sim ο Τ/κ ηγέτης μίλησε εφ όλης της ύλης για το Κυπριακό, το φυσικό αέριο, τον δικοινοτικό φιλικό αγώνα στην Πύλα, εσωτερικά θέματα της τ/κ κοινότητας και το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» του χρόνου.

Ακόμα και αν αρχίσουν οι συνομιλίες και πάλι πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η διαδικασία δεν θα αρχίσει από την αρχή. Εδώ υπάρχει μια σοβαρή διαφορά, ανέφερε, λέγοντας ότι ο ίδιος αναφέρεται σε πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για τις 4 Ιουλίου, η κ. Λουτ στα χέρια της έχει έγγραφο της 30ης Ιουνίου και όχι κάποιο άλλο non paper. Και για τον ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, το έγγραφο είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επιστολή που είχε αποστείλει στον Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόταν στο πλαίσιο της 30ης Ιουλίου.

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχώρησε από προηγούμενες συγκλίσεις μέχρι και το Κραν Μοντάνα, όπου στην αρχική του ομιλία – όπως είπε ο κ. Ακιντζί – ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων, την αρχή της μίας θετικής ψήφους στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά, είπε, άρχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μιλά για περιορισμό στη λήψη αποφάσεων σε θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ και η θετική ψήφος είναι βέτο που θα κάνει το κράτος μη λειτουργικό.

Δεν λέω ότι όλα τέλειωσαν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες που άρχισαν μεταξύ Τουρκίας Ελλάδας στην Αντάλεια θα συνεχιστούν στις 12 Απριλίου στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά από αυτές τις συναντήσεις θα ξεκαθαρίσει περισσότερο ίσως η εικόνα και αν η κ. Λουτ θα επιστρέψει και ποιος θα είναι ο ρόλος της.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν είναι εναντίον της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του περιέγραψε μια γενική εικόνα της πρότασής του για «μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα, ένα ΦΙΡ, μία ΑΟΖ, ένα νόμισμα, μία οικονομία, μία κεντρική τράπεζα. Τα υπόλοιπα εκτός αυτών μπορούν να πάνε στις πολιτείες (του είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης). Πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις σε αυτά, ρώτησα. Με απλή πλειοψηφία, μου απάντησε». Αυτό, κατά τον Τ/κ ηγέτη, είναι ένα ενιαίο κράτος, όπου οι Τ/κ δεν θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Κανείς Τ/κ ηγέτης δεν θα δεχθεί το ενιαίο κράτος και στην ε/κ κοινότητα δεν δέχονται τα δύο χωριστά κράτη, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην οποία θα υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή»., είπε

Κατά τον κ. Ακιντζί σημαντική είναι και η διεθνής διάσταση του Κυπριακού, λέγοντας ότι γι’ αυτό άλλωστε έχουν εμπλακεί τα ΗΕ, ενώ εξίσου σημαντική είναι η διάσταση των εγγυητριών δυνάμεων που συνομιλούν. Εχει προστεθεί, σημείωσε, και η ΕΕ αφού η Κύπρος είναι χώρα μέλος. «Θέλω όμως να κάνω μια διαπίστωση, ό,τι θέλουν ας πουν όλοι αυτοί οι παράγοντες, όπως θέλει ας ονομασθεί η λύση, αυτοί που θα την βιώσουν είναι οι Κύπριοι».

Αναφερόμενος και πάλι στην Τζέιν Χολ Λουτ ο κ. Ακιντζί είπε ότι κάθε φορά που έρχεται επιβεβαιώνει πως τα ΗΕ δεν θέλουν «να επιμηκυνθεί πολύ αυτή η δουλειά», το αναφέρει αυτό στις εκθέσεις του και ο ΓΓ του ΟΗΕ και η απεσταλμένη του θέλει να είναι υποβοηθητική προς τις πλευρές. «Αλλά αν εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στους όρους αναφοράς, από πού θα ξεκινήσει και προς τα πού θα πάνε, κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί ακόμα και τώρα να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας, αλλά «μπορεί να γίνει και αιτία έντασης και θερμών επεισοδίων. Μη ξεχνάτε ότι υπάρχει και το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Θα έρθει και πάλι στην ατζέντα τον Ιούλιο. Εάν πλέον έχει ανακηρυχθεί αδιέξοδο στην Κύπρο, τι θα γίνει με αυτό το θέμα, υπάρχουν ανησυχίες και περισσότερο στην ε/κ πλευρά. Γι’ αυτό κανείς δεν θέλει να περιέλθει σε κατάσταση μη λύσης το Κυπριακό. Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε εκείνο το σημείο, αλλά εάν φτάσουμε εκεί, η Λουτ μπορεί να το κάνει και αυτό (να κηρύξει αδιέξοδο)». Επανέλαβε δε την πρότασή του για την δημιουργία επιτροπής που θα συζητήσει από κοινού το θέμα του φυσικού πλούτου.

Για το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, αλλά και οι μεγάλες χώρες διεθνώς αντιλαμβάνονται αυτό που η Τουρκία λέει ότι όταν κάποιος βλέπει την περιοχή βλέπει και ότι αυτή η χώρα είναι παράγοντας της περιοχής. «Οι διοικήσεις, οι συμπεριφορές, οι στάσεις αλλάζουν, αλλά η Τουρκία είναι εδώ, σε αυτή την περιοχή, γι’ αυτό το να την αποκλείεις από καθετί, δεν θα οδηγήσει πουθενά».

Ο νυν Ελληνας Υπουργός Άμυνας, είπε ο κ. Ακιντζί, με τον νυν Τούρκο ΥΠΑΜ ήταν φίλοι όταν ο Χουλούσι Ακάρ ήταν αρχηγός ΓΕΣ και μαζί αρχίζουν να προωθούν τώρα κάποια ΜΟΕ. Αναφερόμενος στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου στην Αντάλεια είπε ότι «γνωρίζω πως πήγε καλά. Θα ακολουθήσει και η Αθήνα. Δεν λέω ότι θα υπάρξει αμέσως θετικός αντίκτυπος στο Κυπριακό». Όμως, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, υπήρξαν κάποιες αποφάσεις που λήφθηκαν από τους Ταγίπ Ερντογάν και Αλέξη Τσίπρα για μέτρα που αφορούν τις δύο χώρες και θα υλοποιηθούν, λέγοντας πως πρόκειται για θετικές εξελίξεις. Και στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, συνέχισε, από τη μια υπάρχει ένταση, αλλά το εμπόριο συνεχίζεται. «Γι’ αυτό δεν υπάρχει μόνο μία πλευρά να δει κάποιος τα πράγματα».

Όσον αφορά το θέμα του πληθυσμού στα κατεχόμενα για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση τελευταία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το σημαντικό είναι να «μάθουμε πόσοι ήμαστε» και μίλησε για γενική ανησυχία στο θέμα της παραχώρησης των «υπηκοοτήτων» κατ’ εξαίρεση. Πριν 3 – 3,5 χρόνια από το «υπες», είπε, τους είχε δοθεί το νούμερο των 220.000 για σκοπούς συνομιλιών και σήμερα γίνεται λόγος για 350.000. «Υπάρχει μια διαφορά 130.000. Αυτό σημαίνει ότι το νούμερο που μας δόθηκε τότε ήταν λάθος ή το σημερινό; Εγώ αυτό ρωτώ».

Στην ερώτηση εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος για τις «προεδρικές» και πάλι κι αν υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του. «Τέλος του Μάη είναι οι ευρωεκλογές και μετά τον Ιούνιο εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη μπορεί να αρχίσει μια κινητικότητα, μπορεί κάποιες επαφές να εντατικοποιηθούν. Θα δούμε μετά από αυτό και θα αξιολογήσουμε. Αποφάσισα; Όχι ακόμα. Δεν είναι τώρα η ώρα νομίζω γι’ αυτό, είμαι ακόμα στη θέση μου".

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι σέβεται όλα τα κόμματα, εκλέγηκε όμως ως ανεξάρτητος και εάν θα είναι υποψήφιος και πάλι, θα είναι ξανά ανεξάρτητος. Το κάθε κόμμα, συνέχισε, μπορεί να υποδείξει τον δικό του υποψήφιο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και την προηγούμενη φορά αυτό είχε γίνει. Ερωτηθείς εάν την απόφασή του θα επηρεάσει το ποιον θα υποδείξει ως υποψήφιο το ΡΤΚ, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε τρεις φορές όχι, λέγοντας ότι εάν το κόμμα αυτό έχει δικό του υποψήφιο ή θα στηρίξει κάποιον, είναι απόφαση που θα λάβει το ίδιο το κόμμα και αυτό δεν τον αφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ