ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή σκυτάλης σε Υπουργεία - Τα ονόματα που προκρίνονται

Tι αναφέρουν οι πληροφορίες της Καθημερινής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τα σίγουρα χαρτοφυλάκια για τα οποία ο Πρόεδρος ψάχνει πρώτα και κύρια πρόσωπα είναι το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Πρόνοιας. Για πολλούς θεωρείται κλειδωμένο το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου. Υπενθυμίζεται πως η αφορμή για τον ανασχηματισμό υπήρξε η δημοσιοποίηση της επιθυμίας του Κωνσταντίνου Ιωάννου να αποχωρήσει, μόλις άρχισε να τυγχάνει διαχείρισης η πανδημία. Ο Αδάμος Αδάμου είχε μία πρώτη συζήτηση με τον Πρόεδρο και του έστειλε το μήνυμα ετοιμότητάς του, δεδομένου ότι θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα χωρίς παραινέσεις και παρεμβάσεις από το Προεδρικό. Στόχος του, όπως λέγεται, είναι η διάσωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και γι’ αυτό τον λόγο βλέπει θετικά έναν τέτοιο διορισμό. Για τη θέση του υπουργού Υγείας ακούστηκε και το όνομα του Άγγελου Βότση, ωστόσο μετά την τροπή που πήρε η ιστορία για παραχώρηση της έδρας Λεμεσού από τον Μάριο Καρογιάν, ο ίδιος δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα καθώς θα στελνόταν το μήνυμα της συνδιαλλαγής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβλεπε θετικά την επιλογή Αδάμου καθώς θα έστελνε το μήνυμα μίας κάποιας ευρύτερης αποδοχής, ωστόσο δεν αποκλείεται να κάνει πίσω μπροστά στη δεδηλωμένη ενόχληση του Άντρου Κυπριανού.

Πέραν των δύο προαναφερθέντων πόστων, ο Πρόεδρος συζητά αλλαγή του υπουργού Παιδείας, Δικαιοσύνης και του κυβερνητικού εκπροσώπου, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν και τα τρία πρόσωπα. Για την θέση του Πρόδρομου Προδρόμου ψάχνει γυναίκα ούτως ώστε να βελτιώσει όπως λένε την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος. Συχνά πυκνά, πάντως, επανέρχεται το όνομα της Μαίρης Κουτσελίνη, όταν πρόκειται για υπουργείο Παιδείας, αν και θεωρείται δύσκολο εξαιτίας και της συγγένειας που έχει με την Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σε ό,τι αφορά την Έμιλυ Γιολίτη, η αποχώρησή της δεν είναι δεδομένη, ούτε και κοινή συναινέσει απόφαση καθώς ο Πρόεδρος μπορεί να είναι ενοχλημένος με τις αποδόσεις της, ωστόσο η ίδια φέρεται να θέλει να δώσει περισσότερα.

Η καυτή καρέκλα του Κυβ. Εκπροσώπου

Πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης βλέπει ιδιαίτερα ζεστά ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Η «Κ» είχε αποκαλύψει προ μηνών πως συζητείται αποχώρηση του κ. Κούσιου από τον Λόφο, καθώς δεν υπήρξε η κατάλληλη χημεία. Το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει την καυτή καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Υπενθυμίζεται πως όσοι έχουν καθίσει σε αυτήν, πέραν του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις.

Ήδη συναγερμικοί κύκλοι βολιδοσκοπούν για τον διορισμό της πρώην βουλεύτριας και πρώτης αναπληρωματικής σε σταυρούς προτίμησης Ξένιας Κωνσταντίνου. Όπως λένε, κάτι τέτοιο θα βελτιώσει πολύ την εικόνα και τον λόγο στο Προεδρικό. Δεν αποκλείεται βεβαίως να γίνουν και εσωτερικές μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα μετακίνηση του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Πέτρου Δημητρίου, με τον οποίο ο Πρόεδρος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, ενώ κάποιοι έχουν θέσει στον Πρόεδρο και το όνομα του Διευθυντή του Γραφείου τύπου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου. Υπάρχει βεβαίως και το σοβαρό ενδεχόμενο μετακίνησης του υφυπουργού παρά των Προέδρω Βασίλη Πάλμα, ο οποίος είχε δεχτεί και στο παρελθόν βολιδοσκόπηση από τον Πρόεδρο για να αναλάβει το εν λόγω πόστο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέχεια θα γίνουν οι διορισμοί του επιτρόπου Εθελοντισμού, των δ.σ. των ημικρατικών οργανισμών και της Προεδρίας της ΕΔΥ. Για την θέση του Προέδρου της ΕΔΥ, έχει ήδη ακουστεί το όνομα του Ιωνά Νικολάου, ωστόσο ούτε από τον Πρόεδρο ούτε από τον ίδιο τον κ. Νικολάου τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο όπως λένε κυβερνητικές πηγές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση