ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμεση Ανάλυση: Διάθεση για διάλογο, χάσμα στο Κυπριακό

Θετική ένδειξη ότι Τουρκία και Ελλάδα δεν επιθυμούν τον εκτροχιασμό του διαλόγου.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν στη σημασία του διαλόγου παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να επισκιάζουν τις διμερείς σχέσεις. Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, οι δυο γειτονικές χώρες προβάλλουν αντίθετες απόψεις. Παρόλα αυτά οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στο διάλογο. Και στις δυο πλευρές του Αιγαίου αυτή η εξέλιξη εκλαμβάνεται ως θετική και ένδειξη ότι οι δυο χώρες δεν επιθυμούν τον εκτροχιασμό του διαλόγου.

Οι επισημάνσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της νέας συνάντησής του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ μιλούν από μόνες τους σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν Ελλάδα και Τουρκία για μια σειρά ζητημάτων. «Οι εγγυήσεις (στο Κυπριακό) δεν είναι απαρχαιωμένες. Για εμάς το να υποστηρίζεις ότι είναι ξεπερασμένες δεν είναι μια ρεαλιστική άποψη», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντιδρώντας άμεσα σε σχετική τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου που αφορούσε την τροπή των εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ακόμη και κάτι σημαντικό. Ξεκαθάρισε ότι από την οπτική γωνία της Άγκυρας δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα.

Μπορεί στο Κυπριακό το χάσμα να παραμένει και οι δυο χώρες να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και σε άλλα ζητήματα, ωστόσο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας υπήρξαν και θετικές εξελίξεις-μηνύματα. Η αναφορά της ελληνικής πλευράς στον μελλοντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία στο ενεργειακό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, ικανοποίησε την τουρκική πλευρά. Οι πληροφορίες θέλουν την Άγκυρα να εστιάζει σε αυτήν την δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ και να δίνει το πράσινο φως για νέες συνομιλίες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Στη νέα συνάντηση οι δυο πλευρές συμφώνησαν ακόμη να εστιάσουν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού. «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σειρά ζητημάτων. Παρόλα αυτά συμφωνούμε για τη συνέχιση του διαλόγου που θεωρούμε πολύτιμο», σημείωνε το μεσημέρι της Πέμπτης καλά ενημερωμένη τουρκική πηγή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση