ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεση ανάλυση: Ήττα της Άγκυρας ο πολιτικός «σεισμός» στα κατεχόμενα

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και οι άνθρωποι του πλέον έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο στα κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι πρώτες πληροφορίες ξεκίνησαν να φτάνουν στην «Κ» χθες το απόγευμα. Καλά ενημερωμένες πηγές της εφημερίδας μας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έκαναν λόγο για έναν μεγάλο «πολιτικό σεισμό» που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο. Την νύχτα της Τρίτης, ακολούθησαν φήμες που διαδόθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίες ήθελαν τον τ/κ μαφιόζο Χαλίλ Φάλγιαλι να πιέζει τ/κ πολιτικούς με «ευαίσθητα» βίντεο για να εξασφαλίσει άμεσα την αποφυλάκιση του. Ο κ. Φάλγιαλι φυλακίστηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στα πλαίσια της «εκδίκασης» μιας υπόθεσης που αφορά την κακοποίηση ενός πρώην εργαζομένου του.

Στον απόηχο όλων των προαναφερόμενων, χθες την νύχτα, γύρω στις 23.00 στην «Κ» έφτασε ένα βίντεο που αφορά τις προσωπικές στιγμές δυο ατόμων. Η «Κ», η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποκαλύψει το περιεχόμενο του βίντεο, περιορίζει την αναφορά της στην όλη εξέλιξη τονίζοντας ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί η φήμη ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ο Ερσάν Σανέρ, τον οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι τ/κ. Σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούν πλέον και σε ορισμένα τ/κ μέσα ενημέρωσης.

Ποιος είναι ο κ. Σανέρ; Είναι ο τ/κ πολιτικός, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα παραιτήθηκε από το «αξίωμα» του «Πρωθυπουργού». Είναι ο φιλόδοξος τ/κ πολιτικός, ο οποίος πριν από ένα έτος εξασφάλισε πρώτα το αξίωμα του ηγέτη του μεγαλύτερου τ/κ πολιτικού κόμματος και στην συνέχεια την «πρωθυπουργία». Όλα αυτά, ο κ. Σανέρ τα κατόρθωσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στην υποστήριξη της Αντιπροεδρίας της Τουρκίας.

Ποια Αντιπροεδρία της Τουρκίας; Αυτή που το 2020 έστειλε στα κατεχόμενα τους συνεργάτες της για να εξασφαλίσουν για λογαριασμό της Άγκυρας την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της κοινότητας του. Μετά την «νίκη» του κ. Τατάρ, οι άνθρωποι του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάϊ επενέβησαν στον έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και στην διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του κ. Τατάρ στην ηγεσία του κόμματος και στην «πρωθυπουργία». Εξαιτίας των παρεμβάσεων των «ανθρώπων» του κ. Οκτάϊ, εξελίξεις για τις οποίες ενημερώθηκαν εγκαίρως οι αναγνώστες της «Κ«», το συνέδριο του ΚΕΕ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Και τελικά, ο κ. Σανέρ «τοποθετήθηκε» στην ηγεσία του κόμματος του. Λίγο μετά από αυτήν την εξέλιξη, με τις «ευλογίες» της Άγκυρας στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε η περίφημη «τρικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας». Το εν λόγω, «κυβερνητικό» σχήμα «έζησε» μόλις 10 μήνες.

Υπό την σκιά των τελευταίων φημών και εξελίξεων, σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, σήμερα, ο κ. Σανέρ αποχωρεί από την πολιτική σκηνή. Ο τ/κ πολιτικός αναμένεται να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΚΕΕ στο μεγάλο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, στις 30-31 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που λάβει χώρα η απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Σανέρ, ο ισχυρότερος αντίπαλος του, ο Φαίζ Σουτζούογλου αναμένεται να εξασφαλίσει σχετικά «εύκολη» νίκη στο συνέδριο που ακολουθεί.

Ποιος κ. Σουτζούογλου; Ο πολιτικός τον οποίο δεν επιθυμεί να «δει» η Άγκυρα στην ηγεσία της τ/κ Δεξιάς και στην «πρωθυπουργία»; Γιατί η Άγκυρα έχει διαγράψει το όνομα του κ. Σουτζούογλου; Διότι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην Άγκυρα, οι άνθρωποι του Τούρκου Αντιπροέδρου θεωρούν ότι ο κ. Σουτζούογλου είναι «άνθρωπος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Όλα τα προαναφερόμενα, εκτός από τον μεγάλο «σεισμό» και αδιέξοδο στην τ/κ πολιτική σκηνή ρίχνουν φως σε μια άκρως σημαντική πραγματικότητα. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και οι άνθρωποι του πλέον έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο στα κατεχόμενα. Οι επιλογές και οι μεθοδεύσεις τους αφήνουν πίσω τους πολιτικά «συντρίμμια». Οι λανθασμένες κινήσεις μεγεθύνουν την κρίση στην τ/κ κοινότητα, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση πλήττει πολυδιάστατα την καθημερινότητα και οι τ/κ αναζητούν την πολιτική σταθερότητα όσο ποτέ. Τελικά «ο βασιλιάς είναι γυμνός» στην τ/κ κοινότητα. Η νέα πολιτική ήττα της Άγκυρας είναι πλέον γεγονός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση