ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζει ο χάρτης της Λευκωσίας για τον ΔΗΣΥ

Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους τα νέα πρόσωπα στο κοινοβουλευτικό σχήμα του ΔΗΣΥ

Newsroom K

Η αποχώρηση της Στέλλας Κυριακίδου από τη βουλή, η πολύ πιθανή υπουργοποίηση του Νίκου Νουρή αλλά και η παραίτηση του Σόλωνα Κασσίνη από την βουλή άναψε το πράσινο φως των ανακατατάξεων στον ΔΗΣΥ. Θέση στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην ομάδα του ΔΗΣΥ κερδίζουν Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι πιο πάνω εξελίξεις έρχονται να προσθέσουν στην δυναμική την οποία αναμένεται να πάρει ο ΔΗΣΥ ανάμεσα στην νεολαία, καθώς στην Βουλή θα αυξηθεί ο αριθμός των νεαρότερων σε ηλικία ατόμων, την στιγμή που ήδη στο δυναμικό του κόμματος υπάρχουν οι Αννίτα Δημητρίου και ο Δημήτρης Δημητρίου.

Η επιστροφή Χάρη

Η παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και η επιστροφή του στον ΔΗΣΥ, σηματοδοτούν νέα δεδομένα στην Πινδάρου. Ο κος Γεωργιάδης, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, αναμένεται ότι θα διεκδικήσει είτε την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος είτε την θέση του αναπληρωτή προέδρου, δεδομένου ότι θα παραιτηθεί από αναπληρωτής πρόεδρος ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου. Μάλιστα, ο κος Γεωργιάδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είπε ότι δεν θα είναι εκείνος που θα παρουσιάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, αλλά ο διάδοχός του, γεγονός που δείχνει ότι μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στον ΔΗΣΥ.

Ποιος είναι ποιος

Σάβια Ορφανίδου

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1979 και μεγάλωσε στη περιοχή Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία, με καταγωγή από το Ακάκι και τον Κάτω–Δρυ.
Απόφοιτη του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, σπούδασε Οικονομικά – Πολιτικά (BSc Economics and Politics) στο Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία και μεταπτυχιακά στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία (MA in International Political Economy), με ειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2002 μέχρι το 2006 διετέλεσε Κοινοβουλευτική – Επιστημονική Συνεργάτιδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τα οικονομικά θέματα.

Από το Δεκέμβριο του 2006 μέχρι και σήμερα, εργάζεται ως Οικονομικός Λειτουργός Α’ στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου ασχολήθηκε εκτενώς με θέματα μεταρρύθμισης, μείωσης της γραφειοκρατίας, ανάκαμψης της Κυπριακής Οικονομίας και ενεργειακά ζητήματα.

Το 2017 είχε αποσπαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Λουξεμβούργο, όπου εργάστηκε εξολοκλήρου για τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Κύπρο. Από την 1η Μαρτίου 2018, επέστρεψε στα καθήκοντα της στο Υπουργείο Οικονομικών όπου εργάζεται για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων και στήριξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Κύπρου, μέσα από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Αρθρογραφεί τακτικά στον τύπο, κυρίως ως οικονομολόγος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το Φεβρουάριο του 2003 είχε ενεργό συμμετοχή στο επιτελείο της ΦΠΚ Πρωτοπορίας για την κάθοδο των φοιτητών στις Προεδρικές Εκλογές, για επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη.

Το Νοέμβριο του 2003 εκλέγηκε μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας της ΝΕΔΗΣΥ Λευκωσίας και Επαρχιακή Γραμματέας της Μαθητικής Κίνησης Λευκωσίας.

Το 2005 εκλέγηκε στη θέση της Γραμματέως Τύπου και Προβολής στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΝΕΔΗΣΥ και το 2007, στη θέση της Γραμματέως Δημοσίων Σχέσεων και Προβολής του Πολιτικού Γραφείου της ΝΕΔΗΣΥ.

Μεταξύ 2009 – 2011 διετέλεσε Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνίας της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) του ΔΗΣΥ.

Παράλληλα, το 2009 ανέλαβε το συντονισμό του Τομέα Επικοινωνίας, ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων, στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του ΔΗΣΥ.
Από το Νοέμβριο του 2010 μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ.
Από το Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και το Μάιο του 2018 ήταν εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Το 2015-16 συμμετείχε στην Τεχνική Επιτροπή για τα Οικονομικά Ζητήματα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η κοινωνική της δραστηριότητα άρχισε από τα μαθητικά της χρόνια και συνεχίζεται εντατικά μέχρι σήμερα:

Ενεργό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Οικονομολόγων Κύπρου.

Ενεργό μέλος της Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης (AIPFE).

Ενεργό μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ).

Συμμετέχει σε εκδηλώσεις/σεμινάρια σχετικά με την προώθηση των γυναικών στην πολιτική και με την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Υπήρξε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μαυρομάτη Αγίου Παύλου.

Υπήρξε ενεργό Μέλος των Φίλων του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Υπήρξε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιναρκωτικού Συνδέσμου Κύπρου.

Έχει μεγάλη αγάπη για τα ζώα.

Ξένια Κωνσταντίνου

Η Ξένια Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1979. Είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (Η.Β.).

Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση CNTI υπεύθυνη για προγράμματα εκπαίδευσης και νεολαίας. Από το 2005 εργάζεται στην Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπεύθυνη για ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η εμπλοκή της με την πολιτική ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια με τη συμμετοχή της στη Μαθητική Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού ΜΑ.ΚΙ Λάρνακας-Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της κατείχε οργανική θέση στη Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2003 ήταν ανάμεσα τους επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Νέων υποστήριξης της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη. Το 2004 εκλέγηκε Γενική Γραμματέας της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε.) του Δημοκρατικού Συναγερμού, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι και το 2007. Το 2005 εκλέγηκε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, θέση στην οποία επανεκλέγηκε προτεινόμενη και πάλι από τη ΝΕΔΗΣΥ το 2007. Από το 2007 υπηρετούσε παράλληλα ως εκλεγμένο μέλος στο Πολιτικό Γραφείο της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Τον Νοέμβριο του 2009 εκλέγηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας προτεινόμενη από τη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και προήδρευε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δομημένο Διάλογο με τη Νεολαία που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Είναι τακτική αρθρογράφος στον κυριακάτικο τύπο και διατηρεί το δικό της μπλοκ στο www.xenia-constantinou.blogspot.com

 

Μιχάλης Σοφοκλέους

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Μιχάλη Σοφοκλέους, ο ίδιος θέλησε να ασχοληθεί με τα κοινά για τρεις βασικούς λόγους. Θέλοντας να αντιπροσωπεύσω συμπολίτες μου που σήμερα αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς. Αλλά και ανθρώπους της παράταξης μου που πιστεύουν στην κεντροδεξιά και τις αξίες της. Όλους όσους συμμερίζονται την άποψη ότι η πολιτική πρέπει να είναι, με πράξεις, ανοικτή στην κοινωνία, ανοικτή στην οικονομία, ανοικτή στην αλλαγή.

Ο πρώτος λόγος, είναι γιατί μπορώ να εκπροσωπήσω τον παραγωγικό και δημιουργικό Κύπριο πολίτη. Όσους θέλουμε ένα κράτος, με δικαιώματα, υποχρεώσεις, αξιόπιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ένα σύγχρονο κράτος που θα προσφέρει μια καλύτερη ζωή στους πολίτες του και θα δημιουργεί πραγματικές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να πετύχουν στον τόπο τους.

Μπορώ να δίνω και να κερδίζω μάχες για να υπερασπιστούμε τις θυσίες που κράτησαν την Κύπρο όρθια στην περιπέτεια που ζήσαμε. Κυρίως, για να συμβάλω στον μεγάλο αγώνα για να πετύχουμε μια διαφορετική και πολύ καλύτερη επόμενη ημέρα για την πατρίδα μας. Αξίζουμε την καλύτερη Κύπρο. Αξίζουμε ένα κράτος πρότυπο. Στο χέρι μας είναι.

Ο δεύτερος λόγος, είναι γιατί μπορώ να συνεισφέρω στην προσπάθεια να πετύχουμε έναν έντιμο και σωστό συμβιβασμό στο Εθνικό μας θέμα. Να δώσουμε στην Κύπρο μας την θέση που της αξίζει στην περιοχή, την Ευρώπη, τον σύγχρονο κόσμο.

Είναι πιστεύω η ώρα της σιωπηλής πλειοψηφίας. Όλων όσων δεν είναι προκαταβολικά ταγμένοι υπέρ της αποδοχής ή της απόρριψης της όποιας λύσης. Η πατρίδα μας έχει σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει. Για το καλό του τόπου μας, του έθνους μας, του καθενός από εμάς.

Xρειάζεται σήμερα να ταχθούμε όλοι δίπλα στον πρόεδρο και την μεγάλη προσπάθεια που κάνει. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, που θα είναι ευλογία αν πετύχει και πρέπει να πετύχει σωστά. Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε ψύχραιμα, όταν το έχουμε.

Ο τρίτος λόγος, είναι ότι μπορώ να συνεισφέρω για να αλλάξουμε τα πράγματα στην πολιτική. Να κάνουμε, μαζί, μια βελούδινη πολιτική επανάσταση. Με σοβαρότητα όμως και χωρίς λαϊκισμούς και συνθήματα. Επί της ουσίας. Με πιο σύγχρονους θεσμούς, μεγαλύτερη κοινωνική λογοδοσία. Το πολιτικό σύστημα με τους πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν σε διάσταση. Πρέπει να «παντρευτούν» ξανά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ