ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμάλθεια: Εκφορτώνονται πάνω από 300 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια

Επιδίωξη της Κύπρου είναι να υπάρξουν κάθε εβδομάδα διαθέσιμες ποσότητες βοήθειας και να γίνεται εγκαίρως η διαδικασία ελέγχου των φορτίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, από το λιμάνι της Λάρνακας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο σημείωσε ότι η αρχική στόχευση, όπως είχε αναφέρει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ήταν να μεταφέρονται στην Γάζα δύο χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας κάθε εβδομάδα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σημείωσε, αναμένεται και η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας του Ταμείου Αμάλθεια, του οποίου οι λεπτομέρειες βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να υπάρξουν κάθε εβδομάδα διαθέσιμες ποσότητες βοήθειας και να γίνεται εγκαίρως η διαδικασία ελέγχου των φορτίων, ώστε η συμπληρωματική αυτή βοήθεια να φτάνει στους Παλαιστίνιους της Γάζας που το έχουν ανάγκη.

Η πρωτοβουλία, τόνισε, παραμένει ανοικτή για όσες χώρες ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν. Ο κύριος Γκότσης υπογράμμισε πως με τις δύο τελευταίες αποστολές έχει σταλεί βοήθεια από Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σημείωσε, αναμένεται και η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας του Ταμείου Αμάλθεια, του οποίου οι λεπτομέρειες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου.

Οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια

Πάνω από 300 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια», οι πρώτες που θα μπουν στον θύλακο μέσω της προσωρινής αποβάθρας που τοποθέτησε ο αμερικανικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, κατέστη δυνατό να εκφορτωθούν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η Χαμάς υπογράμμισε σε δική της ανακοίνωση πως «καμιά οδός παράδοσης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αποβάθρας, δεν αποτελεί εναλλακτική στις χερσαίες οδούς υπό παλαιστινιακή επίβλεψη».

Έπειτα από αρκετές ημέρες που εμποδίζεται η έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία όπου απειλείται λιμός, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως θα παραδοθούν «περίπου 500 τόνοι (βοήθειας) εντός των προσεχών ημερών».

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι φορτίο με βρετανική ανθρωπιστική βοήθεια «παραδόθηκε» στην ακτή της Γάζας, ταυτόχρονα «με βοήθεια των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, ενώ η Γαλλία ανέφερε πως πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο ξεφορτώνει στην τεχνητή αποβάθρα.

Πηγές: ΡΙΚ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Γάζα  |  Ισραήλ  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση